-
Οδηγός Αναπαραγωγής Cockatiel
Οδηγός Αναπαραγωγής παπαγάλων Cockatiel
( Δειτε εδω Οδηγός Αναπαραγωγής των παπαγάλων Cockatiel
την νεα εκδοση του αρθρου !!!! )
Εισαγωγή :
Οι παπαγάλοι κοκατίλ όπως και τα περισσότερα είδη παπαγάλων , είναι κοινωνικά πουλιά , έτσι στη φύση συναντώνται σε μεγάλα κοπάδια . Ένα καλό και χρήσιμο άρθρο για την γνωριμία με τα κοκατίλ είναι το παρακάτω :
1. Cockatiel - Nymphicus Hollandicus
Καλό θα ήταν λοιπόν, έχοντας ήδη στο σπίτι μας ως συντροφιά ένα κοκατίλ να αρχίσουμε να σκεφτόμαστε για την αγορά ενός δεύτερου. Η παρουσία του καινούριου κοκατίλ θα μεγαλώσει τις ευθύνες, και για αυτό πριν την αγορά θα πρέπει να είμαστε ήδη αποφασισμένοι να αντιμετωπίσουμε τις καινούριες , όχι όμως άγνωστες , απαιτήσεις του καινούριου παπαγάλου. Δύο πολύ χρήσιμα άρθρα για να μας βοηθήσουν να φρεσκάρουμε το τι ο παπαγάλος μας χρειάζεται είναι ,
2. Συμβουλές για την καλύτερη διαβίωση των πτηνών μας
3. Το γράμμα ενός παπαγάλου στον άνθρωπο.
Είναι προφανές πως ανάμεσα στα δύο κοκατίλ μας μπορεί να υπάρξουν συμπεριφορές όπως ζήλια , ανταγωνισμός κτλ. για αυτό το λόγο θα πρέπει να σκεφτούμε προσεκτικά τι φύλο θα έχει το καινούριο κοκατίλ μας. Μια πολύ καλή επιλογή για το φύλο του καινούριου κοκατίλ μας είναι να είναι αντίθετου φύλου με το ήδη υπάρχον μιας και έτσι οι πιθανότητες ζήλιας και ανταγωνισμού μειώνονται ή ξεπερνιόνται εύκολα σε σχέση με το να πάρουμε ίδιου φύλου. Ακόμα παίρνοντας ένα παπαγάλο αντίθετου φύλου από τον ήδη υπάρχον , μας δίνεται η δυνατότητα μιας μελλοντικής αναπαραγωγής. Ένας εξίσου σημαντικός παράγοντας για την σωστή «σχέση» ανάμεσα στα δύο κοκατίλ μας είναι η διαφορά ηλικίας. Τα δύο κοκατίλ θα πρέπει να έχουν διαφορά από 2 μήνες έως 6 μήνες, όχι παραπάνω ή λιγότερο μιας και θα έχουμε τσακωμούς. Επιπλέον , ο πιο καθοριστικός παράγοντας για την καλλιέργεια μιας σωστής «χημείας» ανάμεσα στα δύο κοκατίλ ανεξαιρέτου φύλου είναι η διαδικασία της καραντίνας , που πολύ σωστά περιγράφεται παρακάτω :
4. Η έννοια της Καραντίνας στα πτηνά
Επιλογή κατάλληλου κλουβιού. Τα πουλιά αν όχι όλα, τα περισσότερα, ένα σημαντικό μέρος της ημέρας το περνάνε μέσα στο κλουβί. Έχοντας λοιπόν αποφασίσει να πάρουμε ένα ίδιου φύλου κοκατίλ με τον δικό μας , καλό θα ήταν να του πάρουμε διαφορετικό κλουβί ώστε να μην υπάρχει ο ανταγωνισμός για το πιο θα φάει πρώτο ή για την καλύτερη πατήθρα στο κούρνιασμα. Στην καλύτερη περίπτωση , δηλαδή , στην επιλογή ενός αντίθετου φύλου από το δικό μας κοκατίλ, θα χρειαστούμε ένα ευρύχωρο κλουβί που τα πουλιά θα μπορούν να ξεπιάνονται αλλά και να φτερουγίζουν. Κατάλληλες ελάχιστες διαστάσεις για κλουβιά βρίσκονται εδώ :
5. Διαστάσεις κλουβιών
Αναπαραγωγή στους παπαγάλους cockatiel
Έχοντας πλέον επιλέξει να έχουμε στο σπίτι μας ένα ζευγάρι από τους παπαγάλους κοκατίλ , ανοίγουμε έτσι μια μεγάλη ενότητα στο κομμάτι της συμβίωσης μας με εκείνα. Η αναπαραγωγή είναι η περίοδος κατά την οποία παρατηρείτε μεγάλη τρυφερότητα ανάμεσα στο ζευγάρι , περισσότερο κελάηδημα από τον αρσενικό (ώστε να εντυπωσιαστεί το θηλυκό ) , η εμφάνιση των άγριων ενστίκτων για επιβίωση αλλά και η ανάγκη για ησυχία και πλούσια διατροφή .
Πριν λοιπόν ξεκινήσουμε να αναφερθούμε στις ανάγκες αλλά και στην αντιμετώπιση που πρέπει να έχουμε την περίοδο της αναπαραγωγής καλό θα ήταν να γνωρίζουμε πως το ότι έχουμε δύο κοκατίλ αντίθετου φύλου , δε σημαίνει πως είναι ζευγάρι ή ότι θα γίνει ζευγάρι για να προχωρήσει σε αναπαραγωγή. Μπορεί να υπάρχει μια αρμονική συμβίωση μεταξύ τους κάνοντας το ένα παρέα στο άλλο σαν φίλοι και όχι ως σύντροφοι ζωής. Επίσης, απουσίας φωλιάς , αν υπάρχουν βατέματα δε σημαίνει πως το ζευγάρι μας θα προχωρήσει και σε αναπαραγωγή , η συμπεριφορά αυτή εκτός από το κομμάτι της αναπαραγωγής γίνεται και ως δικής τους απόλαυσης αλλά και ως ένδειξη ότι το ένα είναι πιο ισχυρό σε σχέση με το άλλο. Για να προχωρήσει ένα ζευγάρι σε αναπαραγωγή θα πρέπει να υπάρχουν οι κατάλληλες συνθήκες αναπαραγωγής , δηλαδή ,
- να υπάρχει επαρκής φυσικός φωτισμός για 13-15 ώρες καθημερινά , θερμοκρασία η οποία να κυμαίνεται στους 18-25 βαθμούς κελσίου και τα ποσοστά υγρασίας που πρέπει να είναι 50-60 %.
- Η πλούσια διατροφή με πρωτεΐνες (χρήσιμα άρθρα για να παρέχουμε στα πουλιά αυτά που χρειάζονται).
6. Μίγματα Σπόρων για παπαγάλους.
7. Τι επιτρέπεται να τρώει ο παπαγάλος μας και τι όχι
- και φυσικά η παρουσία μιας φωλιάς η οποία θα είναι ξύλινη με ελάχιστες διαστάσεις 25χ25χ30 εκ. και μέγιστες 30χ30χ35 εκ. και με διάμετρο εισόδου στα 7-8 εκ. . Η φωλιά δεν θα πρέπει να ξεπερνά αυτές τις διαστάσεις ή να υστερεί μιας και θα εμφανιστούν προβλήματα, όπως τσακωμός του ζευγαριού μιας και η φωλιά είναι στενή (μπορεί να σπάσουν καταλάθος και κάποιο αυγό) , αλλά και το ζευγάρι να κουράζετε να μαζεύει τα αυγά και τους νεοσσούς σε μια μεγάλη φωλιά. Η φωλιά μπαίνει μετά το τέλος των τριών μηνών της προετοιμασίας.
Αν τα παραπάνω τρία κριτήρια δεν υπάρχουν τότε δεν υπάρχει περίπτωση το ζευγάρι να θελήσει να μπει σε αναπαραγωγή.
Στην περίπτωση τώρα ύπαρξης των κλιματικών συνθηκών (Μάρτιο και Σεπτέμβριο) θα πρέπει τρείς μήνες πριν αυτών των μηνών να ξεκινήσουμε μια προετοιμασία αναπαραγωγής. Καταρχάς θα πρέπει να βάλουμε στην αναπαραγωγική διαδικασία μόνο υγιή πουλιά , πουλιά που δεν βγήκαν πρόσφατα από κάποια ασθένεια μιας και με την πίεση και το στρες της αναπαραγωγής υπάρχει πιθανότητα εμφάνισης ασθένειας, πουλιά ηλικίας άνω των 18 μηνών αλλά και πουλιά που δεν βρίσκονται σε περίοδο πτεροροίας. Ακόμα , να επιλέξουμε τις μεταλλάξεις που θέλουμε στα ζευγάρια ώστε να έχουμε και τα ανάλογα αποτελέσματα στους νεοσσούς , βοήθεια επιλογής εδώ :
8. Γενετική & Μεταλλάξεις στους παπαγάλους Cockatiel
Η αναπαραγωγική ή διατροφική προετοιμασία προϋποθέτει την ενίσχυση της διατροφής των πουλιών με βιταμίνες και ιχνοστοιχεία , οπότε καλό θα ήταν να προσπαθήσουμε να παρέχουμε όσα περισσότερα μπορούμε από εδώ :
9. Τι επιτρέπεται να τρώει ο παπαγάλος μας και τι όχι
10. ΑΥΓΟΤΡΟΦΗ για τα είδη ΠΑΠΑΓΑΛΩΝ ανάλογα με τις διατροφικές ιδιαιτερότητες τους
Πάντα μέσα στο κλουβί υπάρχει το κόκαλο σουπιάς
11. Κόκκαλο σουπιάς!
Τέλος , τα πουλιά θα πρέπει να είναι γερά σωματικά ώστε και το αρσενικό να έχει αντοχές στο ζευγάρωμα, στο κελάηδημα αλλά και στο τάισμα του θηλυκού και των νεοσσών, αλλά και το θηλυκό να μπορεί να αντέξει την πίεση και την διαδικασία της γέννησης των αυγών και το μεγάλωμα των νεοσσών. Τα πουλιά γενικά μπαίνουν σε μια διαδικασία ψυχοφθόρα αλλά και τρυφερή για αυτά και εμάς που τα βλέπουμε, οπότε για να έχουμε πάντα ευχάριστα αποτελέσματα και χωρίς απώλειες να κρατάμε πιστά την καθημερινή προετοιμασία τους τρεις μήνες και να τα βάζουμε σε αυτή τη διαδικασία τον χρόνο μία με δύο φορές το πολύ.
Τα κοκατίλ γεννάνε 4-6 αυγά και τα κλωσάνε για 18 έως 24 ημέρες πρωί βράδυ, εναλλάξ κάθε γονέας ή και οι δύο μαζί (συνήθως την ημέρα το αρσενικό και το βράδυ το θηλυκό). Όταν έρθουν οι νεοσσοί θα πρέπει να σταματήσουμε την χορήγηση λαχανικών και φρούτων μέχρι να γίνουν όλοι μιας εβδομάδας. Περιληπτικά περιγράφονται παρακάτω μόνο τα σημαντικά στάδια ζωής ενός νεοσσού , και ακολουθεί και ένα απολαυστικό βίντεο για τις πρώτες 30 ημέρες ζωής τους.
Την πρώτη μέρα που σπάει το αυγό ο νεοσσός θα προσπαθεί να βγει έξω από το αυγό!! Τις επόμενες δύο μέρες ο νεοσσός έχει το μέγεθος ενός κέρματος 2 Ε και θα έχει λίγα πούπουλα-τριχούλες. Τις ημέρες 4,5 και 6 τα ματάκια θα αρχίζουν να ανοίγουν, μοιάζουν με μια μαύρη γραμμούλα ! Τις επόμενες τρεις ημέρες μέχρι και την 10η τα ματάκια θα έχουν ανοίξει τελείως και είμαστε και εμείς έτοιμοι στο διάστημα 8ης και 10ης ημέρας να βάλουμε δαχτυλιδάκι στα μικρά μας :
12. Δαχτυλίδια στα πουλιά
13. Δαχτυλίδωμα νεοσσών με φωτογραφίες
Σιγά σιγά τα φτερά έχουν αρχίζει να εμφανίζονται και στην ηλικία των 4-5 εβδομάδων έχουμε όλα τα φτερά των νεοσσών και αρχίζουμε να κάνουμε τις πρώτες βόλτες έξω από την φωλιά. Σε αυτή την ηλικία τα μικρά αρχίζουν να μοιάζουν και να είναι όσο μεγάλα όσο και οι γονείς τους με τη διαφορά πως υπάρχει μικρότερη ουρά και ράμφος. Στην ηλικία των 5-8 εβδομάδων το αρσενικό θα συνεχίσει να τα ταΐζει ενώ εκείνα ταυτόχρονα τρώνε και μόνα τους. Στην ηλικία των 6 έως 12 μηνών έρχεται η πρώτη πτεροροία και ξέρουμε σε πολλές μεταλλάξεις το φύλο των μικρών.
Πηγές :
http://www.tieltreasures.com/babygallery.htm
http://www3.sympatico.ca/davehansen/tbreed.html
Τελευταία επεξεργασία από jk21; 02-02-2016 στις 07:40
Αιτιολογία: προσθηκη ειδοποιησης συνδεσμου νεου αρθρου
-
Post Thanks / Like - 16 Likes
mitsman,
CaptainChoco ,
serafeim,
jk21,
Γιούρκας ,
wild15,
blackmailer,
Efthimis98 ,
Γιαννης-Σινδος,
kostas0206,
mparoyfas,
vasilakis13,
xrisam ,
olga,
WhiteFace,
niotheros liked this post
-
-
Post Thanks / Like - 1 Likes
-
Μάριε πολύ καλή δουλειά!! συγχαρητήρια!!!
-
Post Thanks / Like - 1 Likes
-
Ευχαριστούμε πολύ Μάριε, ξέρω από πρώτο χέρι πόσο δούλεψες για να το γράψεις!
Συγχαρητήρια λοιπόν!
-
Post Thanks / Like - 1 Likes
-
Σας ευχαριστώ πολύ όλους !
Ελπίζω να κάλυψα και να απάντησα πολλές ερωτήσεις και απορίες των μελών του φόρουμ !!
-
Post Thanks / Like - 2 Likes
-
Πολύ καλό και χρήσιμο άρθρο! Έχει όλες τις απαραίτητες πληροφορίες συγκεντρωμένες! Ευχαριστούμε!!
-
Post Thanks / Like - 1 Likes
-
-
Post Thanks / Like - 1 Likes
-
Μπράβο Μάριε! Ευχαριστούμε!!
Το βιντεάκι είναι απλά φανταστικό!!
My kids have wings!!!!!!!
-
Post Thanks / Like - 1 Likes
-
πολυ καλο αρθο αλλα αυτο δεν γινεται:
(Στην περίπτωση τώρα ύπαρξης των κλιματικών συνθηκών (Μάρτιο και Σεπτέμβριο) θα πρέπει τρείς μήνες πριν αυτών των μηνών να ξεκινήσουμε μια προετοιμασία αναπαραγωγής.)
δημητρα+δημητρης
Η ΥΠΟΜΟΝΗ ΕΙΝΑΙ ΑΡΕΤΗ
-
Post Thanks / Like - 1 Likes
-