Καλωσορίσατε στο GreekBirdClub.
Αποτελέσματα 1 μέχρι 9 από 9

Θέμα: Πτερόροια

 1. #1
  Αρχηγός Σμήνους!!!
  Ημ. Εγγραφής
  Oct 2009
  Τοποθεσία
  ΠΕΡΙΣΤΕΡΙ,ΑΘΗΝΑ
  Μηνύματα
  67,661
  'Ονομα
  ΔΗΜΗΤΡΗΣ
  Κατοικίδιο
  ΚΑΝΑΡΙΝΙΑ - ΚΑΡΔΕΡΙΝΕΣ
  Post Thanks / Like

  Ranks Showcase

  Πτερόροια

  Πτερόροια


  Πτερόρροια ονομάζεται η διαδικασία αλλαγής του φτερώματος στα πτηνά. Συνήθως γίνεται μια φορά τον χρόνο, αλλά σε κάποια πουλιά γίνεται δυο φορές, στην μια εκ των οποίων ξεκινάνε μόνο κάποιες ομάδες φτερών και όχι όλες και η πλήρη αλλαγή ολοκληρώνεται στην κύρια πτερόρροια. Είναι περίοδος δύσκολη για τα πτηνά, με ενεργειακό κόστος, καταπόνηση και μεγαλύτερες επιλεκτικές διατροφικές ανάγκες. Η πτερόρροια για να χαρακτηριστεί
  φυσιολογική πρέπει να εμφανίζεται την αναμενόμενη περίοδο και να μην καθυστερεί περισσότερο από 6 με 8 εβδομάδες. Σε αντίθετη περίπτωση μπορεί να υποκρύπτεται, αν όχι ασθένεια, σίγουρα πρόβλημα διατροφικής πρόσληψης με ενδογενείς ή εξωγενείς αιτίες και ταλαιπωρημένος οργανισμός.


  Οι διατροφικές ανάγκες των πουλιών είναι συνήθως αρκετά αυξημένες την περίοδο αυτή:

  • Σε βιταμίνες.


  • Σε ένζυμα για την απορρόφηση των θρεπτικών ουσιών στο βέλτιστο βαθμό.


  • Σε συγκεκριμένα αμινοξέα (στη σελίδα 90, http://avianmedicine.net/content/upl...nutrition1.pdf) όπως η λυσίνη, η μεθειονίνη, η κυστεΐνη, η τυροσίνη και η φαινυλλανίνη που συμβάλλουν στη στιλπνότητα του φτερώματος και στην δημιουργία του υγρού που εξάγουν τα πουλιά από το ουροπήγιο τους για να προσδώσουν γυαλάδα και αδιαβροχοποίηση στο φτέρωμα.


  Όλα τα παραπάνω απαιτούν μια προσεγμένη διατροφική βάση σωστού μίγματος σπόρων δοσμένη στα πτηνά με προσθήκη φυσικών ή συνθετικών συμπληρωμάτων αναλόγως των προτεραιοτήτων του κάθε εκτροφέα και τη διαχείριση των πουλιών του και αβγού ως βασική πηγή πρωτεΐνης σε κάθε μορφή του (εναλλακτικά υπάρχει και η δυνατότητα προσθήκης σκουληκιών εντόμων στη διατροφή τους, ειδικά στα ιθαγενή και σε ορισμένα εξωτικά).

  Με βάση όσων γνωρίσαμε στη διατροφικη αξια των σπορων ο ιδανικότερος σπόρος για την περίοδο αυτή είναι:

  Το κανναβούρι.  Πλουσιότερος από όλους στο σύνολο των αμινοξέων που επιζητούμε, αλλά και σε ωφέλιμα λιπαρά οξέα και ειδικά ω3, το κανναβούρι ενώ σημαντικότατη είναι και η περιεκτικότητα του (ο ιδανικότερος σπόρος στο αμινοξύ αυτό) σε τυροσίνη, που όπως μπορούμε να δούμε στους παρακάτω συνδέσμους, είναι βασικότατη στη δημιουργία της μελανίνης και της ευμελανίνης. Περισσότερες πληροφορίες στους συνδέσμους:
  http://books.google.gr/books?id=WnJ8...rosine&f=false, http://www.bourkes-parakeet.nl/pg/eumelanin.html, http://fontiredfactor.com/frequently-asked-questions/.

  Η καμελίνα, το σουσάμι, η περίλλα, ο ηλιόσπορος, το λινάρι, η κία, το ραδίκι, η παπαρούνα, το αγκάθι Μαρίας και το νεράγκαθο είναι σπόροι που έχουν σε αυξημένη ποσότητα ορισμένα από τα αναφερόμενα θρεπτικά συστατικά και μπορούν να συμπληρώνουν το μίγμα σε μικρότερες ποσότητες, όλα ή κάποια από αυτά, ανάλογα με τα είδη των πτηνών που εκτρέφονται, τις προτιμήσεις των πουλιών αλλά και την οικονομική κατάσταση του καθενός. Δεν αναφέρθηκε το νίζερ γιατί όπως απεικονίζεται και στον πίνακα αλλά και σε στοιχεία που παρατέθηκαν στο άρθρο για την διατροφική αξία των σπόρων, είναι φτωχότατο τόσο σε λυσίνη όσο και μεθειονίνη, ενώ δε δίνονται καν στοιχεία για κυστεΐνη. Το μίγμα όμως δε μπορεί να έχει την αναλογία της αναπαραγωγής ακριβώς γιατί η πτερόρροια συνήθως συμβαίνει σε ζεστούς μήνες, όπου από αυτή την παράμετρο, οι θερμίδες που παρέχει πρέπει να είναι προσεγμένες. Αυτό σημαίνει λιγότερο λιπαρό μίγμα από την αναπαραγωγή, σίγουρα μετρημένο σε ποσότητα και όχι σε συνεχή παροχή όπως όταν υπάρχουν νεοσσοί εντός φωλιάς, όχι όμως βέβαια τόσο ελαφρύ όσο την περίοδο της συντήρησης. Ενώ το μίγμα πρέπει να έχει λιγότερους λιπαρούς από την αναπαραγωγή, το κανναβούρι αν πριν δεν κατείχε ποσοστό πάνω από 5%, τώρα πρέπει ακόμα και με λιγότερους λιπαρούς να κυμαίνεται σε ένα ποσοστό 7% με 15% αν μιλάμε για καναρίνια ή ιθαγενή αντίστοιχα και να είναι ο μοναδικός λιπαρός σπόρος στους ελάχιστους που περιέχουν μίγματα για εξωτικά Finches ή Budgies. Σε μεγαλύτερα είδη παπαγάλων μπορεί να συνδυαστεί με μέτρο, μαζί με τους θρεπτικούς επίσης ηλιόσπορους.

  Το αυγό.  Με κάθε μορφή παροχής του, είτε αυτούσιο βρασμένο για 12 λεπτά ή σε αυγοτροφή που μπορείτε να κάνετε με βάση συνταγές είτε για καναρίνια, είτε για ιθαγενη, είτε για παπαγάλους, είτε παρέχοντας το ως συστατικό μιας έτοιμης αυγοτροφής. Είναι απαραίτητο και αυτή την περίοδο με μέτρο όμως σε ποσότητα ή ποσόστωση του εντός μιας συνταγής ή σαν συμμετοχή στη συνολική πρωτεΐνη ενός έτοιμου σκευάσματος. Η πρωτεΐνη μιας αυγοτροφής π.χ. για καναρίνια, δεν χρειάζεται να είναι της τάξης του 20% και 22% όπως όταν μεγαλώνουμε νεοσσούς (αντίστοιχα μεγαλύτερων ποσοστών σε ιθαγενή) αλλά και ένα 17% αρκεί, αρκετά μεγαλύτερο από το 14% της περιόδου συντήρησης.

  Ένα στοιχείο που πρέπει να προσεχθεί στην παροχή του είναι η παροχή του σε λιποχρωμικά πουλιά, ειδικά όταν βάφεται το μέρος των φτερών του που είναι λευκό (π.χ. στα mosaic καναρίνια πριν την 45η μέρα πάνω κάτω) ή κίτρινο (όπου η επιθυμητή συνήθως απόχρωση είναι η λεμόνι). Σε περιόδους που βάφεται το κόκκινο των πουλιών δεν υπάρχει κανένα πρόβλημα αφού τόσο η B καροτίνη του, που υπάρχει και σε σκευάσματα χρωστικών, όσο και η λουτεΐνη, όπως μπορούμε να δούμε στο θέμα:
  Tο βάψιμο του red siskin στη φύση , ανατρέπει οτι ξέραμε για το κόκκινο καναρίνι;, post #54 (μέσω επιστημονικών ερευνών σε καναρίνια κόκκινου παράγοντα) βοηθούν ώστε το κεραμιδί της κανθαξανθίνης να μετατραπεί στο ζητούμενο λαμπερό κόκκινο που ζητάμε. Στο διάστημα που ο κρόκος του αυγού μπορεί να δημιουργήσει προβλήματα στο χρωματισμό, το ασπράδι μπορεί άνετα να παρέχεται είτε αυτούσιο βρασμένο, είτε σε συνταγή αυγοτροφής χωρίς κρόκους αβγών (με επιπλέον ασπράδια στη θέση τους) είτε σε ουδέτερη αυγοτροφή χωρίς κρόκο αυγού. Να προσεχθεί αν αυτή η ουδέτερη είναι φτιαγμένη αποκλειστικά για λευκά λιποχρωμικά καναρίνια γιατί ίσως έχει υπερβολική βιταμίνη A που σε εκείνα είναι απαραίτητη στα άλλα καναρίνια όμως φορτώνει το συκώτι.

  Από εκεί και πέρα οι εκτροφείς μπορούν να δίνουν συμπληρώματα διατροφής πλούσια σε αμινοξέα. Παραδείγματα φυσικών συμπληρωμάτων που είναι η καλύτερη για εμένα πρόταση, είναι τα εξής:


  Η γύρη.  Θα τονίσω ιδιαίτερα τη γύρη, ως πλουσιότατη πηγή κυστεΐνης, του βασικού αμινοξέος των φτερών (δημιουργεί την κερατίνη) που δεν αναφέρεται συχνά σε συνθετικά συμπληρώματα διατροφής.


  Παρακάτω παρατίθενται αναλυτικά στοιχεία για την χρησιμότητα της στο θέμα του φτερώματος.

  Από το σύνδεσμο: http://www.ekem.org.gr/index.php?mac...id=59&hl=el_GR.

  << Αν συγκρίνουμε την περιεκτικότητα της γύρης σε αμινοξέα με την αντίστοιχη του βοδινού κρέατος, των αυγών ή του τυριού θα διαπιστώσουμε ότι σε ίσο βάρος η γύρη είναι 5-7 φορές πιο πλούσια από αυτές τις τροφές, που φημίζονται για τη διατροφική τους αξία. Να γιατί η γύρη είναι μια εξαιρετικά συμπυκνωμένη τροφή (Callian 1958, Brown 1989). Επίσης αποτελέσματα από διαφορές διατροφικές δοκιμές έδειξαν ότι η ισορροπία των αμινοξέων είναι καθοριστικός παράγοντας της διατροφικής αξίας της γύρης (lannuzzi 1993b). >>

  << Η κυστεΐνη είναι ένα αμινοξύ που επηρεάζει θετικά την τριχοφυΐα και το χρώμα των μαλλιών. >>

  Είναι πλούσια σε αμινοξέα και ειδικά στην κυστίνη η οποία αποτελεί βασικό αμινοξύ για τη δημιουργία της κερατίνης από την οποία αποτελούνται τα φτερά.

  Από το σύνδεσμο: http://www.oropharma.com/Nutri/Nutri...6138&pro=16146.

  << ...During the moult, birds have an increased need of the buildingblocks of this protein, namely methionine and cysteine. >>

  Από το σύνδεσμο: http://www.vetafarm.com/pages/Moulting-in-Birds-.html.

  << ...To provide the increased protein needed for feather production you should try and increase the sulphur containing amino acids such as methionine andcystine. >>

  Από το σύνδεσμο: http://www.birdchannel.com/media/bir...needs.aspx.pdf.

  << Feathers are a large part of the protein mass of birds. When birds molt, the synthesis of new feathers requires amino acids, especially cysteine and amino nitrogen. Because feathers grow continuously throughout the day, part of the amino acids must come from. >>

  Από το σύνδεσμο: http://jb.oxfordjournals.org/cgi/pdf_extract/24/2/207.

  Περισσότερες πληροφορίες για τη γύρη μπορείτε να αναζητήσετε στο άρθρο: Γύρη. Για τη γύρη, αντένδειξη έχουμε μόνο αν δίνεται σε ποσότητα σημαντική την περίοδο που απαγορεύεται και ο κρόκος σε πουλιά με λευκό ή κίτρινο παράγοντα, αφού και εκείνη έχει αρκετές πορτοκαλί έως κοκκινωπές χρωστικές ενώ είναι ιδανική για την πτερόρροια των πουλιών με κόκκινο παράγοντα ή πορτοκαλί αποχρώσεων όπως για παράδειγμα τα καναρίνια York.  Η μαγιά μπύρας.  Περισσότερες πληροφορίες για τη μαγιά μπύρας μπορείτε να αναζητήσετε στο άρθρο:
  Μαγιά μπύρας. Σημαντική είναι και η συμβολή της σόγιας υπό μορφή κύμα σόγιας στην αυγοτροφή (είτε τριμμένου είτε ως βάση απορρόφησης νερού με άλλα συμπληρώματα αντί μέρους του κουσκούς η του rusk). Είναι πλουσιότατη σε θειούχα αμινοξέα (ο κιμάς σόγιας επειδή είναι απολιπασμένος συνήθως φτάνει το 52% πρωτεΐνης) όμως δεν είναι πλήρως απορροφήσιμα, αφού η σόγια έχει αντιθρεπτικούς παράγοντες. Επιπλέον, είναι αμφιλεγόμενη η αρνητική δράση της σε νεαρά αρσενικά λόγω των φυτοοιστρογόνων που περιέχει (σε μικρά ποσοστά στη διατροφή δεν υπάρχει πρακτικά πρόβλημα αλλά όταν δίνουμε έτοιμες αυγοτροφές, ήδη βρίσκεται στη διατροφή των πουλιών αφού τα λεγόμενα φυτικά αμινοξέα είναι στην ουσία πρωτεΐνη σόγιας) ενώ υπάρχουν συζητήσεις ενοχοποίησης της στην ανάπτυξη του ανδρικού ορμονικού συστήματος. Παράλληλα έχει και αυτή σε κάποιο βαθμό ουσίες που επηρεάζουν τον θυρεοειδή goitrogens (όπως το roupsen) αλλά σε χαμηλότερα επίπεδα κάπως μεγαλύτερα για παράδειγμα από το μπρόκολο (που σε φυσιολογική παροχή είναι ό,τι θρεπτικότερο για τα πουλιά μας).

  Η σπιρουλίνα.  Περισσότερες πληροφορίες για τη σπιρουλίνα μπορείτε να αναζητήσετε στο άρθρο:
  Σπιρουλίνα. Είναι πλούσια σε αμινοξέα και βιταμίνες και ειδικά αυτά τα αμινοξέα που μας ενδιαφέρουν.

  Όταν τα πτηνά ταΐζονται με φυσικές πηγές αμινοξέων, τα συνθετικά συμβατικά πολυβιταμινούχα συμπληρώματα όχι μόνο δεν είναι απαραίτητα να δοθούν και εκείνα για παροχή αμινοξέων αλλά επιβαρύνουν τον οργανισμό ακόμα και σε φυσιολογικές δοσολογίες. Παρόλα αυτά για αυτούς που προτιμούν να έχουν ένα συνθετικό συμπλήρωμα για τα πουλιά τους, σκευάσματα που κυκλοφορούν στην ελληνική αγορά με αμινοξέα είναι τα παρακάτω:

  • Versele Laga Muta Vit
  • Easyyem amino
  • Aves amino plus
  • Faunaform Easyyem
  • Ornicuma-s
  • Breedmax
  • Chevita Multi -Vitamin Plus
  • Chevita Vitin
  • Aviform vitaform
  • Dr Coutteel Multivitamine
  • Dr-Coutteel Amino Fort
  • Nekton-bio
  • Nekton-s
  • Landmark Amino Vitamins
  • Pterophene Solution Tafarm
  • Quiko Plus
  • Raff Mutaplum
  • Tabernil Muda
  • Backs Glutamin
  • King Essential Amino Calplus

  Παρατηρήσεις: Θα ήθελα βέβαια να επισημάνω ότι κατά την διάλυση τους στο νερό τα συνθετικά συμπληρώματα, ειδικά ως προς τις βιταμίνες σύντομα χάνουν μεγάλο μέρος της αξίας τους (όση δηλώνουν τουλάχιστον ότι έχουν γιατί συνήθως δεν ελέγχονται και από κανέναν...). Όσοι είχαν παρακολουθήσει σχετικό σεμινάριο για την διαχείριση των πουλιών που διοργάνωσε ελληνικός σύλλογος καναρινιών πρόσφατα το είχαν ακούσει και από το στόμα της εισηγήτριας πτηνιάτρου. Προσοχή: Σε καμιά περίπτωση όμως δεν συνδυάζουμε ταυτόχρονα δυο συνθετικά συμπληρώματα που έχουν έστω και κάποια θρεπτικά συστατικά ίδια γιατί υπάρχει τεράστιος κίνδυνος υπερφόρτωσης του οργανισμού των πουλιών κυρίως των νεφρών και συκωτιών.

  Τα λαχανικά, χορταρικά και βότανα. Από εκεί και πέρα σημαντικότατο είναι να δίνουμε φρέσκα βότανα, χορταρικά και λαχανικά καθημερινά ώστε να παίρνουν όλες εκείνες τις βιταμίνες, τα ιχνοστοιχεία και κυρίως τα ένζυμα, που περιέχουν οι ωμές τροφές που δρουν σαν καταλύτες στην απορρόφηση όλων των άλλων θρεπτικών συστατικών από τον οργανισμό αλλά επίσης δρουν και αντιστρεσογόνα στα πουλιά (τη στιγμή που τους τα παρέχουμε).


  Σε μια δύσκολη ψυχολογικά περίοδο για αυτά, το σημαντικότερο όλων αυτών, που θα δείτε στο σύνδεσμο που παρατέθηκε για την συγκεκριμένη εποχή, δε μπορεί να είναι κάποιο άλλο από την περίφημη πια γλιστρίδα, που κάποτε ήταν άγνωστη στους εκτροφείς. Η περιεκτικότητα της εκτός της βιταμίνης Α αλλά και πολλών άλλων πολυτίμων συστατικών ειδικά στο ωφέλιμο λιπαρό ω3 (δείτε αναλυτικά και με κάθε εγκυρότητα στο σύνδεσμο: http://nefeli.lib.teicrete.gr/browse...ARAKI_2009.pdf) την κάνει ό,τι καλύτερο ακόμα και για καθημερινή χρήση.

  Πτερόρροια και εύκολη διάβαση μέσα από αυτή για τα πουλιά μας σημαίνει και καθημερινό μπάνιο. Είτε με πεντακάθαρο δροσερό νεράκι είτε με μικρή προσθήκη μηλόξυδου σε αυτό είτε μέσω ειδικών σκευασμάτων με άλατα μπάνιου που κυκλοφορούν στο εμπόριο. Τυχόν καταπόνηση του φτερώματος από αλοιφές ή άλλες λιπαρές ουσίες μπορεί να βελτιωθεί με την χρήση ήπιου βρεφικού σαμπουάν (1 με 2 σταγόνες στο χλιαρό νερό του μπάνιου) και καθάρισμα με οδοντόβουρτσα με ήπια βουρτσίσματα στη φυσιολογική φορά των πούπουλων και αμέσως μετά ξέπλυμα (επίσης με χλιαρό και όχι κρύο νερό) και στέγνωμα σε χαρτί κουζίνας με γρήγορα βήματα και βοήθεια δεύτερου ατόμου φροντίζοντας το πουλάκι να μην πιεστεί καθόλου στο θώρακα και να έχει ελεύθερη αναπνοή. Με δεδομένο ότι σημαντικό μέρος της περιόδου αυτής μπορεί να είναι περίοδος διακοπών, ένα σωστό και ασφαλές σύστημα αυτόματης παροχής νερού είναι μια καλή λύση με ιδανικότερη φυσικά την συχνή παρουσία ενός έμπιστου προσώπου με πείρα στη διαχείριση των πουλιών αποκλειστικά ή απλά ελέγχοντας το αυτόματο σύστημα παροχής νερού.

  Βασικότατος παράγοντας στη σωστή και εύκολη διάβαση αυτής της δύσκολης περιόδου είναι η άνετη διαμονή των πουλιών σε ευρύχωρους χώρους όπως μιας κλούβας πτήσης όπου θα γυμνάζουν πτέρωμα και μυς, χωρίς να στριμώχνονται και να διεκδικούν χώρο και τροφή με πολλά άλλα πουλιά.

  Η χρήση φαρμάκων εντός της πτερόρροιας πρέπει να γίνεται μόνο σε άρρωστα πουλιά και κατ' εξαίρεση σε ιθαγενή που αποδεδειγμένα πρόσφατα είχανε προσβληθεί από κοκκίδια και ειδικά αν πρόκειται για ατοξοπλάσμωση. Στη συγκεκριμένη περίπτωση, μια πενθήμερη αγωγή με κοκκιδιοστατικό στην ήπια δοσολογία του αποτελεί μέρος των λεγόμενων επαναληπτικών αγωγών και δεν αποτελεί μέρος της κακώς εννοούμενης πρόληψης που μπορεί να γίνει με εναλλακτικούς ήπιους τρόπους ακίνδυνους για τα πουλιά μας. Ωστόσο επειδή η πτερόρροια αποτελεί μια περίοδο που λόγω της καταπόνησης έρχονται στην επιφάνεια ασθένειες που υποβόσκουν, πάντα έχουμε το νου μας στο να παρατηρούμε τα πουλιά σύμφωνα με όσα έχουν αναλυθεί στο άρθρο: Ασθένειες των πουλιών συντροφιάς: συνοπτικός οδηγός συμπτωμάτων (Pet bird diseases).


  Πτερόρροια στα ιθαγενή

  Περισσότερες πληροφορίες για τις ιδιαιτερότητες της πτερόρροιας στα ιθαγενή, μπορείτε να αναζητήσετε στο άρθρο:
  Καρδερίνα και πτερόρροια - Goldfinch molt.
  Καλό καλοκαίρι και καλή νέα αναπαραγωγική χρονιά!
  Γιατί η σωστή διαχείριση της πτερόρριας οδηγεί στο να τεθούν οι βάσεις για μια σωστή αναπαραγωγή!
  Τελευταία επεξεργασία από Efthimis98; 28-01-2017 στις 15:21 Αιτιολογία: Ενημέρωση
  Θα ήθελα να κάνω σαφές , οτι η άποψη μου σε θέματα ασθενειών των πουλιών αποτελεί γνώμη ενός χομπίστα και όχι έγκυρα καταρτισμένου πτηνιάτρου , που είναι ο μόνος αρμόδιος να δίνει γνωματεύσεις . Έτσι πρέπει να εκλαμβάνεται σε κάθε περίπτωση !!!

 2. #2
  Κελαηδάω
  Ημ. Εγγραφής
  Jan 2014
  Τοποθεσία
  Δραμα
  Μηνύματα
  1,492
  'Ονομα
  thomas vasilopoulos
  Κατοικίδιο
  -Gloster corona τσουλουφας-Λευκο Fife fancy χιονατος
  Post Thanks / Like
  Δημητρη εγω που εχω ασπρο καναρινι να μην του δωσω γυρη στην πτεροροια?

 3. #3
  Αρχηγός Σμήνους!!!
  Ημ. Εγγραφής
  Oct 2009
  Τοποθεσία
  ΠΕΡΙΣΤΕΡΙ,ΑΘΗΝΑ
  Μηνύματα
  67,661
  'Ονομα
  ΔΗΜΗΤΡΗΣ
  Κατοικίδιο
  ΚΑΝΑΡΙΝΙΑ - ΚΑΡΔΕΡΙΝΕΣ
  Post Thanks / Like

  Ranks Showcase

  Θωμα οταν εχεις ενα πουλακι που δεν προκειται να κατεβει σε διαγωνισμο ,θα διστασεις να δωσεις οτι καλυτερο θρεπτικα ,που ισως να το επηρεασει ελαφρως στο φτερωμα; εγω στη θεση σου οχι .Ειναι θεμα προτεραιοτητων .Ειδικα αν δεν δινεις σημαντικη ποσοτητα ,μην περιμενεις κατι εντονα διακριτο
  Θα ήθελα να κάνω σαφές , οτι η άποψη μου σε θέματα ασθενειών των πουλιών αποτελεί γνώμη ενός χομπίστα και όχι έγκυρα καταρτισμένου πτηνιάτρου , που είναι ο μόνος αρμόδιος να δίνει γνωματεύσεις . Έτσι πρέπει να εκλαμβάνεται σε κάθε περίπτωση !!!

 4. Likes wild15, panos70 liked this post
 5. #4
  Κελαηδάω
  Ημ. Εγγραφής
  Jan 2014
  Τοποθεσία
  Δραμα
  Μηνύματα
  1,492
  'Ονομα
  thomas vasilopoulos
  Κατοικίδιο
  -Gloster corona τσουλουφας-Λευκο Fife fancy χιονατος
  Post Thanks / Like
  Ευχαριστω για την απαντηση!Δεν με ενδιαφερουν οι διαγωνισμοι αλλα η υγεια των πουλιων μου!!Οποτε δινω κανονικα!

 6. Likes jk21 liked this post
 7. #5
  Αρχηγός Σμήνους!!!
  Ημ. Εγγραφής
  Oct 2009
  Τοποθεσία
  ΠΕΡΙΣΤΕΡΙ,ΑΘΗΝΑ
  Μηνύματα
  67,661
  'Ονομα
  ΔΗΜΗΤΡΗΣ
  Κατοικίδιο
  ΚΑΝΑΡΙΝΙΑ - ΚΑΡΔΕΡΙΝΕΣ
  Post Thanks / Like

  Ranks Showcase

  θα ηθελα ομως την εγκυροτερη θεση , οσων γνωριζουν απο καναρινια χρωματος ,του ποσο επηρεαζει η οποια φυσικη χρωστικη (γυρη ,κροκος ) καναρινια εντελως λιποχρωμικα και οχι λευκα κυριαρχα .Σε αυτα που εχουν προβλημα στο μεταβολισμο των καροτινων και της προβιταμινης Α των φυτικων πηγων σε βιτ Α ,θα ηθελα τη θεση οσων γνωριζουν

  το σιγουρο παντως ειναι οτι οταν εχουμε πουλια με λευκο παραγοντα ,οπως πχ τα mosaic και θελουμε να τα κατεβασουμε σε διαγωνισμο (δεν εχουν κλεισει χρονο ) η χρηση φυσικων χρωστικων ,καποια διαστηματα της δημιουργιας των νεων φτερων ,σαφως και επηρεαζει εστω και λιγο και θελει μεγαλη προσοχη .
  Θα ήθελα να κάνω σαφές , οτι η άποψη μου σε θέματα ασθενειών των πουλιών αποτελεί γνώμη ενός χομπίστα και όχι έγκυρα καταρτισμένου πτηνιάτρου , που είναι ο μόνος αρμόδιος να δίνει γνωματεύσεις . Έτσι πρέπει να εκλαμβάνεται σε κάθε περίπτωση !!!

 8. Likes panos70, wild15 liked this post
 9. #6
  Super Moderator
  Ημ. Εγγραφής
  Jul 2011
  Τοποθεσία
  Θεσσαλονίκη
  Μηνύματα
  12,223
  'Ονομα
  Ευθύμης
  Post Thanks / Like

  Ranks Showcase

  Πολύ ωραίο το άρθρο σου Δημήτρη και αξιόπιστο πάνω από όλα!!

 10. #7
  Αρχηγός Σμήνους!!!
  Ημ. Εγγραφής
  Oct 2009
  Τοποθεσία
  ΠΕΡΙΣΤΕΡΙ,ΑΘΗΝΑ
  Μηνύματα
  67,661
  'Ονομα
  ΔΗΜΗΤΡΗΣ
  Κατοικίδιο
  ΚΑΝΑΡΙΝΙΑ - ΚΑΡΔΕΡΙΝΕΣ
  Post Thanks / Like

  Ranks Showcase

  Παραθετω και δυο συνδεσμους με ενδιαφερουσες ερευνες πανω στην πτεροροια των passerines (καναρινια ,καρδερινες ,φλωροι κλπ )

  Extensive moult and ageingin six species of passerines

  Moult and Ageing of European Passerines

  Θα ήθελα να κάνω σαφές , οτι η άποψη μου σε θέματα ασθενειών των πουλιών αποτελεί γνώμη ενός χομπίστα και όχι έγκυρα καταρτισμένου πτηνιάτρου , που είναι ο μόνος αρμόδιος να δίνει γνωματεύσεις . Έτσι πρέπει να εκλαμβάνεται σε κάθε περίπτωση !!!

 11. #8
  Αρχηγός Σμήνους!!!
  Ημ. Εγγραφής
  Mar 2013
  Τοποθεσία
  Chania , Crete
  Μηνύματα
  6,029
  'Ονομα
  Μάριος
  Κατοικίδιο
  Cockatiels
  Post Thanks / Like

  Ranks Showcase


  Καταπληκτικό άρθρο και κατατοπιστικο , μου άρεσε πάρα πολύ !!!
  Ευχαριστούμε κ.Δημητρη !!!

  My CreCkotiel Parrots (Cockatiel, Nymphicus Hollandicus)
  Follow us on Instagram in @creckotiels

 12. #9
  Αρχηγός Σμήνους!!!
  Ημ. Εγγραφής
  Oct 2009
  Τοποθεσία
  ΠΕΡΙΣΤΕΡΙ,ΑΘΗΝΑ
  Μηνύματα
  67,661
  'Ονομα
  ΔΗΜΗΤΡΗΣ
  Κατοικίδιο
  ΚΑΝΑΡΙΝΙΑ - ΚΑΡΔΕΡΙΝΕΣ
  Post Thanks / Like

  Ranks Showcase

  να κανω και ενα update στο αρθρακι , για τα μελη του
  ειτε << λοιωνουν >> στις παραλιες

  ειτε << λοιωνουν >> στο μεροκαματο

  ειτε τους << λοιωνει >> η ανεργια .....


  τα πουλακια μας σας χρειαζονται αυτο τον καιρο ! καλημερες !
  Θα ήθελα να κάνω σαφές , οτι η άποψη μου σε θέματα ασθενειών των πουλιών αποτελεί γνώμη ενός χομπίστα και όχι έγκυρα καταρτισμένου πτηνιάτρου , που είναι ο μόνος αρμόδιος να δίνει γνωματεύσεις . Έτσι πρέπει να εκλαμβάνεται σε κάθε περίπτωση !!!

 

 

Δικαιώματα Δημοσίευσης

 • Δε μπορείτε να δημοσιεύσετε νέα μηνύματα
 • Δε μπορείτε να δημοσιεύετε απαντήσεις
 • Δε μπορείτε να δημοσιεύσετε επισυναπτόμενα αρχεία
 • Δε μπορείτε να επεξεργαστείτε τα μηνύματα σας
 •  
 • BB code είναι σε λειτουργία
 • Smilies είναι σε λειτουργία
 • [IMG] κώδικας είναι σε λειτουργία
 • [VIDEO] code is σε λειτουργία
 • HTML Κώδικας είναι εκτός λειτουργίας