Καλωσορίσατε στο GreekBirdClub.
Αποτελέσματα 1 μέχρι 5 από 5
  1. #1
    Στο κλαδί
    Ημ. Εγγραφής
    Oct 2016
    Τοποθεσία
    Περιστέρι, Αθήνα
    Μηνύματα
    693
    'Ονομα
    Νώντας
    Κατοικίδιο
    καναρίνια, ιθαγενή, γυναίκα, παιδιά
    Post Thanks / Like

    Ranks Showcase

    Εύκολη παρασκευή αυγοτροφής με ποιοτική πρωτεΐνη και κόστος 5€/κιλό

    Εύκολη παρασκευή αυγοτροφής με πρωτεΐνη αυγού και ξηρών καρπών !


    Υλικά


    Για 1 κιλό αυγοτροφής περιεκτικότητας 250 γρ. πρωτεΐνης χρειαζόμαστε:

    ·
    8 αυγά (κόστος 1,30 €)
    ·
    150 γρ. ξηρούς καρπούς (κόστος 2 €)
    ·
    450 γρ. διάφορα σιτηρά (καλαμποκάλευρο, βρώμη κ.λπ.) (κόστος 2-3 )

    Κατά την χειμερινή περίοδο υπολογίζω σε ένα κουταλάκι του γλυκού την εβδομάδα για κάθε πουλί. Σκοπός μου είναι να την συνηθίσουν και να την έχω σαν βάση για την αναπαραγωγική περίοδο.



    Εκτέλεση

    Θα σας παρουσιάσω την δική μου εκδοχή παρασκευής ξερής αυγοτροφής με μεγάλο ποσοστό σε πρωτεΐνη (25%). Ξεκινάμε την συνταγή μας με το βράσιμο 8 αυγών για 15 λεπτά.


    Στη συνέχεια χωρίζουμε το ασπράδι, τον κρόκο και τα τσόφλια και τα αφυδατώνουμε για
    1/2 - 3/4 της ώρας περίπου στους 70-80 βαθμούς, έχοντας τεμαχίσει τα παραπάνω υλικά σε μικρά κομμάτια για να αποβληθεί πιο εύκολα η υγρασία.



    Ζυγίζουμε πρώτα το ασπράδι που αποτελεί την πρωτεΐνη μας. Για να «πετύχουμε» ποσοστό 25% σε πρωτεΐνη θα πρέπει να είναι το ¼ του βάρους των υλικών που θα χρησιμοποιήσουμε. Τα 8 αυγά μας δίνουν περίπου 250 γραμμάρια αφυδατωμένου ασπραδιού, άρα τα υπόλοιπα υλικά μας θα πρέπει να είναι 750 γραμμάρια. Οι κρόκοι και τα τσόφλια έχουν βάρος περίπου 150 γραμμάρια.



    Τα υπόλοιπα υλικά που θα χρησιμοποιήσουμε είναι 150 γρ. αμύγδαλα και καρύδια και 450 γρ. διάφορα σιτηρά όπως καλαμποκίσιο αλεύρι και νιφάδες βρώμης.



    Όλα τα παραπάνω τα περνάμε στο μπλέντερ σταδιακάκαι το τελικό αποτέλεσμα έχει αυτή τη μορφή. Την αφήνουμε λίγες ώρες σεθερμοκρασία περιβάλλοντος και μετά την αποθηκεύουμε στη συντήρηση. Αν θέλουμε το ξαναπερνάμε από το μπλέντερ μετά από λίγη ώρα.





    Επομένως φτιάξαμε μια απλή συνταγή που μπορεί ανάλογα με την εποχή να χρησιμοποιηθεί ως βάση και να προσθέτουμε επιπλέον υλικά (π.χ. γύρη, βότανα).



    Περιμένω τα σχόλια σας…
    Τελευταία επεξεργασία από Efthimis98; 24-11-2016 στις 18:40 Αιτιολογία: Ενημέρωση
    Χρόνια χελιδόνια που πετάξατε...

  2. #2
    Αρχηγός Σμήνους!!!
    Ημ. Εγγραφής
    Oct 2009
    Τοποθεσία
    ΠΕΡΙΣΤΕΡΙ,ΑΘΗΝΑ
    Μηνύματα
    67,661
    'Ονομα
    ΔΗΜΗΤΡΗΣ
    Κατοικίδιο
    ΚΑΝΑΡΙΝΙΑ - ΚΑΡΔΕΡΙΝΕΣ
    Post Thanks / Like

    Ranks Showcase

    Πολυ καλη αυγοτροφη σαν εικονα και ειμαι σιγουρος και σαν γευση !

    Οι τριμμενοι ξηροι καρποι , να ξερεις οτι ειναι προτιμοτερο να προστιθενται οταν παρεχεται η τροφη στα πουλια .Η πρωτεινη τους (δινουν αρκετη και αυτοι ) δεν αλλοιωνεται σημαντικα αλλα χαλουν τα πλουσια ακορεστα ω3 και ω6


    Το ασπραδι εχει πραγματι πολυ υψηλη , γυρω στο 80 % πρωτεινη σε αφυδατωμενη μορφη (σε σκονη ) αλλα στη μορφη που το εχεις και με το συνολικο βαρος που μετρησες , εχει φυγει ελαχιστη υγρασια . Πανω κατω τοσο ειναι το βαρος 8 ασπραδιων ( 250 με 300 γρ ) υγρων αναλογα με το μεγεθος του αυγου .Η πρωτεινη που δινουν ολα αυτα (ποσοστο επι ξηρου )δεν πρεπει να ειναι πανω απο 50 γρ .Δινουν βεβαια και οι κροκοι αρκετη που δεν εχεις επισης υπολογισει (οπως και λιπαρα ) .Ειναι λιγο δυσκολο χωρις να εχω συγκεκριμενα βαρη του καθε υλικου πριν και μετα την επεξεργασια , να υπολογισω τωρα την συνολικη πρωτεινη , αλλα η ουσια ειναι οτι ειναι μια πλουσια αυγοτροφη που αν τα πουλια τους αρεσει και την ταισουν (ειμαι σιγουρος πως ναι και αν καποια κανουν τα δυσκολα μεχρι την αναπαραγωγη θα την εχουν μαθει ) θα μεγαλωσουν μια χαρα τα μικρα


    Υπολογισε να μην την εχεις στη συντηρηση πανω απο 4 μερες και αν θες να την διατηρησεις τοτε εξ αρχης ολο το υπολοιπο να πηγαινει καταψυξη ( για να εχει ο κροκος και το ασπραδι αυτη τη μορφη αφου το εχεις περασει απο θερμο αερα , κρατα ακομα αρκετη υγρασια )
    Θα ήθελα να κάνω σαφές , οτι η άποψη μου σε θέματα ασθενειών των πουλιών αποτελεί γνώμη ενός χομπίστα και όχι έγκυρα καταρτισμένου πτηνιάτρου , που είναι ο μόνος αρμόδιος να δίνει γνωματεύσεις . Έτσι πρέπει να εκλαμβάνεται σε κάθε περίπτωση !!!

  3. #3
    Εκκολαπτόμενος
    Ημ. Εγγραφής
    Oct 2015
    Τοποθεσία
    Τρίκαλα
    Μηνύματα
    451
    'Ονομα
    konstantinos
    Κατοικίδιο
    καναρινια,καρδερινες
    Post Thanks / Like
    Ωραια φαινεται θα την δοκιμάσω Μπραβο στην προσπάθεια...

    Στάλθηκε από το LG-D855 μου χρησιμοποιώντας Tapatalk

  4. Likes jk21, IscarioTis, MacGyver liked this post
  5. #4
    Στο κλαδί
    Ημ. Εγγραφής
    Oct 2016
    Τοποθεσία
    Περιστέρι, Αθήνα
    Μηνύματα
    693
    'Ονομα
    Νώντας
    Κατοικίδιο
    καναρίνια, ιθαγενή, γυναίκα, παιδιά
    Post Thanks / Like

    Ranks Showcase

    Μετά από έρευνα είδα ότι το … παράκανα με τοποσοστό πρωτεΐνης.

    Τα 100 γρ. αυγών περιέχουν 13 γραμμάρια, άρα στην συνταγή μας τα 8 αυγά (420 γρ) συνεισφέρουν περίπου 55 γρ. καθαρής πρωτεΐνης.

    Τα αμύγδαλα και τα καρύδια έχουν αντίστοιχα περίπου16% και 10%. Άρα στα 150 γραμμάρια χοντρικά έχουμε 20 γρ. πρωτεϊνών από τους ξηρούς καρπούς μας (δεν υπολόγισα ξεχωριστά βάρη αυτών).

    Τα 100 γρ καλαμποκάλευρο έχουν 7 γρ.πρωτείνης και αντίστοιχα οι νιφάδες βρώμης 13 γρ. Άρα στα 450 γρ. πουχρησιμοποιήσαμε (μέσο όρο 10%) έχουμε 45γρ. πρωτεΐνης.

    Σύνολο έχουμε 120 γραμμάρια ή 12%

    Ζαμπόν λέτε να φάνε? (το ζαμπόν (28γρ) παρέχει 18γρ πρωτεΐνη)
    Τελευταία επεξεργασία από MacGyver; 25-11-2016 στις 18:23
    Χρόνια χελιδόνια που πετάξατε...

  6. #5
    Αρχηγός Σμήνους!!!
    Ημ. Εγγραφής
    Oct 2009
    Τοποθεσία
    ΠΕΡΙΣΤΕΡΙ,ΑΘΗΝΑ
    Μηνύματα
    67,661
    'Ονομα
    ΔΗΜΗΤΡΗΣ
    Κατοικίδιο
    ΚΑΝΑΡΙΝΙΑ - ΚΑΡΔΕΡΙΝΕΣ
    Post Thanks / Like

    Ranks Showcase

    Νωντα αισιοδοξα το ειχες υπολογισει προς τα πανω , ετσι απαισιοδοξα το κατεβασες και προς τα κατω

    Μαζεψες σωστα (οσο κοιταξα και γω με συντομο υπολογισμο ) 120 γρ καθαρης πρωτεινης , αλλα για να βρεις το ποσοστο της στην αυγοτροφη , πρεπει να βρεις το ποσοστο της στις στερεες ουσιες αφου προσθεσεις στο τελος σε αυτες αλλο 10 % του βαρους τους , γιατι οι ετοιμες αυγοτροφες δινουν ποσοστο πρωτεινης σε τελικο παρασκευασμα που εχει σχεδον 10 % υγρασια .

    Τα αυγα πχ εχουν 13 γρ πρωτεινη , εχουν και 12 γρ αν θυμαμαι καλα λιπαρα , αλλα σχεδον 70 % ειναι το νερο .... η πρωτεινη τους ειναι λοιπον καπου 13 στα 30 γρ στερεης ουσιας δηλαδη πανω απ 40 % για αυτο δεν συγκρινονται σαν πηγη πρωτεινης πχ με το σιταλευρο (13 με 14 % πρωτεινη ) ή πολυ περισσοτερο το καλαμποκαλευρο γιατι σε αυτα η υγρασια ειναι ελαχιστη ...

    Οπως σου εγραψα αρχικα , αν η υφη και η γευση της αυγοτροφης αρεσει στα πουλακια σου και σε οποιου πουλακια δοκιμαστει , μην σε νοιαζει για την επαρκεια της πρωτεινης ! ειναι μια χαρα .Σε αυγοτροφες με φρεσκο αυγο , αν αυτο ειναι αρκετο , το μονο που απασχολει (αλλα οχι τους κατοχους ιθαγενων ) ειναι τα λιπαρα του αυγου που πχ για καναρινια ή παραδεισια ισως ειναι προβλημα .Οποιοι κατοχοι καρδερινας ας πουμε , εχουν θεμα με καρδερινακια που μεγαλωσαν 5 στα 5 και απλα ειναι λιγο παχουλα (σιγα μην ειναι .... ) ας μου δωσουν το ενα δωρο (να το χαρισω και γω στην παρεα χαχαχα ) να τους κανω πανευκολα τα αλλα στυλακι χαχαχα .Αλλα δε θα βρεις καρδεριναδες να εχουν τετοιο προβλημα ...

    Πες μας πως παει η αποδοχη ;
    Θα ήθελα να κάνω σαφές , οτι η άποψη μου σε θέματα ασθενειών των πουλιών αποτελεί γνώμη ενός χομπίστα και όχι έγκυρα καταρτισμένου πτηνιάτρου , που είναι ο μόνος αρμόδιος να δίνει γνωματεύσεις . Έτσι πρέπει να εκλαμβάνεται σε κάθε περίπτωση !!!

  7. Likes MacGyver liked this post
 

 

Δικαιώματα Δημοσίευσης

  • Δε μπορείτε να δημοσιεύσετε νέα μηνύματα
  • Δε μπορείτε να δημοσιεύετε απαντήσεις
  • Δε μπορείτε να δημοσιεύσετε επισυναπτόμενα αρχεία
  • Δε μπορείτε να επεξεργαστείτε τα μηνύματα σας
  •  
  • BB code είναι σε λειτουργία
  • Smilies είναι σε λειτουργία
  • [IMG] κώδικας είναι σε λειτουργία
  • [VIDEO] code is σε λειτουργία
  • HTML Κώδικας είναι εκτός λειτουργίας