Καλωσορίσατε στο GreekBirdClub.
Σελίδα 1 από 2 12 ΤελευταίοΤελευταίο
Αποτελέσματα 1 μέχρι 10 από 14
 1. #1
  Αρχηγός Σμήνους!!!
  Ημ. Εγγραφής
  Oct 2009
  Τοποθεσία
  ΠΕΡΙΣΤΕΡΙ,ΑΘΗΝΑ
  Μηνύματα
  67,661
  'Ονομα
  ΔΗΜΗΤΡΗΣ
  Κατοικίδιο
  ΚΑΝΑΡΙΝΙΑ - ΚΑΡΔΕΡΙΝΕΣ
  Post Thanks / Like

  Ranks Showcase

  Πρόγραμμα προετοιμασίας για την αναπαραγωγή των πουλιών μας

  Πρόγραμμα προετοιμασίας για την αναπαραγωγή
  των πουλιών μας  Η ενασχόληση της διατήρησης και εκτροφής πτηνών συντροφιάς συνοδεύεται σε μεγάλο ποσοστό από την προσπάθεια των κατόχων τους να τα αναπαραγάγουν και σε πολλούς είναι ο βασικός σκοπός της κατοχής τους ώστε μέσα από αυτή τη διαδικασία και τη συμμετοχή τους σε συλλόγους να επιδιώκουν συνεχώς τη βελτιστοποίηση των χαρακτηριστικών του κάθε είδους, είτε για προσωπική τους ευχαρίστηση, είτε με σκοπό τη διάκριση σε κάποιο διαγωνισμό συλλόγων. Αυτό έχει ως συνέπεια η προετοιμασία για την αναπαραγωγή των πουλιών να αποτελεί ίσως το θέμα με το μεγαλύτερο ενδιαφέρον για πολλούς εξ αυτών.

  Η προετοιμασία των πουλιών είναι αναγκαία ώστε να διασφαλιστούν οι ιδανικές συνθήκες για εύκολη μετάβαση μιας τέτοιας επίπονης για τα πτηνά συντροφιάς περιόδου αλλά και να πραγματοποιηθεί προσπάθεια να υπάρξουν οι συνθήκες μέγιστης ευγονίας. Δεν είναι μονοδιάστατη αλλά ένας συνδυασμός προετοιμασίας διαφόρων τομέων όπως η κατάλληλη επιλογή ζευγαριών και η σωστή καθοδήγησή τους ώστε να ταιριάξουν, η εξωτερικά τουλάχιστον καλή υγεία τους, η διατροφή τους με τον ιδανικότερο τρόπο μέσω της κάλυψης κάθε διατροφικής ανάγκης αλλά και ενίσχυσης κάποιων θρεπτικών στοιχείων που η επιστήμη έχει διαπιστώσει, μέσω ερευνών πάνω σε πουλιά, ότι έχουν θετική επίδραση στην αύξηση της γονιμότητας. Παρόλα αυτά είναι λάθος η σύνδεση του αριθμού των πουλιών που κάνει το εκάστοτε ζευγάρι με τη λογική ότι ζει, τρέφεται και προετοιμάζεται με τις ιδανικότερες συνθήκες, αφού ακόμη και στον άνθρωπο ενώ συχνά όλα δείχνουν ιδανικά, υπάρχουν προβλήματα ευγονίας και γονιμότητας. Πάντα υπάρχουν παράγοντες και πολύ περισσότερο στα πουλιά μας, που δεν είναι δυνατόν να ανακαλυφθούν, να εξετασθούν και να αντιμετωπιστούν με το σωστότερο τρόπο. Εμείς κάνουμε το ιδανικότερο που μπορούμε και αφήνουμε μετά τη φύση και τα ίδια τα πουλιά, να μας μαγέψουν με την κάθε μέρα αυτής της όμορφης περιόδου της ζωής τους που προφανώς ευχαριστιούνται περισσότερο και από εμάς!


  Διατροφική προετοιμασία

  Η βάση λοιπόν της προετοιμασίας είναι η υγεία των πουλιών και αυτό δεν σημαίνει μόνο αγωγές που ίσως μάλιστα να μην χρειάζονται και να προκαλούν περισσότερο καλό παρά κακό. Η βάση της υγείας είναι η σωστή διαχείριση του εκτροφείου μέσω της παρατήρησης και της καθαριότητας και πρώτα από όλα της ισορροπημένης διατροφής. Σωστή διατροφή δε σημαίνει πολύπλοκη διατροφή με συμπληρώματα ή αμέτρητα super foods. Αντιθέτως, σημαίνει επαρκής διατροφή στα απαραίτητα διατροφικά στοιχεία για τη ζωή των πουλιών. Αναλυτικότερα παρουσιάζονται στο άρθρο: Η Διατροφή και η συμβολή της στην υγεία των πτηνών συντροφιάς, που μπορούμε να διαπιστώσουμε τι σημαίνει στην πράξη αυτό.

  Πολλές φορές συναντάμε ζευγάρια να κάνουν διατροφή που θα υποστήριζε κανείς ότι είναι ανθυγιεινή, ενώ τελικά έχουν καλά αποτελέσματα. Αυτό δεν σημαίνει ότι πρέπει να αρκούμαστε σε αυτή, αφού πρέπει να βλέπουμε την υγεία των πουλιών μας με μακροπρόθεσμο βλέμμα και όχι ευκαιριακά. Δεν είναι λίγοι οι 25ρίδες που γίνανε πολύτεκνοι και στα 40 χάσανε τη ζωή τους από καρδιά ή εγκεφαλικά ή όγκους που όλοι ακούμε και υποθέτουμε ότι μάλλον έχουν σχέση τόσο με την διατροφή των ανθρώπων με τροφές που δεν έχουν καμιά σχέση με την αγνότητα απλούστερων παλαιότερων αλλά αγνότερων όσο και με το περιβάλλον που ζούμε. Ενώ η μέριμνά μας για σωστή διατροφή πρέπει να είναι σε ετήσια βάση, σίγουρα κάποιο διάστημα πριν την αναπαραγωγή, το λεγόμενο διάστημα της διατροφικής προετοιμασίας, η διατροφή πρέπει να παρέχει σε επιπλέον ποσότητα, κάποια θρεπτικά στοιχεία που ευνοούν τη σωστή ορμονική λειτουργία, την σπερματογένεση ενώ κάποια άλλα όπως το ασβέστιο πρέπει να είναι επαρκέστατα λόγω ιδιαίτερα αυξημένων αναγκών, όπως η δημιουργία του κελύφους των αβγών. Συνηθίζεται μεταξύ των εκτροφέων αυτό να γίνεται τον τελευταίο μήνα πριν την ένωση των ζευγαριών, όμως ειδικά η ενίσχυση της σπερματογένεσης πρέπει σταδιακά να ξεκινά νωρίτερα, σχεδόν στους δυο μήνες, αφού τα σπερματικά κύτταρα που θα μετεξελιχθούν σε σπερματοζωάρια είναι ήδη δημιουργημένα ένα μήνα πριν την ωρίμανση και χρήση των σπερματοζωαρίων.

  Μίγμα σπόρων και μορφές παροχής του  Έτσι λοιπόν σωστή προετοιμασία σημαίνει πριν από όλα, σωστό ξηρό
  μίγμα σπόρων τόσο σε αναλογίες αλλά κυρίως σε φρεσκάδα. Είναι βασικό να απαιτούμε την αναγραφή του έτους συγκομιδής των σπόρων και όχι μιας ημερομηνίας λήξης, που είναι συγκεχυμένο πως καθορίζεται. Υπάρχουν τρόποι ενδεικτικοί και όχι αποδεικτική της φρεσκάδας (αν δεν υπάρχει ημερομηνία συγκομιδής) όπως η δοκιμή τους σε test φυτρικότητας (που πολλές εταιρίες την διαφημίζουν αλλά μάλλον ελάχιστες την διαθέτουν) ή το βούτηγμα τους σε νερό και το αναγκαίο βούλιαγμα του μεγαλύτερου ποσοστού τους, έστω στο εξάωρο αν όχι αμέσως.

  Στο άρθρο που αναφέρθηκε πιο πάνω, υπάρχουν αναλυτικά στοιχεία για το ποιο θεωρείται το ιδανικότερο σε σύσταση μίγμα σπόρων ανά κατηγορία με κύριο σημείο σύνθεσης του την ύπαρξη σε επάρκεια κρισιμότατων αμινοξέων συνήθως χαμηλών σε φυτικές πηγές όπως η λυσίνη, η μεθειονίνη (σημαντικότατες για τη γονιμότητα μέσω της ενίσχυσης της σπερματογένεσης αλλά και της ανάπτυξης του εμβρύου αφού συνθέτουν, εκτός των άλλων, του πλέον γνωστού αμινοξέος για την ενίσχυση της γονιμότητας, της καρνιτίνης) αλλά και η αργινίνη, σημαντική για το λεγόμενο πύρωμα των πουλιών. Αυτό πρέπει να συνδυαστεί με ορθή αναλογία ω6 προς ω3 λιπαρών οξέων γεγονός που αναδεικνύει ειδικά το κανναβούρι σαν τον ιδανικό πρωτεϊνούχο σπόρο που συνδυάζει και ιδανική σχέση ω6 προς ω3, που πρέπει να ενισχυθεί όμως με κάποιους ισχυρότερους σε ω3, όταν επιλέγουμε να βάζουμε και κάποιους ισχυρούς σε ω6.
  Όλα αυτά ξαφνικά φαντάζουν πολύπλοκα όταν οι εταιρίες δεν ενστερνίζονται ίσως το ιδανικό για τα δικά τους συμφέροντα. Εμείς τι κάνουμε όμως; Δίνουμε ό,τι μας παρέχεται, δίνοντας σημασία στην φρεσκάδα και αν είναι δυνατόν τόσο σε προμήθεια σπόρων όσο και σε γνώσεις δικές μας ή με βοήθεια άλλων, τροποποιούμε τα μίγματα μας κατάλληλα ή φτιάχνουμε δικά μας. Μπορούμε να δούμε αρκετά στοιχεία για τη θρεπτική αξία του κάθε σπόρου στο άρθρο: Οι σπόροι και η διατροφική τους αξία. Αλλά και με λάθος μίγματα τα πουλιά γεννάνε... Η επιλογή του μίγματος σπόρου πρέπει να γίνεται με γνώμονα τη μακροπρόθεσμη υγεία των πουλιών και όχι αν ένα πουλί έκανε μια χρονιά, αρκετά πουλάκια ή όχι. Στη διάρκεια της προετοιμασίας μπορούμε να δίνουμε κάποιες μέρες επιπλέον σε μικρή ποσότητα κάποιους μικρούς σπόρους όπως η κία, η καμελίνα και το σουσάμι που έχουν το καθένας τους κάποια ιδιαίτερα χαρακτηριστικά, κρίσιμα για αυτή την περίοδο.

  Ενώ το μίγμα σπόρων ξηρής μορφής, σίγουρα είναι η βασική τροφή για κάθε πουλί, δεν είναι αυτή η μορφή τους που μπορεί να παρέχει τη μέγιστη θρεπτική αξία τους και οι εκτροφείς, όπως και οι απλοί χομπίστες, έχουν τη δυνατότητα να ενισχύουν τα πουλάκια τους με απόλυτα φυσικό τρόπο, δίνοντας τους σπόρους σε μορφή φύτρων.  Σε αυτή τη μορφή έχουν τη μέγιστη θρεπτική τους αξία, καθώς η φύση έχει προνοήσει ουσίες όπως οι βιταμίνες, οι πρωτεΐνες και κυρίως τα ένζυμα να μεγιστοποιούνται ώστε να βοηθούν την ανάπτυξη του φυτού στα πρώτα του βήματα. Τα ένζυμα είναι αυτά που κάνουν τα φύτρα αναντικατάστατα και στα πουλιά μας, αφού συμβάλλουν ειδικά στις πρώτες μέρες της ζωής τους αλλά και σε κρίσιμες εποχές μέσα στο χρόνο, στο μεταβολισμό σε μέγιστο βαθμό των θρεπτικών χαρακτηριστικών των τροφών. Ενώ τα πουλιά λατρεύουν τους σπόρους σε φύτρα, είναι ιδιαίτερα κρίσιμη η σωστή προετοιμασία τους με συχνό ξέπλυμα γιατί μπορεί να αποτελέσουν εστία ανάπτυξης παθογόνων μικροβίων και ασπέργιλλου. Η κινόα και το νίζερ είναι παράδειγμα δυο σπόρων που φυτρώνουν πανεύκολα. Το σιτάρι, επίσης, είναι ιδανική επιλογή για την προετοιμασία της αναπαραγωγής αφού η φύτρα του είναι πλούσια σε σιτέλαιο, τη μεγαλύτερη φυσική πηγή βιταμίνης E.

  Η πιο φυσική και ιδανική μορφή παροχής σπόρων είναι στην ημιώριμη μορφη τους.  Σε ημιώριμη μορφή, οι σπόροι είναι όπως τους βρίσκουν τα πουλιά στη φύση, και είναι ότι πιο λατρευτό για αυτά. Θρεπτικότατοι και η βόσκηση τους λειτουργεί ως αγχολυτικό για τα πουλιά ενώ αν μιλάμε για χρήση σε ιθαγενή, σίγουρα η παροχή τους όλο το χειμώνα και κατά την εποχή της άνοιξης πριν την αναπαραγωγή, είναι κρισιμότατη για συσσώρευση φυσικών χρωστικών για ενίσχυση της μάσκας στην καρδερίνα αλλά και γενικά στη φωτεινότητα του φτερώματος των πουλιών, ενώ σίγουρα ξυπνά τα ένστικτα για ζευγάρωμα, πάντα σε συνδυασμό με την αύξηση των ωρών του ημερήσιου φωτός που παίζει το βασικό ρόλο. Ο ταραξάκος, ο ζοχός, το ραδίκι, το αγριομάρουλο, η γλιστρίδα, ο βασιλικός, ο κατηφές και η τσουκνίδα όταν είναι σποριασμένες, αλλά και χωρίς να έχουν φτάσει σε αυτό το στάδιο, είναι ιδανικές επιλογές όπως και πολλά άλλα φυτά. Αν για κάποιους φαντάζει δύσκολο να ετοιμάσουν φύτρα για να παρέχουν στα πουλιά τους, η εύρεση στα τέλη του χειμώνα και στις αρχές τις άνοιξης κλωναριών ζοχού, να τα κόψουμε πρόχειρα και να τα ρίξουμε στα πουλιά μας να βοσκήσουν είναι εύκολη διαδικασία και ειλικρινά πολύ σημαντικότερη όχι μόνο για τα ιθαγενή αλλά και για τα καναρίνια και άλλα πουλιά, από τα συνθετικά συμπληρώματα που νομίζουμε ότι αντικαθιστούν τη φυσική διατροφή.
  Ειδικά ο ημιώριμος σπόρος του ταραξάκου, δεν πρέπει να λείπει από καμιά εκτροφή, πριν την γέννηση των νεοσσών αλλά και απ την πρώτη τους μέρα, ειδικά όταν ο ταραξάκος είναι ιδανικός για την υγεία της χολής. Η διόγκωση της χολής, είναι στην ουσία το περιβόητο σύμπτωμα της μαύρης τέλειας των νεοσσών. Ανεξάρτητα της αιτίας, όταν την ξέρουμε για να την αντιμετωπίσουμε πριν από όλα προσπαθούμε να καταπολεμήσουμε τη δυσλειτουργία που δημιουργεί άμεσα (κακή λειτουργία της χολής), που τελικά δυσκολεύει τη χώνεψη και την απορρόφηση των θρεπτικών συστατικών, την ελλειπή ανάπτυξη των νεοσσών και την εγκατάλειψη τους από τούς γονείς.

  Χορταρικά

  Αν η παροχή ημιώριμων σπόρων, παρόλα αυτά, φαντάζει δύσκολη για αρκετούς όπως και η παροχή φύτρων, όταν δεν επιζητούμε το ιδανικό και θέλουμε το απλό, καλό και εύκολο, η παροχή
  χορταρικών είναι η ιδανική επιλογή είτε σε μερική αντικατάσταση όσων προσφέρουν τα άλλα δυο, είτε ακόμα και με ταυτόχρονη χορήγηση αν κάποιος το επιθυμεί. Όταν δεν παρέχονται φύτρα και ημιώριμοι σπόροι, τα χορταρικά σταδιακά εισαγόμενα στα πουλιά μας, ακόμη και κατά τη διάρκεια του χειμώνα, μπορούν να δίνονται και 5 μέρες την εβδομάδα, ακόμα και κάθε μέρα, ενώ όταν δίνουμε από τα δύο υπόλοιπα, μπορούν να δίνονται τις ενδιάμεσες μέρες. Κανένα πουλί που του έγινε σταδιακή εισαγωγή χορταρικών στη δίαιτα του, δεν παθαίνει κάτι και δεν πρέπει να συγχέουμε τα πολλά ούρα στην κουτσουλιά, μια κατάσταση απόλυτα φυσιολογική, με τη διάρροια που είναι εμφάνιση μιας μάζας άμορφης, του στερεού και υγρού μέρους της κουτσουλιάς. Τα πουλιά έχουν ανάγκη της παροχής χλωρής τροφής και το δείχνουν με την ορμή που πέφτουν πάνω τους όταν τους τα παρέχουμε. Γιατί μόνο η ωμή φρέσκια τροφή μπορεί να τους δώσει ένζυμα καταλύτες απορρόφησης των άλλων θρεπτικών συστατικών, ενώ τα χορταρικά είναι πλουσιότατα σε βιταμίνες, καροτενοειδή και μεταλλικά στοιχεία και ιχνοστοιχεία που δε βρίσκουν σε άλλες τροφές τόσο συμπυκνωμένα. Ειδικά σαν πηγή βιταμινών Β που είναι αναγκαίες κάθε μέρα (δεν τις αποθηκεύει ο οργανισμός και φεύγουν με τα ούρα) είναι ίσως η βασική πηγή τους. Οι επιλογές χορταρικών για τα πουλιά είναι πολλές και πολύ εύκολη η προμήθεια τους.

  Η θρεπτική τους αξία και σε αμινοξέα είναι απροσδόκητα μεγάλη, όταν αφαιρέσουμε στον υπολογισμό το νερό που έχουν, που έτσι κι αλλιώς αποβάλλεται με τα ούρα. Χαρακτηριστικό παράδειγμα είναι ο υπολογισμός της πρωτεΐνης των φύλλων του ραδικιού που δίνει επί ξηρού πρωτεΐνη 18.2%, όταν αφαιρώντας τη λιγότερη υγρασία από τον σπόρο του, έχει και εκείνος λίγο περισσότερο του 19.5% (βλ. post 5 Χορταρικά στα ιθαγενή). Σε έλλειψη ημιώριμων σπόρων και φύτρων, τα χορταρικά πρέπει να παρέχονται όχι μόνο στην προετοιμασία της αναπαραγωγής αλλά και από τις πρώτες μέρες των νεοσσών. Αν κάποιοι φοβούνται την πρώτη μέρα, η τέταρτη μέρα είναι μια ασφαλέστατη επιλογή. Οι γονείς όμως ξέρουν τι ταΐζουν. Επιλέγουν εκείνα αν δεν πρέπει ακόμα και αν τα προσφέρουμε.

  Αυγό, αυγοτροφή και ζωντανή τροφή

  Τα πουλιά συντροφιάς είναι κυρίως σποροφάγοι οργανισμοί, όμως η ανάγκη τόσο για βέλτιστη σπερματογένεση και παροχή θρεπτικών ουσιών εντός των αυγών που κάνουν τα θηλυκά, όσο και ταχείας ανάπτυξης των νεοσσών τούς οδηγεί ενστικτωδώς ακόμα και στη φύση στη διατροφή και με ζωικής προέλευσης τροφές (σκουλήκια, έντομα, προνύμφες εντόμων), ώστε να παίρνουν σε επαρκείς ποσότητες συγκεκριμένα αμινοξέα, που στις φυτικές τροφές εκτός εξαιρέσεων είναι σε μικρά ποσοστά. Την ανάγκη αυτή στην εκτροφή έρχονται να καλύψουν τροφές όπως η αυγοτροφή, το αυγό και οι προνύμφες εντόμων.

  Η αυγοτροφή μπορεί να δίνεται σταδιακά αυξανόμενη όλη τη χρονιά, επιλέγοντας όμως έτοιμα σκευάσματα ή φτιάχνοντας σπιτικές συνταγές με διακύμανση της πρωτεΐνης και των λιπαρών ανά εποχή, μπορεί όμως να δίνεται σε σύσταση επιπέδου αναπαραγωγής, ξεκινώντας σταδιακά στην προετοιμασία και αυξάνοντας διαρκώς την συχνότητα μέχρι να παρέχεται κάθε μέρα εντός της αναπαραγωγής. Ακόμα και στις ημέρες που η θηλυκή επωάζει τα αυγά της. Στη φύση το αρσενικό όταν η θηλυκή κλωσά δε σταματά να της φέρνει έντομα. Δε σταματά ο οργανισμός να έχει αυξημένες ανάγκες εν μέσω της αναπαραγωγής και όταν το αυγό με ουσίες που περιέχει συμβάλει στην αύξηση της γονιμότητας, δεν έχει νόημα να το κόβουμε πριν καν δούμε αυτά της πρώτης γέννας. Λέγεται εδώ και χρόνια ότι το αυγό πυρώνει. Αυτό που πυρώνει τα πουλιά είναι το φως και το ταίρι. Κανένα πουλί δεν πύρωσε ούτε με αυγό, ούτε με αυξημένη βιταμίνη E που έχουν και τα συμπληρώματα της πτερόρροιας. Τις περίεργες συμπεριφορές των αρσενικών και τις εγκαταλείψεις αυγών από τα θηλυκά, ας τα αναζητήσουμε στην αφαίρεση των αρσενικών και στη χρήση τους ως επιβήτορα από τους εκτροφής, κάτι που οδηγεί στα πουλιά σε όχι ομαλές συμπεριφορές, και όχι στην αυγοτροφή.

  Μια αυγοτροφή προετοιμασίας της αναπαραγωγής είναι εντάξει και με πρωτεΐνη στο 16% με 17%, ενώ όταν υπάρχουν νεοσσοί, το ποσοστό αυτό πρέπει να είναι γύρω στο 20% με 22% σε καναρίνια και παπαγάλους, είτε σαν αναγραφόμενη τιμή αν μιλάμε για επώνυμο σκεύασμα, είτε σαν αποτέλεσμα της προσθήκης αυγού σε αυγοτροφή χαμηλότερου ποσοστού, είτε σαν εξ αρχής υπολογιζόμενη τιμή σε συνταγή φτιαχτής αυγοτροφής και να φτάνει στο 25% με 28% σε ιθαγενή με ανάγκη της υψηλότερης τιμής όταν τα πουλιά επιλέγουν να ταΐζουν και πολλούς σπόρους εκτός αυγοτροφών. Σε διαφορετική περίπτωση το 25% υπεραρκεί.

  Όταν κάποιος επιλέγει να δώσει έτοιμη αυγοτροφή, η επιλογή των λαδερών πατέ αυγοτροφων δεν είναι η καλύτερη, αφού η έκθεση των φυτικών ακόρεστων λιπαρών τους στον αέρα έχει ως συνέπεια να οξειδώνονται και να ταγκίζουν αν δεν περιέχουν ισχυρή ποσότητα συντηρητικών, ενώ αν δεν έχουν ακόρεστα φυτικά αλλά ζωικά ή υδρογονωμένα φυτικά (δεν μπορούμε να ξέρουμε όσο οι εταιρείες δε δίνουν αναλυτικά στοιχεία) τότε δεν είναι ότι καλύτερο έτσι κι αλλιώς για τους γνωστούς λόγους. Η έτοιμη ξηρής μορφής με προσθήκη αυγού είναι μια εύκολη λύση για όποιον δε θέλει να ασχοληθεί με την παρασκευή δικής του αυγοτροφης αλλά θέλει σίγουρα ενίσχυση με βραστό αβγό γεγονός που την καθιστά φυσικά πιο ευπαθή για να μένει ελεύθερα στο κλουβί. Ειδικά με νεοσσούς, ακόμα και μια έτοιμη αυγοτροφή πρέπει να αλλάζει εντός της ημέρας.

  Η επιλογή παροχής φτιαχτής αυγοτροφής πρέπει να γίνεται όταν δίνεται κάποια από τις προτεινόμενες με συγκεκριμένα στοιχεία που να δείχνουν την επάρκεια της και με συναίσθηση και γνώση του σωστού τρόπου παροχής.
  Ένα προϊόν χωρίς συντηρητικά από πολύ καλό μπορεί να εξελιχθεί σε κάτι πολύ επικίνδυνο που ελλοχεύει κινδύνους. Οι συγκεκριμένες αυγοτροφές είναι ίσως ό,τι καλύτερο θα μπορούσα να προτείνω σε κάποιον που θέλει να φτιάχνει μόνος του την αυγοτροφή των πουλιών του. Είναι και οι δυο με υψηλή πρωτεΐνη όπως απαιτείται κατά την αναπαραγωγική περίοδο: Αυγοτροφή για όλα τα πουλιά μας, Αυγοτροφή για την αναπαραγωγή jk21 Μorbide Εggfood.

  Ευρεία χρήση έχουν και οι προνύμφες εντόμων στα ιθαγενή, ενώ μπορεί να δοθούν και στα καναρίνια, ειδικά σε δύσκολες ράτσες στο τάισμα από τους γονείς και όπου υπάρχει ανάγκη ενίσχυσης της ανάπτυξης. Τα έντομα πρέπει να δίνονται είτε κατεψυγμένα είτε βρασμένα γιατί υπάρχει κίνδυνος να είναι φορείς ενδοπαράσιτων των πουλιών. Υπάρχουν διάφορα είδη στο εμπόριο αλλά αυτά με τον σωστό λόγο ασβεστίου φωσφόρου, που δεν εγκυμονεί κινδύνους έλλειψης ασβεστίου αλλά και ισχυρότατο σε πρωτεΐνη χωρίς πολλά λιπαρά είναι τα buffalo. Τα mealworm έχουν πολύ κακή σχέση ασβεστίου φωσφόρου, ενώ τα pinkies και τα waxworms έχουν πολλά λιπαρά ιδιαίτερα τα δεύτερα. Παρέχονται με την ένωση των ζευγαριών σταδιακά πιο συχνά, ενώ όταν γεννηθούν οι νεοσσοί βρίσκονται καθημερινά σε μικρή ποσότητα στο σιτηρέσιο των πουλιών με συχνές αλλαγές μέσα στην ημέρα.


  .

  Περισσότερες πληροφορίες μπορείτε να αναζητήσετε στους συνδέσμους: http://www.topinsect.net/swfiles/fil...0Engels_49.pdf, http://www.topinsect.net/swfiles/fil...0Engels_55.pdf, http://www.topinsect.net/swfiles/fil...0Engels_67.pdf.

  Φυσικά και συνθετικά συμπληρώματα

  Όσοι έχετε φτάσει μέχρι σε αυτό το σημείο του άρθρου είστε όσοι δεν απογοητευτήκατε περιμένοντας να διαβάσετε κυρίως για συμπληρώματα και θαυματουργές πολυβιταμίνες για την αναπαραγωγή. Αυτό έγινε γιατί όσοι κάνουν όλα τα παραπάνω, δεν τα έχουν ανάγκη! Σίγουρα όμως υπάρχουν εκτεταμένες εκτροφές που στο βωμό της ποσότητας, χάνουν την ευκαιρία να έχουν αριθμό πουλιών που έχουν όλο το χρόνο που απαιτείται να τους παρέχουν τα απλά αλλά επαρκή. Σίγουρα υπάρχουν ζευγάρια πουλιών που θα εμφανίσουν προβλήματα γονιμότητας. Σίγουρα ακόμα και αν έχουμε καλό αποτέλεσμα με αρκετά πουλάκια να γεννιούνται, πάντα οι περισσότεροι προσπαθούμε το ιδανικό, κάτι σαν προσωπικό στοίχημα. Για αυτούς τους λόγους μπορούμε σε τακτά χρονικά διαστήματα να ενισχύουμε τα πουλιά μας με συμπληρώματα. Είτε
  φυσικά είτε συνθετικά. Τα φυσικά συνήθως έχουν μεγαλύτερη αφομοίωση, τα συνθετικά πολύ πιο πυκνή σύσταση σε διατροφικά στοιχεία, που όμως δεν είναι σε μεγάλο ποσοστό πάντα αφομοιώσιμα, ενώ ο τρόπος παροχής τους για παράδειγμα στην ποτίστρα, μειώνει πάρα πολύ την αξία τους.

  Τα διατροφικά στοιχεία που παίζουν σημαντική σχέση στη γονιμότητα και τη σωστή ορμονική λειτουργία κατά κύριο λόγο είναι από αμινοξέα η λυσίνη, η μεθειονίνη, η καρνιτίνη και η αργινίνη από βιταμίνες οι λιποδιαλυτές A, d3 και E και οι υδατοδιαλυτές B6 και B12, ενώ από μεταλλικά στοιχεία και ιχνοστοιχεία το ασβέστιο, το σελήνιο και ο ψευδάργυρος και σημαντική είναι η θετική επίδραση των ω3 αλλά και ω6 ωφελίμων λιπαρών οξέων, όπως και του GLA που υπάρχει σε αφθονία στο έλαιο νυχτολούλουδου, σημαντικότατο σε προβλήματα του θηλυκού.


  Μπορούμε να τα συνδυάσουμε και τα δυο είδη συμπληρωμάτων (φυσικά και συνθετικά), μειώνοντας τις προτεινόμενες από τις εταιρίες δοσολογίες των συνθετικών. Μπορούμε να μην δώσουμε φυσικά συμπληρώματα (αν και προέτρεπα για το αντίθετο) και να δώσουμε τα συνθετικά, όπως τα προτείνουν οι εταιρίες σε ποσότητα. Μπορούμε να συνδυάσουμε συνθετικά, μόνο αν το ένα δεν επικαλύπτει το άλλο σε διατροφικά στοιχεία που σε υπερδοσολογίες μπορεί να κουράζουν τα όργανα του πουλιού. Δηλαδή δε συνδυάζονται πολυβιταμίνες που έχουν και οι δυο αμινοξέα, δε συνδυάζονται πολυβιταμίνες που έχουν και οι δυο λιποδιαλυτές βιταμίνες d3 και A. Δε συνδυάζουμε συμπληρώματα που έχουν και τα δυο σελήνιο και ψευδάργυρο γιατί ενώ σε φυσιολογική δόση είναι απαραίτητα στον οργανισμό, σε υπέρβαση γίνονται τοξικά.


  Τα φυσικά συμπληρώματα σχεδόν πάντα μπορούν να συνδυαστούν και μεταξύ τους.
  • Η γύρη, η φρέσκια, μαλακή γύρη που διατηρείται μόνο στην κατάψυξη μπορεί να εξασφαλίσει την ύπαρξη ενζύμων και θρεπτικών συστατικών στη μέγιστη δυνατή ποσότητα.
  • Η σπιρουλίνα η οποία είναι πηγή πρωτεΐνης, χρήσιμων καροτενοειδών, βιταμινών κ.λπ..
  • Η μαγιά μπύρας που αποτελεί ιδανική πηγή πρωτεΐνης, βιταμινών Β, ιχνοστοιχείων.
  • Τα Βrazil nutsως τεράστια πηγή οργανικού σεληνίου και μεθειονίνης.
  • Το σιτέλαιο είναι ιδανική πηγή βιταμίνης Ε.


  Συμπληρώματα ιχθυέλαιων πλούσια σε ω3 Mollers ω3 ( DHA +EPA ) έχουν νόημα όταν παρέχονται στην αυγοτροφή τη στιγμή που την προσφέρουμε, αφού εύκολα οδηγούνται σε οξείδωση και χάνουν την αξία τους με την έκθεση στο φως και τον αέρα.

  Η βιταμινη Ε , ειδικα αν δινεται στη φυσικη μορφη της πχ Υγρή βιταμίνη Ε απο την Solgar βοηθα σημαντικα τη γονιμοτητα (αρκει να δοθει εγκαιρα ωστε να βοηθησει στη σπερματογεννεση , απο τα αρχικα σταδια της προετοιμασιας ) .

  Πολυβιταμινούχα σκευάσματα για την αναπαραγωγή υπάρχουν πολλά στην αγορά με σημεία που αλλού υπερτερεί κάποιο και αλλού κάποιο άλλο στην αναγραφόμενη σύσταση.  Σημαντική είναι και η συμβολή της καρνιτινης.
  Ενός αμινοξέος που συνήθως ο οργανισμός συνθέτει από μόνος του με συνεργεία της λυσίνης και της μεθειονίνης, αλλά συχνά για άγνωστους λόγους ή και έλλειψης αυτών των αμινοξέων, ο οργανισμός παρουσιάζει έλλειψη και η παροχή της τον βοηθά ιδιαίτερα όπως για παράδειγμα στη σωστότερη απορρόφηση των ωφελίμων λιπαρών οξέων. Η παροχή της είναι συχνή και σε προβλήματα γονιμότητας των ανθρώπων, ενώ υπάρχουν έρευνες και στα πτηνά που δείχνουν ίδιο αποτέλεσμα, όπως μπορούμε να δούμε στο σχετικό άρθρο που παραπέμπει ο ενεργός σύνδεσμος.

  Για να έχουν όλα αυτά αποτέλεσμα πρέπει και τα πουλιά να είναι υγιή. Η υγεία των πουλιών δεν διασφαλίζεται με προληπτικές αγωγές αντιβιώσεων. Πρέπει να δίνονται μόνο εφόσον υπήρχε εκτεταμένο πρόβλημα στην προηγούμενη αναπαραγωγική περίοδο και το πρόβλημα αυτό ερευνήθηκε με εξετάσεις από πτηνίατρους, ώστε οι αγωγές να είναι συγκεκριμένες, κατάλληλες για τη λύση του συγκεκριμένου προβλήματος. Αυτό που εμείς μπορούμε να κάνουμε είναι όλη τη χρονιά, και σίγουρα ένα με δυο μήνες από τα ζευγαρώματα, να δίνουμε φυτικά σκευάσματα με εγνωσμένη προληπτική αν όχι δράση αντιμετώπισης υφιστάμενων προβλημάτων. Η ρίγανη σε κάθε μορφή της, με πιο αποτελεσματική το διάλυμα αιθέριου ελαίου σε γλυκερίνη (ριγανέλαιο μη αλκοολούχο), πρέπει να έχει συχνότατη παροχή στα πουλιά μας. Τουλάχιστον 7 μέρες κάθε μήνα μπορεί να αντιμετωπίσει προβλήματα παθογόνων οργανισμών όταν αυτοί είναι ακόμα αδύνατοι, αν εμφανιστούν αυξανόμενοι στον οργανισμό των πουλιών μας. Όχι απαραίτητα σε όλους αλλά σε αρκετούς από αυτούς. Η "εθιμοτυπική" χρήση ριγανέλαιου μία ή δύο μέρες κάθε τόσο, δεν είμαι σίγουρος ότι μπορεί κάτι να κάνει, όταν τα φάρμακα θέλουν τουλάχιστον πενθήμερα χορήγησης. Οι έρευνες πάνω στην χρήση του και ευρύτερα της ρίγανης, δεν είναι για παροχή σε πτηνά ελάχιστων ημερών. Η πρόπολη είναι επίσης μια δραστικότατη ουσία που σε συνδυασμό με την ρίγανη, γίνεται ακόμα δραστικότερη. Σκευάσματα υπάρχουν διάφορα στην αγορά και η πρόταση μου για κάτι δικό σας είναι αυτή:
  Αντιβακτηριακό και ηπαροπροστατευτικό σκεύασμα για καρδερίνες και όλα τα πτηνά.

  Ακολουθεί ενδεικτικό πρόγραμμα προετοιμασίας δυο μηνών μέχρι την ένωση των ζευγαριών και λίγο αργότερα με απαραίτητες διευκρινίσεις να το ακολουθούν. Πάντα μπορεί να διαμορφωθεί στα μέτρα του εκάστοτε εκτροφέα, εδώ είμαστε να συζητήσουμε κάθε πιθανή απορία.  Χρήσιμοι σύνδεσμοι:


  Φρέσκα βότανα, χορταρικά και λαχανικά για καθημερινή χρήση στα πουλιά μας
  Φύτρα, βλαστημένοι σπόροι στη διατροφή των πουλιών
  Αντιβακτηριακό και ηπαροπροστατευτικό σκεύασμα για καρδερίνες και όλα τα πτηνά
  Γύρη: ένα ιδανικό συμπλήρωμα για τα πουλιά μας (bee pollen for birds)
  Πολυβιταμινούχα σκευάσματα για την αναπαραγωγή
  Η Διατροφή και η συμβολή της στην υγεία των πτηνών συντροφιάς
  Οι σπόροι και η διατροφική τους αξία
  Αυγοτροφή για όλα τα πουλιά μας
  Αυγοτροφή για την αναπαραγωγη jk21 morbide eggfood
  Η σημασία της ισορροπίας στην λήψη ω3 και ω6 στη διατροφή των πουλιών
  Καρνιτίνη
  Bird oil , Aντιβακτηριακό λάδι , για την αυγοτροφή των πουλιών
  Ριγανέλαιο


  Τελευταία επεξεργασία από Efthimis98; 20-02-2017 στις 17:04 Αιτιολογία: Ενημέρωση
  Θα ήθελα να κάνω σαφές , οτι η άποψη μου σε θέματα ασθενειών των πουλιών αποτελεί γνώμη ενός χομπίστα και όχι έγκυρα καταρτισμένου πτηνιάτρου , που είναι ο μόνος αρμόδιος να δίνει γνωματεύσεις . Έτσι πρέπει να εκλαμβάνεται σε κάθε περίπτωση !!!

 2. #2
  Στο κλαδί
  Ημ. Εγγραφής
  Oct 2015
  Μηνύματα
  830
  'Ονομα
  Λάμπρος
  Post Thanks / Like
  Δημήτρη σχετικά με το μείγμα σπόρων και τον πίνακα που δείχνεις να κάνω μια ερώτηση.Έχεις ξαναεξηγήσει γιατί δεν θέλεις το νίζερ αλλά φαίνεται ότι υπερτερεί σε πρωτείνη από την περίλλα και έχει και λιγότερα λιπαρά.Υστερεί σε κάποια άλλα αλλά γιατί είναι τόσο λάθος να είναι ψηλά σε ποσοστό?Δεν έχω καταλάβει τη διαφορά με τα ω3 και ω6 που έχεις πει μπορείς να εξηγήσεις λίγο πάλι τους λόγους?

 3. Likes dikai liked this post
 4. #3
  Αρχηγός Σμήνους!!!
  Ημ. Εγγραφής
  Oct 2009
  Τοποθεσία
  ΠΕΡΙΣΤΕΡΙ,ΑΘΗΝΑ
  Μηνύματα
  67,661
  'Ονομα
  ΔΗΜΗΤΡΗΣ
  Κατοικίδιο
  ΚΑΝΑΡΙΝΙΑ - ΚΑΡΔΕΡΙΝΕΣ
  Post Thanks / Like

  Ranks Showcase

  περι ω3 και ω6 υπαρχει σχετικο θεμα Η σημασία της ισορροπίας στην λήψη ω3 και ω6 στη διατροφή των πουλιών

  με πληθος στοιχειων που δειχνουν το προβλημα που υπαρχει , οταν τα ω6 ειναι πολυ περισσοτερα απο τα ω3 .Με λιγα λογια (αν και δεν θα σε καλυψουν μαλλον περισσοτερο απο τα εκει αναλυτικα στοιχεια ) ο υψηλος λογος ω6 προς ω3 ευνοει φλεγμονες στους οργανισμους και κυριως στις αρτηριες που οδηγουν σε δημιουργια αθηρωματικης πλακας και κακης κυκλοφοριας .Ειναι συμφωνα με τους επιστημονες , η αιτια των προβληματων των δυτικων κοινωνιων που τρωνε τροφες με σπορελαια που ειναι πλουσια σε ω6 κυριως και οχι ψαρια ή χορταρικα με ω3 . Τα μονα λαδια ευρειας καταναλωσης που το διορθωνουν ειναι το ελαιολαδο που εχει κυριως ελαικο οξυ (που δεν ειναι ω6 ) και στην αμερικη του μεταλλαγμενου λαδιου ελαιοκραμβης , που μεταλλαχθηκε για να μηδενισθει το ερουκικο και να αυξησουν τα ω3 του .

  Αν το νιζερ ειναι ο βασικος λιπαρος σπορος δεν ειναι πολυ περισσοτερα τα ω6 αλλα παρα πολυ περισσοτερα και δυστυχως το κανναβουρι με τα ω6 προς ω3 λιγο περισσοτερα ( ο ιδανικος λογος ) δεν μπορει να το ανατρεψει αυτο .Η περιλλα γιατι εχει φουλ ω3 αλλα και το λιναρι , μπορουν αν προστεθουν και να βελτιωσουν κατι τετοιο . Η περιλλα φαινεται να εχει μικροτερη πρωτεινη αλλα απο αυτη την πρωτεινη , τα αμινοξεα που κυριως μας ενδιαφερουν στα πουλια (η πρωτεινη ειναι το συνολο ουσιωδων και μη ουσιωδων αμινοξεων που τα φτιαχνει μονος του ο οργανισμος ) ειναι καλυτερα του νιζερ (δεν εχω επισημες τιμες γιατι τα εχω βρει μονο σε ποσοστο πανω στην πρωτεινη της περιλλα , οχι σαν mg ) που ειναι παντου χαμηλα τα ποσα .Στη λυσινη μονο η περιλλα αναφερεται οτι υστερει καπως στις σχετικες ερευνες , εκει που το λιναρι και το κανναβουρι ειναι κορυφαια και το νιζερ πατωνει εντελως .

  Ετσι ενα μιγμα με υψηλο κανναβουρι , εχει ιδανικη ποιοτητα πρωτεινης και το νιζερ σε δευτερη εστω θεση λιπαρου μετα απο το κανναβουρι ,αν οχι χαμηλοτερα σε ποσοστο απο περιλλα και λιναρι , μπορει με μικρο ποσοστο απο αυτους τους δυο τελευταιους σπορους , να μην δημιουργει ουτε προβλημα με τα ω6 του , ουτε υστερηση αμινοξεων .

  Θα εχεις δει ενα σωρο αρθρα ισως για παπαγαλους , να αναφερονται στο κακο που κανους τα υψηλα ποσοστα ηλιοσπορου στη διατροφη τους .Ειναι το ιδιο κακο που κανει και το νιζερ απλα στους παπαγαλους δινουν ηλιοσπορους και τα αρθρα αναφερονται σε αυτους .Με τον ηλιοσπορο το νιζερ εχει ιδιο ακριβως προφιλ στο ειδος των λιπαρων οξεων του , ομως ο ηλιοσπορος ειναι πολυ πιο ποιοτικος σε αμινοξεα
  Θα ήθελα να κάνω σαφές , οτι η άποψη μου σε θέματα ασθενειών των πουλιών αποτελεί γνώμη ενός χομπίστα και όχι έγκυρα καταρτισμένου πτηνιάτρου , που είναι ο μόνος αρμόδιος να δίνει γνωματεύσεις . Έτσι πρέπει να εκλαμβάνεται σε κάθε περίπτωση !!!

 5. Likes Labirikos, Stefpars, wild15, dikai liked this post
 6. #4
  Αρχηγός Σμήνους!!!
  Ημ. Εγγραφής
  Oct 2009
  Τοποθεσία
  ΠΕΡΙΣΤΕΡΙ,ΑΘΗΝΑ
  Μηνύματα
  67,661
  'Ονομα
  ΔΗΜΗΤΡΗΣ
  Κατοικίδιο
  ΚΑΝΑΡΙΝΙΑ - ΚΑΡΔΕΡΙΝΕΣ
  Post Thanks / Like

  Ranks Showcase

  αν βαριεσαι να δεις ολο το θεμα που σου λεω , δες συγκεκριμενα τα ποστ 31 και 32 εδω

  Η σημασία της ισορροπίας στην λήψη ω3 και ω6 στη διατροφή των πουλιών

  σε σοβαρες σελιδες επιστημονικου περιεχομενου για πτηνα , γινεται σαφη αναφορα για το προβλημα με τα αγγεια που σου ειπα (στο ποστ 31 ) και στον κινδυνο ακομα και αναπτυξης ογκων απο τα ταγγισμενα ω6 ....
  Θα ήθελα να κάνω σαφές , οτι η άποψη μου σε θέματα ασθενειών των πουλιών αποτελεί γνώμη ενός χομπίστα και όχι έγκυρα καταρτισμένου πτηνιάτρου , που είναι ο μόνος αρμόδιος να δίνει γνωματεύσεις . Έτσι πρέπει να εκλαμβάνεται σε κάθε περίπτωση !!!

 7. Likes Labirikos liked this post
 8. #5
  Αρχηγός Σμήνους!!!
  Ημ. Εγγραφής
  Oct 2009
  Τοποθεσία
  ΠΕΡΙΣΤΕΡΙ,ΑΘΗΝΑ
  Μηνύματα
  67,661
  'Ονομα
  ΔΗΜΗΤΡΗΣ
  Κατοικίδιο
  ΚΑΝΑΡΙΝΙΑ - ΚΑΡΔΕΡΙΝΕΣ
  Post Thanks / Like

  Ranks Showcase

  Ειχα σκοπο να ανοιξω νεο θεμα , οπου θα συζητησουσαμε τυχον αλλαγες που καναμε φετος στο προγραμμα προετοιμασιας των πουλιων μας (διατροφη , συμπληρωματα κλπ ) αλλα σκεφτηκα οτι ισως ηταν καλυτερο να το συζητησουμε και εδω . Περιμενω λοιπον τις τυχον αλλαγες που κανατε στο δικο σας προγραμμα και τους λογους που σας οδηγησαν σε κατι τετοιο και τους στοχους που θα θελατε να πετυχετε μεσα απ αυτες
  Θα ήθελα να κάνω σαφές , οτι η άποψη μου σε θέματα ασθενειών των πουλιών αποτελεί γνώμη ενός χομπίστα και όχι έγκυρα καταρτισμένου πτηνιάτρου , που είναι ο μόνος αρμόδιος να δίνει γνωματεύσεις . Έτσι πρέπει να εκλαμβάνεται σε κάθε περίπτωση !!!

 9. Likes adreas, wild15, thanos. liked this post
 10. #6
  Στη φωλιά
  Ημ. Εγγραφής
  Feb 2016
  Μηνύματα
  103
  'Ονομα
  Θανάσης
  Κατοικίδιο
  https://www.youtube.com/watch?v=H47YW1_37xw
  Post Thanks / Like

  Ranks Showcase

  Ερώτηση - Ποιά είναι τα συμπληρώματα ιχθυέλαιων πλούσια σε ω3?

 11. #7
  Αρχηγός Σμήνους!!!
  Ημ. Εγγραφής
  Oct 2009
  Τοποθεσία
  ΠΕΡΙΣΤΕΡΙ,ΑΘΗΝΑ
  Μηνύματα
  67,661
  'Ονομα
  ΔΗΜΗΤΡΗΣ
  Κατοικίδιο
  ΚΑΝΑΡΙΝΙΑ - ΚΑΡΔΕΡΙΝΕΣ
  Post Thanks / Like

  Ranks Showcase

  To mollers

  https://mollers.gr/


  ειναι ενα απο αυτα , τουλαχιστον το πιο διαφημισμενο .Υπαρχουν αρκετα επισης σε καψουλα αλλα πρεπει με καποιο τροπο να παιρνουμε απο μεσα το λαδι και δεν ειναι ευκολο . Καλα ειναι ισως καποιος να δοκιμασει τη γευση φρουτων , μηπως το εντελως natural δεν ειναι τοσο αποδεκτο γευστικα απο τα πουλια (ειναι γνωστο οτι τα ιχθυελαια εχουν ιδιαιτερη γευση )

  το farlipid επισης που μεχρι να βγει το mollers ηταν το πιο γνωστο σκευασμα των φαρμακειων σε μπουκαλι .Εχει γευση ευχαριστη


  http://www.farmedia.gr/index.php?ID=products&Rec_ID=5

  Καθε σκευασμα ιχθυελαιου πρεπει να ειναι πιστοποιημενο (επισημα με εγκριση ) οτι δεν εχει βαρεα μεταλλα , αφου αρκετα λιπαρα ψαρια συγκεντρωνουν βαρεα μεταλλα στα σωθικα τους ....  Η παροχη ιχθυελαιου απαιτει και επιπλεον παροχη βιταμινης Ε , για την μειωση της οξειδωσης του .Να επισημανω ξανα οτι ειναι πολυ ευαισθητο στο φως και τον αερα και πρεπει να ειναι σε συσκευασια γυαλινη αλλα οχι διαφανη και να μην ξεχναμε ανοιχτο το καπακι
  Θα ήθελα να κάνω σαφές , οτι η άποψη μου σε θέματα ασθενειών των πουλιών αποτελεί γνώμη ενός χομπίστα και όχι έγκυρα καταρτισμένου πτηνιάτρου , που είναι ο μόνος αρμόδιος να δίνει γνωματεύσεις . Έτσι πρέπει να εκλαμβάνεται σε κάθε περίπτωση !!!

 12. Likes wild15, adreas, thanos. liked this post
 13. #8
  Στη φωλιά
  Ημ. Εγγραφής
  Feb 2016
  Μηνύματα
  103
  'Ονομα
  Θανάσης
  Κατοικίδιο
  https://www.youtube.com/watch?v=H47YW1_37xw
  Post Thanks / Like

  Ranks Showcase

  Για άλλη μάα φορά ευχαριστώ.

 14. #9
  Αρχηγός Σμήνους!!!
  Ημ. Εγγραφής
  Oct 2009
  Τοποθεσία
  ΠΕΡΙΣΤΕΡΙ,ΑΘΗΝΑ
  Μηνύματα
  67,661
  'Ονομα
  ΔΗΜΗΤΡΗΣ
  Κατοικίδιο
  ΚΑΝΑΡΙΝΙΑ - ΚΑΡΔΕΡΙΝΕΣ
  Post Thanks / Like

  Ranks Showcase

  Δοσολογια γνωριζεις; σε αυγοτροφη χωρις πολλα λιπαρα , μπορεις 1 κουταλι του γλυκου στα 100 γρ . Αν η αυγοτροφη ομως εχει αρκετα φυτικα λαδια ( οι λεγομενες πατε ) τοτε το πολυ μισο κουταλι
  Θα ήθελα να κάνω σαφές , οτι η άποψη μου σε θέματα ασθενειών των πουλιών αποτελεί γνώμη ενός χομπίστα και όχι έγκυρα καταρτισμένου πτηνιάτρου , που είναι ο μόνος αρμόδιος να δίνει γνωματεύσεις . Έτσι πρέπει να εκλαμβάνεται σε κάθε περίπτωση !!!

 15. Likes thanos. liked this post
 16. #10
  Κελαηδάω
  Ημ. Εγγραφής
  Oct 2016
  Τοποθεσία
  Περιστέρι, Αθήνα
  Μηνύματα
  1,168
  'Ονομα
  Νώντας
  Κατοικίδιο
  Φανέτα & καρδερίνες
  Post Thanks / Like

  Ranks Showcase

  Παράθεση Αρχικά καταχωρημένο από jk21 Εμφάνιση Μηνύματος
  Ειχα σκοπο να ανοιξω νεο θεμα , οπου θα συζητησουσαμε τυχον αλλαγες που καναμε φετος στο προγραμμα προετοιμασιας των πουλιων μας (διατροφη , συμπληρωματα κλπ ) αλλα σκεφτηκα οτι ισως ηταν καλυτερο να το συζητησουμε και εδω . Περιμενω λοιπον τις τυχον αλλαγες που κανατε στο δικο σας προγραμμα και τους λογους που σας οδηγησαν σε κατι τετοιο και τους στοχους που θα θελατε να πετυχετε μεσα απ αυτες
  Mέχρι τώρα έδινα το King Major Luxury και θέλω να το αντικαταστήσω με δικό μου μείγμα. Κάποιοι σπόροι είχαν ελάχιστη ή μηδενική αποδοχή. Υπολογίζω ότι το κόστος θα είναι παραπλήσιο.

  Ξεκίνησα να το αναμειγνύω με κεχρί και λίγο καναβούρι ώστε να το συνηθίσουν σταδιακά. Παρατήρησα ότι το καναβούρι εξαφανίζεται πρώτο και μετά τρώνε τους υπόλοιπους σπόρους. Το κεχρί ακόμη δεν έχει την αποδοχή που θα ήθελα. Θα δοκιμάσω να βάλω σε ξεχωριστές ταϊστρες μικρές ποσότητες από περίλλα, βρώμη, λινάρι για να δω τι αποδοχή θα έχουν και αυτοί. Στόχος είναι να καταλήξω σε ένα μείγμα που θα είναι σε ετήσια βάση και θα υπάρχει έξτρα καναβούρι εάν οι θερμοκρασίες είναι ιδιαίτερα χαμηλές (εξωτερική εκτροφή), στην αναπαραγωγή και στην πτερόροια. Αυτές τις εποχές εννοείται ότι η διατροφή θα είναι πιο πλούσια με αυγό/ αυγοτροφή κλπ.
  Χρόνια χελιδόνια που πετάξατε...

 

 
Σελίδα 1 από 2 12 ΤελευταίοΤελευταίο

Δικαιώματα Δημοσίευσης

 • Δε μπορείτε να δημοσιεύσετε νέα μηνύματα
 • Δε μπορείτε να δημοσιεύετε απαντήσεις
 • Δε μπορείτε να δημοσιεύσετε επισυναπτόμενα αρχεία
 • Δε μπορείτε να επεξεργαστείτε τα μηνύματα σας
 •  
 • BB code είναι σε λειτουργία
 • Smilies είναι σε λειτουργία
 • [IMG] κώδικας είναι σε λειτουργία
 • [VIDEO] code is σε λειτουργία
 • HTML Κώδικας είναι εκτός λειτουργίας