Τα τελευταία χρόνια έχει διαδοθεί ανάμεσα στους εκτροφείς καναρινιών η χρήση του << ρασκ >> σαν βάση στις συνταγές αυγοτροφής που δοκιμάζουν στην εκτροφή τους.Η χρησιμότητα του και ο λόγος που το καθιέρωσε είναι η ιδιότητα του να απορροφάει μεγάλη ποσότητα νερού μέσα του ,κάτι που κάνει την αυγοτροφή ,ιδιαίτερα τώρα το καλοκαίρι , να κρατιέται αφράτη μεγαλύτερο διάστημα χωρίς να λασπώνει .Επίσης δίνει τη δυνατότητα (λόγω της χρήσης νερού) να προσθέτουν εύκολα και να αναμιγνύουν υδατοδιαλυτά συμπληρώματα διατροφής.Η δυσκολία όμως ανεύρεσης του (δεν υπάρχει στα περισσότερα pet shop , μονο σε e-pet του διαδικτύου) από απλούς χομπίστες καθώς και η θρεπτική του αξία που είναι αμφιλεγόμενη (η φράση <<επεγεργασμένα δημητριακά >> χωρίς σαφή διατροφικά στοιχεία ) ήταν η αιτία αναζήτησης στο διαδίκτυο σε ιστοσελίδες εκτροφέων του εξωτερικού κάποιας εναλλακτικής ,πιό έγκυρης λύσης.Αυτή βρέθηκε στη χρήση του κουσκούς ( couscous ) ενός σκευάσματος απο δημητριακά (συνήθως σκληρό σιτάρι αλλα όχι μόνο) με παρόμοιες ιδιότητες ως προς την απορροφητικότητα στο νερό ,αλλά και στην εμφάνιση (μικρές μπαλίτσες σε μέγεθος μπουκιάς για ένα καναρίνι όταν διογκωθούν ύστερα απο την απορρόφηση του νερού).Αλλά και γνωστής διατροφικής αξίας :
http://translate.google.gr/translate?hl ... l%26sa%3DG
Η συνταγή αυγοτροφής που ακολουθεί έχει δοκιμασθεί με μεγάλη επιτυχία ,τόσο στην υφή της όσο και στην αποδοχή της απο τα πουλιά.Περιέχει φυσικά συμπληρώματα διατροφής αλλά και απο μόνη της είναι διατροφικά πολύ μεγάλης διατροφικής αξίας.Ειδικά αν επιλέξουμε να την αναμίξουμε με βλαστημένους σπόρους που έχουμε ετοιμάσει ,τότε είναι ιδανική και ότι καλύτερο για την προετοιμασία των πουλιών για ζευγάρωμα,την ανάπτυξη των νεοσσών και το γρήγορο πέρασμα της πτερόρροιας.
ΣΥΝΤΑΓΗ για ένα ΑΥΓΟ
Τοποθετούμε σε ενα μπολ 50 ml νερού ( 80 ml αν δεν προσθεσουμε στο τέλος βλαστημένους σπόρους ) και 50 ml κουσκους ( couscous ) .Στο νερό έχουμε ήδη διαλύσει 1 κουτάλι του γλυκού μέλι και ότι συμπληρώματα υδατοδιαλυτά θέλουμε(πολυβιταμίνες ,σπιρουλίνα,ασβέστιο κλπ).εγώ προσθέτω μόνο ασβέστιο και στην πτερόρροια στη μύτη του κουταλιού σπιρουλίνα.Ανακατεύουμε με ένα κουτάλι και αφήνουμε να απορροφηθεί το νερό ( 10- 20 λεπτά) .
Σε ένα μούλτι τοποθετούμε 1 δάκτυλο φρυγανιά τριμμένη (υπάρχει έτοιμο στο μάρκετ ) , 2 κουταλιές κιμά σόγιας (ή 1 κουταλιά αυγό σκόνη ,εχει σε καταστηματα με πρωτες υλες ζαχαροπλαστικης αλλα και σε μαγαζια με μπαχαρικα και βοτανα στο κεντρο της αθηνας ) αλλά και σε άλλα παρόμοια μαγαζιά) ,1 κουταλιά μαγιά μπύρας (εγώ χρησιμοποιώ της backs),1 κουταλι γύρης (ειδικά πριν την αναπαραγωγή είναι επιβεβλημένη η χρήση της) ,1 κουταλιά ρίγανη,1 κουτάλι θυμάρι και αν βρούμε σε μαγαζί με βότανα σκόνη γλυκάνισο 1 κουτάλι και δόση προβιοτικού για τέσσερις ημέρες.Τα κάνουμε όσο μπορούμε με το μούλτι σκόνη.
Στη συνέχεια προσθέτουμε στο μούλτι κομμένο σε φέτες το σφιχτβρασμένο για 12 λεπτά αυγό (που είχαμε αφήσει να κρυώσει). Με παλμικές ενεργοποιήσεις του μούλτι το θρυμματίζουμε και γίνεται ένα με το μίγμα της φρυγανιάς.
Όταν το κουσκούς έχει απορροφήσει το νερό ρίχνουμε και το μίγμα της φρυγανιάς ,αυγού κλπ μέσα στο μπόλ και ανακατεύουμε καλα με ένα κουτάλι.Η αυγοτροφή είναι έτοιμη και την διατηρουμε στο ψυγείο για 4-6 μέρες.
* ΣΗΜΑΝΤΙΚΗ ΕΠΙΣΗΜΑΝΣΗ : Για να υπαρχει η απαραιτητη απορροφητικοτητα του κουσκους σε νερο ,χωρις βρασιμο,πρεπει να χρησιμοποιειθει πραγματικο κουκους και οχι το ζυμαρικο στο οποιο εχουν δωσει αυτη την ονομασια οι γνωστες ελληνικες βιομηχανιες ζυμαρικων.τετοιο κουκους (γνησιο) μπορουμε να βρουμε ειτε σε μαγαζια κοντα στην βαρβακειο (με αραβικο γνησιο κουσκους) ,ειτε στα μαρκετ **** (εισαγωμενο ειδος με επωνυμια του ιδιου του μαρκετ (*****),ειτε στο ****** στο ραφι με τα οριενταλ ειδη .ολα ειναι σε συσκευασια χαρτινου κουτιου.η τιμη τους ειναι απο 1.2 εως 1.5 ευρω το μισοκιλο
Τελευταία επεξεργασία από jk21; 10-02-2017 στις 00:26Αιτιολογία: διαγραφη εμπορικων συνδεσμων , λογω αλλαγης κανονων απ την εποχη αναρτησης του αρθρου
Θα ήθελα να κάνω σαφές , οτι η άποψη μου σε θέματα ασθενειών των πουλιών αποτελεί γνώμη ενός χομπίστα και όχι έγκυρα καταρτισμένου πτηνιάτρου , που είναι ο μόνος αρμόδιος να δίνει γνωματεύσεις . Έτσι πρέπει να εκλαμβάνεται σε κάθε περίπτωση !!!
μαρια σττην περιοδο μεταξυ οκτωμβριου -τελη δεκεμβρη και φου εχει τελειωσει η πτεροροια η χορηγηση της πρεπει να γινεται αραια (2 φορες την εβδομαδα 1 κουταλακι του γλυκου την ημερα ανα πουλι δινω ή ανα 2η μερα σε αναλογη μικροτερη ποσοτητα).ειναι η περιοδος που το κρυο δεν ειναι ακομα δυνατο ωστε να εχουμε αυξημενες θερμιδικες αναγκες(μιλαω για πουλια σε εξωτερικο χωρο) και τα λιπαρα (εχει αρκετα ο κροκος του αυγου) πρεπει να μειωθουν .επισης και το μιγμα σπορων καλα ειναι να εχει περισσοτερο κεχρι (δηλαδη καναρινοσπορο ή αλλιως ασπουρι).στην προετοιμασια της αναπαραγωγης χρειαζεται σταδιακη αυξηση της.αυτο σημαινει σταδιακη αυξηση απο αρχες δεκεμβρη.ειτε γιατι σε εσωτερικο χωρο η αναπαραγωγη ξεκιναει νωρις,ειτε γιατι σε εξωτερικο χωρο οι θερμιδες που καιει λογω κρυο το πουλι ειναι περισσοτερες.επισης μεγαλυτερες ειναι και οι αναγκες σε λιπαρους σπορους.ενα μηνα πριν το ζευγαρι μπει σε κοινο χωρο για αναπαραγωγη η δοση πρεπει να ειναι 1 κουταλακι καθε μερα ανα πουλι(ασχετα αν το τρωει ολο) .η χορηγηση σταματαει οταν στη φωλια εχουμε το πρωτο αυγο και μολις εχουμε την εκκολαψη τους η χορηγηση ειναι διαρκης ,και με αλλαγη εντος της ημερας για να ειναι αφρατη και φρεσκια για τους νεοσσους.οταν τα χορησουμε σταματαμε τη χορηγηση στα ενηλικα ενω διατηρουμε στον ιδιο ρυθμο τη χορηγηση στους νεοσσους.εκτος αν τα ενηλικα εμφανισουν αμεσως πτεροροια οποτε σε αυτη την περιπτωση χορηγουμε και σε αυτα μεχρι να τελειωσει η πτεροροια.αν παρατηρησουμε παχος σε καποια ενηλικα αλλα συγχρονως πτεροροια χορηγουμε μικροτερη ποσοστητα αλλα μονο με το ασπραδι του αυγου που ειναι καθαρη πρωτεινη χωρις γραμμαριο λιπους
το κουσκους επισης χρειαζεται αν θελουμε να διαλυουμε διαφορα προσθετα φυσικα ή συνθετικα συμπληρωματα στο νερο ώστε να το απορροφα και να διατηρει το καλοκαιρι την τροφη αφρατη και οχι εντελως στεγνη.σε διαφορετικη περιπτωση μπορει να αντικατασταθει μεαντιστοιχη προσθετη ποσοτητα φρυγανιας ή λιγα μπισκοτα τα λεγομενα <<DIGESTIVE>> τα οποια εχουν και αλευρι ολικης αλεσης (αλλα και ζαχαρη-οπως και οι ετοιμες αυγοτροφες οποτε προσοχη στις υπερβολες που ειναι πιο θρεπτικο απο το απλο αλευρι.
Θα ήθελα να κάνω σαφές , οτι η άποψη μου σε θέματα ασθενειών των πουλιών αποτελεί γνώμη ενός χομπίστα και όχι έγκυρα καταρτισμένου πτηνιάτρου , που είναι ο μόνος αρμόδιος να δίνει γνωματεύσεις . Έτσι πρέπει να εκλαμβάνεται σε κάθε περίπτωση !!!
* ειναι καταλληλη και ακομη μια της ιδιας εταιριας με γαλαζιο + κιτρινο χρωμα στη συσκευασια
Εχω μια απορια
τι αναλογια ειναι το κους κους με το νερο??
δηλαδι για να φτιαξω αυτοτροφη (την ετοιμη που ειναι ξηρη(cede))
ποσα μερη νερο βαζω ποσα κους κους και ποσα αυγοτροφη ?????
και κατι αλλο το κους κους ειναι καλητερο απο το ρυσκ? τι διαφορα εχουνε?
1:1 μπορείς να κάνεις χρήση αφού θα προσθέσεις και αυγοτροφή μετά...αλλά μπορείς να έχεις και μεγαλύτερη ποσότητα νερού έχω την αίσθηση, μέχρι και διπλάσια σε σχέση με το κους-κους, αν και νομίζω θα γίνει πολύ υγρό το μείγμα μετά και θα μπορείς να το διατηρήσεις λιγότερο φοβούμενος προβλήματα μουχλιάσματος!
Όλα μου τα συγχώρησες, χωρίς να πεις μια λέξη, και δίχως λέξη έφυγες όταν δεν είχα φταίξει..............
ΑΛΕΞΑΝΔΡΕ ειχα γραψει αν δεις : Τοποθετούμε σε ενα μπολ 50 ml νερού ( 80 ml αν δεν προσθεσουμε στο τέλος βλαστημένους σπόρους ) και 50 ml κουσκους ( couscous )
δηλαδη αν δεν προσθεσεις πχ φυτρωμενους σπορους που εχουν και εκεινοι υγρασια μπορεις να βαλεις 80 ml νερου και 50 κουσκους.αλλιως βαζεις λιγοτερο .αυτο θα το δεις
στην πραξη προσαρμοζοντας το σε ποση ετοιμη αυγοτροφη εχεις σκοπο να το αναμιξεις (οσο περισσοτερη αυτη ,τοσο περισσοτερο υδαρο κουσκους χρειαζεται για να την αφρατεψει .επεισης στη συνταγη μου απο οτι ειδες εχω και φρεσκοβρασμενο αυγο που προσθετει και αυτο υδαροτητα .
τοσο το ρασκ οσο και το κουσκους που περιγραφω (οχι τα ντοπια με ονομα κουσκουσακι ,κουσκουσε κλπ ) το γνησιο δηλαδη ,ειτε η παραπανω μαρκα που ειναι η πιο φθηνη που εχω βρει στην αγορα (τωρα η συσκευασια εχει μπλε και κιτρινο) ,ειτε αλλα που θα βρειτε στα βιολογικα των μαρκετ αλλα και στα καταστηματα ,φουσκωνουν κανονικα και με κρυο νερο.αν το ρασκ ειναι τυποποιημενο (εχω δει της quicko ) ειναι σιγουρα καλυτερο απο ενα που ειναι χυμα .δεν μπορω να το συγκρινω με το κουσκους αλλα αυτο που ξερω ειναι οτι το κουσκους ειναι φτιαγμενο απο αλευρι που δινεται και σε ανθρωπους.το ρασκ παρασκευαζεται για τα ζωα.μπορει καποιες εταιριες να εχουν επισης σαν πρωτη υλη αλευρι ποιοτητας ιδιας με αυτο που δινεται στους ανθρωπους.ειναι ομως για καθε ρασκ η ποιοτητα καλη; γιατι οχι ; δεν εχω κατι σαν αποδειξη για το αντιθετο.ομως αυτο που ξερω σιγουρα ειναι οτι το κουσκους στοιχιζει αρκετα λιγοτερο και ρασκ συνηθως βρισκεις δυσκολα (αυτο ηταν και το πρωτο κινητρο να δοκιμασω κατι τετοιο ,οπως και οτι ειχα δει στο εξωτερικο να το χρησιμοποιουν ) μονο σε ενημερωμενα e-shop .επισης σε καποιο που εχω δει που ειχε και ρασκ και κουσκους ,το δευτερο ηταν ακριβοτερο .αυτο ισως κατι λεει...
δεν το ξερω γιατι δεν χρησιμοποιω αλλα πιστευω οτι αλλη τοση ποσοτητα θα ειναι ενταξει.ομως ειδικα αν στο κουσκους δεν βαλεις καποιο συμπληρωμα με εξτρα πρωτεινη ,πρεπει να βαλεις και εστω 1 φρεσκοβρασμενο αυγο γιατι αλλιως μειωνεις τις πρωτεινες με το κουσκους ή το ρασκ που ειναι υδατανθρακας κυριως .
εδω ο κ μακης http://www.greekbirdclub.com/showthr...%BC%CE%B5-rusk σε συνταγη με ρασκ χρησιμοποιει περσσοτερη ξηρη παρα ρασκ (2- 2,5 προς 1 μερος ) και προτεινει και επιπλεον αυγο φρεσκο για οποιον θελει .