Καλωσορίσατε στο GreekBirdClub.
Σελίδα 1 από 2 12 ΤελευταίοΤελευταίο
Αποτελέσματα 1 μέχρι 10 από 14
 1. #1
  Αρχηγός Σμήνους!!!
  Ημ. Εγγραφής
  Mar 2013
  Τοποθεσία
  Chania , Crete
  Μηνύματα
  6,029
  'Ονομα
  Μάριος
  Κατοικίδιο
  Cockatiels
  Post Thanks / Like

  Ranks Showcase

  Η γλώσσα των παπαγάλων Cockatiel - Οδηγός συμπεριφοράς

  Η γλώσσα των παπαγάλων cockatiel -
  Οδηγός συμπεριφοράς

  Η γλώσσα των παπαγάλων cockatiel μπορεί να γίνει αρκετά περίπλοκη και δυσνόητη αν κάποιος δεν ξέρει κάποια βασικά πράγματα ή αν κάποιος ασχολείται πρώτη φορά με το είδος. Αρχικά, πριν κάποιος αποκτήσει ένα παπαγάλο cockatiel και γενικά ένα είδος παπαγάλου, θα πρέπει να γνωρίζει κάποια βασικά πράγματα συμπεριφοράς τα οποία αναφέρονται στο παρακάτω άρθρο: Η γλώσσα του σώματος του παπαγάλου. Το συγκεκριμένο όμως είδος, δεν μπορεί να περιοριστεί μόνο σε αυτές τις συμπεριφορές που αναφέρει το παραπάνω άρθρο, μιας και ο συγκεκριμένος παπαγάλος έχει μια διαφορετική και πιο περίπλοκη γλώσσα επικοινωνίας. Αυτή η περιπλοκότητα οφείλεται στον πρώτο και πιο σημαντικό παράγοντα που διαμορφώνει και επηρεάζει τον χαρακτήρα τους, οι ορμονικές διαταραχές.

  Πολλοί ιδιοκτήτες των παπαγάλων cockatiel κάνουν συχνά το ερώτημα: «Γιατί ο παπαγάλος μου έγινε ξαφνικά επιθετικός;», μιας και ο παπαγάλος τους εκεί που είναι γλυκός και πιο ανεκτικός με το νέο περιβάλλον, ξαφνικά μετατρέπεται σε ένα επιφυλακτικό και θα μπορούσε και επιθετικό-δύστροπο πουλάκι.

  Τα cockatiel, τόσο στην αιχμαλωσία σαν κατοικίδια όσο και στην φύση που ζουν ελεύθερα, εμφανίζουν αυτές τις ορμονικές διαταραχές. Η αιτία αυτής της ορμονικής διαταραχής δεν έχει βρεθεί ακόμα, αυτό όμως που ξέρουμε είναι ότι οι ορμονικές διαταραχές δεν υπάρχουν μόνο όταν τα cockatiel αναπαράγονται. Συνήθως, τα αρσενικά cockatiel μετατρέπονται σε γκρινιάρηδες, υστερικοί και πιο επιθετικοί από το φυσιολογικό, ενώ τα θηλυκά γεννούν αυγά-κάνουν παράξενους ήχους και γίνονται αρκετά επιθετικές.  Αναπαραγωγική περίοδος – Ορμονική διαταραχή


  Η ορμονική διαταραχή, μπορεί να υπάρξει και στην περίοδο της αναπαραγωγής όπου τα cockatiel θα εμφανίσουν μια αλλόκοτη συμπεριφορά έχοντας θύματα τα μικρά τους ή τους ίδιους τους εαυτούς. Συνήθης συμπεριφορά στην αναπαραγωγή είναι η εγκατάλειψη των νεοσσών για να προχωρήσουν σε νέα γέννα ή ο τσακωμός του ζευγαριού με αποτέλεσμα τον χωρισμό τους. Στα cockatiel στην φύση, ένα αίτιο θανάτου τους είναι ότι μεταφράζουν αυτή την ορμονική διαταραχή σε διάθεση αναπαραγωγής έχοντας ως αποτέλεσμα την εξάντληση και τον θάνατο των πουλιών.


  Η ορμονική διαταραχή στη σχέση μας


  Η ορμονική διαταραχή, περνάει σε μικρά στάδια, οπότε εμείς οι ιδιοκτήτες cockatiel συνήθως δεν το αντιλαμβανόμαστε έγκαιρα και όταν το cockatiel μας φανεί επιθετικό, τότε παθαίνουμε ένα μικρό σοκ. Τα εξημερωμένα κυρίως cockatiel, είναι εκείνα που θα εμφανίσουν έντονη αλλαγή στην συμπεριφορά, όχι γιατί πλέον δε μας αγαπούν, απλά περιμένουν από εμάς που μας θεωρούν συντρόφους τους να καταλάβουμε την «κατάσταση» τους και να τα βοηθήσουμε να χαλαρώσουν. Η επιθετικότητα είναι η αγανάκτηση τους όταν εμείς, το ταίρι τους δηλαδή, δεν τα καταλαβαίνουμε!

  Πώς όμως να τα καταλάβουμε, αν δεν ξέρουμε να διαβάζουμε τα σημάδια που μας δείχνουν;

  Ο τρόπος που μπορούμε να καταλάβουμε την διάθεση του cockatiel μας, είναι η συμπεριφορά-κίνηση-θέση του λοφίου τους ή διάφορες κινήσεις του σώματος.


  Θέση λοφίου - ερμηνεία  1. Ενθουσιασμένο. Το βλέπουμε να σφυρίζει γλυκά και να πηγαίνει πέρα δώθε στο κλαδί του, έχοντας το τσουλούφι του σε μια τεντωμένη στάση, γέρνοντας το ελαφρά προς τα πίσω. Συνήθως, αν φάνε κάτι που τους αρέσει ενθουσιάζονται ή αν έχουν καιρό να μας δουν, εκδηλώνουν αυτού του είδους συμπεριφορά.

  2. Χαρούμενο.
  Σφυρίζει ζωηρά, όχι δυνατά, και έχει το τσουλούφι του ελαφρά σηκωμένο από το κεφάλι.

  3. Συριστικό. Κάθετε στο κλαδάκι του ακίνητο και βγάζει μικρά λογάκια. Το λοφίο είναι όρθιο δείχνοντας έτσι πως χαλαρώνει αλλά έχει το νου του για το οτιδήποτε.

  4. Θυμωμένο. Ένα θυμωμένο cockatiel έχει το λοφίο του κολλημένο στο κεφάλι του-δεν ξεχωρίζει από τα πούπουλα του κεφαλιού. Βλέμμα διαπεραστικό, ράμφος ανοιχτό και μια ελαφριά κίνηση του σώματος αριστερά και δεξιά. Όλα αυτά συνοδεύονται με ένα ήχο που μοιάζει με "χχχχχ" και σύντομα έρχεται και η δαγκωνιά η οποία συνήθως θα σας μείνει αξέχαστη.

  5. Ευχαριστημένο - Ικανοποιημένο. Εδώ το λοφίο είναι όρθιο σε χαλαρή πάντα στάση και ο παπαγάλος δεν εμφανίζει κάποια παράξενη συμπεριφορά, είναι δεκτικός σε κάθε πρόκληση και παιγνίδι.

  6. Προσεκτικό - Επιφυλακτικό.
  Συνήθως δείχνει μια νωχελική συμπεριφορά και αυτό συμβαίνει κυρίως τις μεσημεριανές ώρες που κοιμάται ή απλά όταν βρίσκεται σε περίοδο προσαρμογής σε νέο περιβάλλον.

  7. Κουρασμένο. Κλείνει ματάκια και γουργουρίζει μιας και έχει εξαντληθεί και πλέον προσπαθεί να ξεκουραστεί. Το τσουλούφι παραμένει στην φυσιολογική του στάση, όρθιο με ελάχιστη κλίση προς τα πίσω.

  8. Περίεργο. Τεντώνει τσουλούφι, τεντώνει το κορμί του και κοιτάζει αριστερά και δεξιά. Αυτό συμβαίνει αν κάτι καινούριο του κίνησε το ενδιαφέρον ή απλά αν τρόμαξε από κάτι.


  Κινήσεις του σώματος

  Σε αυτό το κομμάτι θα δείξουμε τις πιο παράξενες συμπεριφορές που μπορεί να μας κάνουν να αναρωτηθούμε τι ακριβώς θέλουν να μας δείξουν τα μικρά μας. Τα cockatiel έχουν μια ποικιλία συμπεριφορών που άλλες συμβαδίζουν με το παραπάνω άρθρο μια και είναι γενικές συμπεριφορές παπαγάλων και άλλες είναι συγκεκριμένες για το είδος. Οι συγκεκριμένες λοιπόν για το είδος είναι αυτές που θα μελετήσουμε παρακάτω:

  Πάνω - κάτω το κεφάλι: Όταν αυτή η κίνηση συναντάται σε ένα νεαρό cockatiel που μόλις έχει απογαλακτιστεί ή είναι σε εκείνη την περίοδο, δηλώνει πως το μικρό ζητάει φαγητό. Όταν όμως ένα ενήλικο cockatiel το κάνει αυτό, τότε απλά προσπαθεί να μας κεντρίσει το ενδιαφέρον.

  Τα φτερά σαν καρδούλα: Δηλώνει πως το cockatiel (συνήθως αρσενικό) σε έχει συμπαθήσει και προσπαθεί να σε εντυπωσιάσει. Επίσης, αυτή η συμπεριφορά θα γίνει από το αρσενικό cockatiel όσο θα προσπαθεί να εντυπωσιάσει την θηλυκιά.

  Σκύψιμο κεφαλιού:
  Το cockatiel μας ζητάει χαδάκια στο κεφάλι .

  Στάση νυχτερίδας: Αυτή η συμπεριφορά γίνεται από ένα cockatiel το οποίο θέλει να μας δώσει να καταλάβουμε πως εκεί είναι η δική του περιοχή. Συνήθως, κρατιέται από κάπου και γυρνάει ανάποδα ανοίγοντας όλα τα φτερά του. Επίσης, το ίδιο θέλει να μας δείξει ένα cockatiel όταν χτυπάει με το ράμφος του ένα αντικείμενο.

  Πέφτει στο πρόσωπο μας: Εκεί το cockatiel μας προσπαθεί να μας κάνει να παίξουμε μαζί του και να του κάνουμε χαδάκια.

  Ένα μάτι κλειστό-το άλλο ανοικτό: Το cockatiel έχει το ένα μάτι ανοιχτό και το άλλο κλειστό, όταν θέλει να πάρει ένα υπνάκο αλλά ταυτόχρονα να έχει το νου του. Συνήθως, ανοιχτό είναι το μάτι από την μεριά που υπάρχει αρκετή κίνηση, ενώ κλειστό εκείνο που είναι από την μεριά του χώρου του.

  Γέρνει το κεφάλι είτε αριστερά είτε δεξιά: Αναρωτιέται αλλά απολαμβάνει ταυτόχρονα κάποιο γεγονός που διαδραματίζεται μπροστά του.


  Πηγές:

  α) Προσωπική εμπειρία
  β) https://en.wikipedia.org/wiki/Cockatiel
  γ) http://www.drcockatiel.com/cockatiel...ehavior-guide/
  δ) http://www.birdchannel.com/bird-beha...cockatiel.aspx
  Τελευταία επεξεργασία από Efthimis98; 02-02-2017 στις 18:31 Αιτιολογία: Ενημέρωση

  My CreCkotiel Parrots (Cockatiel, Nymphicus Hollandicus)
  Follow us on Instagram in @creckotiels

 2. #2
  Super Moderator
  Ημ. Εγγραφής
  Jul 2013
  Μηνύματα
  4,641
  'Ονομα
  Χρύσα
  Κατοικίδιο
  Ξέρξης & Πηνελόπη (Κοκατιλοπαιδάκια μου!!)
  Post Thanks / Like

  Ranks Showcase

  Ευχαριστούμε Μάριε!!

  Να συμπληρώσω ότι εμένα κάνει την νυχτερίδα για να μας τραβήξει την προσοχή ή να μας εντυπωσιάσει...

 3. Likes CreCkotiels, jk21, Ariadni , Efthimis98 liked this post
 4. #3
  Administration Team
  Ημ. Εγγραφής
  May 2014
  Τοποθεσία
  Αθήνα, Πατήσια
  Μηνύματα
  6,922
  'Ονομα
  Κωνσταντίνα
  Κατοικίδιο
  Cockatiels, Zebra Finches, Καναρίνια, Χάμστερ, Platy fish
  Post Thanks / Like

  Ranks Showcase

  Τέλειο Μάριε!!! Ευχαριστούμε για ακόμα μια φορά!

  Θα ήταν ωραίο νομίζω μιας και πολλοί από εμάς έχουμε κοκατίλ να μαζεύουμε τις εμπειρίες μας με βάση τις πληροφορίες που μας έδωσε ο Μάριος!

 5. Likes xrisam , CreCkotiels, jk21 liked this post
 6. #4
  Super Moderator
  Ημ. Εγγραφής
  Jul 2011
  Τοποθεσία
  Θεσσαλονίκη
  Μηνύματα
  12,223
  'Ονομα
  Ευθύμης
  Post Thanks / Like

  Ranks Showcase

  Πάρα πολύ καλό άρθρο και κατατοπιστικό!!
  Συγχαρητήρια Μάριε!!!!

 7. Likes CreCkotiels, jk21 liked this post
 8. #5
  Αρχηγός Σμήνους!!!
  Ημ. Εγγραφής
  Mar 2013
  Τοποθεσία
  Chania , Crete
  Μηνύματα
  6,029
  'Ονομα
  Μάριος
  Κατοικίδιο
  Cockatiels
  Post Thanks / Like

  Ranks Showcase

  Σας ευχαριστώ πολύ παιδιά !

  Να κάνω μια μικρή παρατήρηση , γράφω στις πηγές ως (α) προσωπική εμπειρία !
  Εμπειρία δεν έχω μιας και είμαι νέος ακόμα στον κόσμο των cockatiel , απλά το θέμα το έψαξα γενικά και τελικά το έγραψα λόγω των συχνών ορμονικών διαταραχών που περνάμε με την Μόκα , αλλά και η ανάγκη να μάθω γιατί οι γονείς του Έκτωρα τον παράτησαν και πήγαν σε άλλη γέννα ενώ εκείνος ήταν μωρό !! Ήταν λοιπόν μια ευκαιρία να ακουστεί και αυτό το θέμα...

  Πολύ καλή ιδέα να γράψουμε τις εμπειρίες μας με την ψυχολογία των μικρών μας !

  Εμένα η Μόκα κάνει την νυχτερίδα όταν ο Έκτωρας πάει να της πάρει το φαγητό ή την θέση που κάθεται ! Ο Έκτωρας το κάνει για πολλούς λόγους , για να δείξει στην Μόκα πως είναι δικό του το κλουβί (ενώ εκείνη ζούσε 5 μηνες σε αυτό πριν έρθει εκείνος χαχαχα) και γιατί διεκδικεί τα χάδια από εμένα !
  Αν θέλει χάδια και έρχεται και η Μόκα για χαδάκια , τότε κάθετε πάνω από 10 δευτερόλεπτα ανάποδος !!!
  Τα κλασικά περί τρίξιμο ράμφους κτλ. υπάρχουν πριν κοιμηθούν !
  Χασμουρητό έχουμε πάντα μετά τα χαδάκια και τώρα τελευταία για κάποιο λόγο , ο Έκτωρας είναι πολύ γλυκός και καθόλου υπερκινητικός στο κλουβί του μέσα .... ακόμα τον παρακολουθώ για να δω τι τρέχει !
  Τελευταία επεξεργασία από CreCkotiels; 30-11-2015 στις 21:56 Αιτιολογία: επεξεργασία κειμένου μετά από αίτημα του συγγραφέα

  My CreCkotiel Parrots (Cockatiel, Nymphicus Hollandicus)
  Follow us on Instagram in @creckotiels

 9. Likes xrisam liked this post
 10. #6
  Αυγό.
  Ημ. Εγγραφής
  Dec 2015
  Μηνύματα
  30
  'Ονομα
  Γιάννης
  Κατοικίδιο
  Ένα κοκατιλάκι τον Ρίκο (ή Άρη)
  Post Thanks / Like
  Θυμάμαι χαρακτηριστικά όλες αυτές τις συμπεριφορές. Η μόνη διαφορά στον Κόκο μου ήταν ότι το "χχχχ" το έκανε μόνο το βράδυ όταν υπήρχε χαμηλός φωτισμός, και το δάγκωμα δεν πονούσε ποτέ. Τις περισσότερες φορές μάλιστα μετά από μια-δυο επιθέσεις χαλάρωνε και καθόταν πάλι για χάδια.

 11. #7
  Αυγό.
  Ημ. Εγγραφής
  Aug 2015
  Τοποθεσία
  filippiada
  Μηνύματα
  40
  'Ονομα
  Γωγω
  Κατοικίδιο
  cockatiel-Τσιφτης
  Post Thanks / Like
  Πολυ ωραιο το αρθρο.Κατατοπιστικο.Εμενα οταν φοβαται βγαζει αερα απο τη μυτη με δυναμη.

 12. Likes CreCkotiels liked this post
 13. #8
  Αυγό.
  Ημ. Εγγραφής
  Dec 2015
  Μηνύματα
  3
  'Ονομα
  Dimitra g
  Post Thanks / Like
  Καλημέρα σας.καλή Πρωτοχρονιά κιόλας.έχω μια απορία.χθες πήρα ένα κοκατιλ ενός χρόνου αρσενικό από το πετ σοπ.το ενός χρόνου σχετικό γιατί δεν έχει δαχτυλίδι.σήμερα όλη την μέρα φωνάζει και πάει πέρα δώθε στην πάτηθρα του.μόλις του μιλήσω σταματα για λίγο και πάλι μετά.και σηκώνει το ένα του πόδι στο κάγκελο.που και που δαγκώνει ένα σημείο πάνω από την ταιστρα και κάνει κι ένα γύρο του κλουβιου είτε ήσυχα είτε φωνάζοντας.είναι νεύρα ή ευτυχία ? Ή προσπάθεια να τραβήξει το ενδιαφέρον? Το τσουλουφι είναι κατεβάσμενο αλλά όχι κολλημένο

 14. #9
  Αρχηγός Σμήνους!!!
  Ημ. Εγγραφής
  Mar 2013
  Τοποθεσία
  Chania , Crete
  Μηνύματα
  6,029
  'Ονομα
  Μάριος
  Κατοικίδιο
  Cockatiels
  Post Thanks / Like

  Ranks Showcase

  Πιθανόν να προσπαθήσει να τραβήξει την προσοχή σας !
  Το κάνουν και τα δικά μου όταν θέλουν να παίξουμε !

  My CreCkotiel Parrots (Cockatiel, Nymphicus Hollandicus)
  Follow us on Instagram in @creckotiels

 15. #10
  Αυγό.
  Ημ. Εγγραφής
  Dec 2015
  Μηνύματα
  3
  'Ονομα
  Dimitra g
  Post Thanks / Like
  Ευχαριστώ.ελπίζω με τις μέρες θα φανεί.όταν λείπω δεν το κάνει.μόλις ξαναμπω στο δωμάτιο μετά από λίγο αρχίζει.του μιλάω όχι συνέχεια αλλά πολύ συχνά.προσπαθώ όχι όταν φωνάζει να ανταποκρινομαι.περισσότερ όταν μιλάει πιο ήρεμα.

 16. Likes CreCkotiels liked this post
 

 
Σελίδα 1 από 2 12 ΤελευταίοΤελευταίο

Δικαιώματα Δημοσίευσης

 • Δε μπορείτε να δημοσιεύσετε νέα μηνύματα
 • Δε μπορείτε να δημοσιεύετε απαντήσεις
 • Δε μπορείτε να δημοσιεύσετε επισυναπτόμενα αρχεία
 • Δε μπορείτε να επεξεργαστείτε τα μηνύματα σας
 •  
 • BB code είναι σε λειτουργία
 • Smilies είναι σε λειτουργία
 • [IMG] κώδικας είναι σε λειτουργία
 • [VIDEO] code is σε λειτουργία
 • HTML Κώδικας είναι εκτός λειτουργίας