Καλωσορίσατε στο GreekBirdClub.
Σελίδα 1 από 2 12 ΤελευταίοΤελευταίο
Αποτελέσματα 1 μέχρι 10 από 14
 1. #1
  Super Moderator
  Ημ. Εγγραφής
  Jul 2011
  Τοποθεσία
  Θεσσαλονίκη
  Μηνύματα
  12,223
  'Ονομα
  Ευθύμης
  Post Thanks / Like

  Ranks Showcase

  African Grey ή Ζακό (Psittacus erithacus)

  African Grey Parrot
  Αφρικάνικος Γκρίζος ή Ζακό
  Γενικά για τους African Grey

  Οι African Grey, γνωστοί και ως Αφρικάνικοι Γκρίζοι ή Γκρίζοι Παπαγάλοι ακόμη και Ζακό, αποτελούν ένα από τα πιο δημοφιλή είδη σε ολόκληρο τον κόσμο. Ο ξεχωριστός, και ιδιαίτερος χαρακτήρας τους, σε συνδυασμό με την ατημέλητη ευφυΐα τους, τα καθιστά ανάρπαστα ως κατοικίδια. Παρόλα αυτά, έχετε αναρωτηθεί ποτέ, τι πραγματικά χρειάζεται αυτός ο μεγαλοπρεπής παπαγάλος για να ζει ευτυχισμένα μαζί σας και εσείς... μαζί του;

  Οι Αφρικάνικοι Γκρίζοι (Psittacus erithacus) προέρχονται από την Δυτική και Κεντρική Αφρική, όπου ζουν στα πρωτοβάθμια και δευτεροβάθμια τροπικά δάση. Αναλυτικότερα, οι Congo African Grey ζουν ελεύθεροι στο Κονγκό, την Τανζανία, την Αγκόλα και την Ακτή Ελεφαντοστού ενώ οι Timneh African Grey από τη Γουινέα Μπισσάου, την Ακτή Ελεφαντοστού και το Μάλι. Είχαν εξημερωθεί πριν από 40 αιώνες, από τους Έλληνες της τότε εποχής, ύστερα από τους Indian Ringneck Parakeet. Έπειτα, διαδόθηκαν στους Ρωμαίους, οι οποίοι λάτρεψαν τον χαρακτήρα και την προσωπικότητα του παπαγάλου αυτού, την χαριτωμένη και ενάρετη φύση τους.

  Ο Γκρίζος παπαγάλος βρίσκεται στη σύμβαση CITES-παράρτημα II, που απαγορεύει το εμπόριο αιχμάλωτων άγριων ζώων, γιατί οι άγριοι πληθυσμοί δεν μπορούν να αντισταθμίσουν τις απώλειες από το εμπόριο ζώων.


  Υποείδη:


  Οι Αφρικάνικοι Γκρίζοι χωρίζονται σε δύο υποείδη, τους Congo African Grey και τους Timneh African Grey. Αν και έχουν ορισμένες διαφορές, ένα άπειρο μάτι δύσκολα μπορεί να τις διακρίνει. Η γενικότερη διαφορά τους είναι ότι οι πρώτοι έχουν πιο έντονα χρώματα από τους δεύτερους. Συγκεκριμένα, μερικές από τις διαφορές αυτές συνιστούν:

  1. Οι Congo African Grey έχουν πιο έντονα χρώματα από ότι οι Timneh και γι' αυτό είναι και πιο διαδεδομένοι στο εμπόριο.

  2. Οι Timneh African Grey έχουν πιο σκουρόχρωμο χρώμα φτερώματος και όχι τόσο φωτεινό όσο οι Congo.

  3. Οι Congo African Grey έχουν πιο έντονου χρώματος ουρά από ότι οι Timenh, των οποίων η ουρά είναι μπορντό προς γκρι.

  4. Οι Congo African Grey είναι πιο μεγαλόσωμοι από ότι οι Timneh, με συνολικό μάκρος σώματος στα 33-35,5 εκατοστά (13 με 14 ίντσες) ενώ το δεύτερο υποείδος έχει μάκρος 23-28 εκατοστά (9 με 11 ίντσες)

  5. Οι άκρες των φτερών των δύο αυτών υποειδών διαφέρουν πολύ, καθώς στους Timneh είναι σκούρο γκρι, σχεδόν μαύρο, ενώ αντίθετα στους Congo είναι ανοικτό γκρι.

  6. Tο ράμφος των Congo African Grey είναι μαύρο ενώ στους Timneh έχει ένα λευκού-κόκκινου χρώματος σημάδι.

  7. Υπάρχουν διαφορές και στην συμπεριφορά τους οι οποίες αναλύονται στην παρακάτω παράγραφο: Κοινωνική συμπεριφορά.

  Βασίλειο: Ζώα (Animalia)
  Συνομοταξία: Χορδωτά (Chordata)
  Ομοταξία: Πτηνά (Aves)
  Τάξη: Ψιττακόμορφα (Psittaciformes)
  Οικογένεια: Ψιτακίδες (Psittacidae)
  Γένος: Ψιττακός (Psittacus)
  Είδος: P. erithacus
  Ονομασίες: African Grey Parrot, Αφρικάνικος Γκρίζος, Ζακό, Ψιττακός ο εριθακός


  Κοινωνική συμπεριφορά

  Στη φύση: Τα πουλιά αυτά ζουν σε ομάδες πολλών ατόμων. Είναι κοινωνικά πουλιά που αναπτύσσουν σχέσεις ζωής και ισχυρούς δεσμούς με τα υπόλοιπα πουλιά του σμήνους.

  Στην αιχμαλωσία: Το ρόλο του σμήνους, στην αιχμάλωτη ζωή των African Grey, αναλαμβάνει ο ιδιοκτήτης. Οι παπαγάλοι αυτοί χτίζουν σχέσεις αλληλεξάρτησης με τον ιδιοκτήτη τους, τόσο ισχυρές που μερικές φορές δεν αποδέχονται άλλα πουλιά του είδους τους, ακόμη και αν αυτά είναι αντίθετου φύλου. Οι African Grey φημίζονται για την ικανότητά τους να μιλάνε, επαναλαμβάνοντας διάφορους ήχους, λέξεις ή και ολόκληρες φράσεις. Τόσο οι Congo όσο και οι Timneh African Grey έχουν την ικανότητα να μιμούνται ήχους όπως αυτούς ηλεκτρικών συσκευών -π.χ τηλέφωνο, ηλεκτρική σκούπα, άλλα πουλιά, χτυπήματα πόρτας-, λέξεις και σκοπούς. Οι παπαγάλοι μιλάνε με σκοπό να έρθουν πιο κοντά στους ανθρώπους που τους φροντίζουν. Νιώθουν πως οι ιδιοκτήτες τους είναι το ταίρι τους και προσπαθούν να ταυτιστούν με αυτούς και να τους προσεγγίσουν. Όταν, λοιπόν, ο παπαγάλος σας πει την πρώτη λέξη του, δείξτε του την αγάπη σας, χωρίς μόνο να του μιλάτε με ένα ήπιο τόνο, αλλά με χαρούμενο πρόσωπο και ενθουσιώδη φωνή. Το χάδι βέβαια αποτελεί την τέλεια επιβράβευση. Ωστόσο την εκπληκτική αυτή ικανότητα δεν την έχουν όλοι οι παπαγάλοι. Ποικίλες είναι οι περιπτώσεις παπαγάλων που δε μαθαίνουν να μιλούν ποτέ. Αυτό πολλές φορές οδηγεί στην εγκατάλειψη του παπαγάλου από τον ιδιοκτήτη και στη παραμέληση του.
  Συχνά αυτή τους η συμπεριφορά μπορεί να οδηγήσει σε προβλήματα που σχετίζονται με την ψυχολογία του παπαγάλου. Χαρακτηριστικό παράδειγμα είναι το "μάδημα των φτερών", πτεροφαγία ή feather plucking, ο ακρωτηριασμός, η επιθετική συμπεριφορά, οι συνεχείς κραυγές και άλλες νευρωτικές συμπεριφορές. Η πτεροφαγία είναι ίσως η πιο διαδεδομένη ψυχική διαταραχή στους παπαγάλους όλων των ειδών και κυρίως των μεγάλων παπαγάλων όπως οι Macaw, τα Cockatoo, οι Amazon αλλά και μικρότερων όπως οι κονούρες, τα Ringneck και τα Cockatiel. Έτσι και στους African Grey, οι οποίοι θεωρείται πως είναι ιδιαίτερα επιρρεπής σε αυτό το πρόβλημα. Η αντιμετώπιση αυτού του προβλήματος είναι αρκετά δύσκολη ενώ σε ορισμένες περιπτώσεις ξανά εμφανίζεται μελλοντικά ή δεν αντιμετωπίζεται ποτέ. Μερικοί τρόποι αποτελούν το κολάρο ώστε ο παπαγάλος να μην μπορεί να αφαιρέσει τα φτερά του -προσωρινή λύση και όχι μόνιμη-, ειδικό σπρέι με πικρή γεύση που ψεκάζεται στο φτέρωμα του παπαγάλου και αποτρέπει την αποκοπή των φτερών καθώς και τα συχνά μπάνια για την ανακούφιση του παπαγάλου. Οι ιδανικοί τρόποι είναι η ενασχόληση του ιδιοκτήτη με τον παπαγάλο και η συνεχής αλληλεπίδρασή του μαζί του ή ακόμη και η απόκτηση άλλου παπαγάλου -ίδιου ή διαφορετικού φύλου-.


  Οι Timneh Arican Grey όσον αφορά την συμπεριφορά τους είναι πολύ πιο σταθεροί και ώριμοι. Αντίθετα οι Congo African Grey, θέλουν περισσότερη ενασχόληση, ενδιαφέρον και ενθάρρυνση για να ωριμάσουν. Οι κοινωνικότητα τους ποικίλλει ανάλογα με τον χαρακτήρα του κάθε παπαγάλου ξεχωριστά. Γι' αυτό, από νεαρή ηλικία, που είναι περίεργοι να μάθουν τον κόσμο, οι παπαγάλοι πρέπει να δέχονται τα σωστά ερεθίσματα για να κοινωνικοποιηθούν σωστά. Αν δεν πραγματοποιηθεί η κοινωνικοποίηση του παπαγάλου σωστά, τότε είναι πιθανό να αναπτύξει επιθετική συμπεριφορά προς άλλα άτομα, ακόμη και στην γυναίκα ή στα παιδιά του ιδιοκτήτη του. Αυτό οφείλεται στο γεγονός ότι οι παπαγάλοι ζηλεύουν πολύ.

  Τέλος, λέγεται πως οι Ζακό έχουν την ευφυΐα και την ψυχολογία ενός πεντάχρονου παιδιού, γεγονός που καθιστά ακόμη πιο απαιτητική την φροντίδα τους.  Διαμονή

  Το κλουβί των Ζακό απαιτείται να έχει τις προτεινόμενες διαστάσεις, δηλαδή 60.9(μ)x91.4(π)x121.9(υ) εκατοστά. Παρόλα αυτά ισχύει πως από τις προτεινόμενες διαστάσεις, όσο μεγαλύτερο είναι το κλουβί τόσο το καλύτερο. Προτείνεται το κλουβί να έχει επικαλυφτεί με ηλεκτροστατική βαφή πούδρας (powder coating) ώστε να αντέχει στο χρόνο. Μην ξεχνάμε, οι συγκεκριμένοι παπαγάλοι μπορούν ζήσουν από 30 έως και 50 χρόνια. Επίσης, είναι καλό η οροφή του κλουβιού να είναι διαμορφωμένη με τέτοιο τρόπο ώστε να μπορεί να εγκατασταθεί κάποιο σταντ. Εκεί θα έχει τη δυνατότητα να περνάει πολλές ώρες της μέρας ο παπαγάλος, αφού το απολαμβάνει και ταυτόχρονα λερώνει εντός του χώρου του κλουβιού.
  Μην ξεχάσετε να εφοπλιστείτε με πληθώρα παιχνιδιών. Τα παιχνίδια είναι ζωτικής σημασίας για τους παπαγάλους και κυρίως για την ψυχολογία τους. Τις ώρες που λείπετε από το σπίτι ο παπαγάλος σας βιώνει τη μοναξιά και δύναται να αναπτύξει ψυχικές διαταραχές οι οποίες επιφέρουν ψυχολογικές βλάβες που εκδηλώνονται με προβλήματα όπως τον "αυτό-τραυματισμό" , όπως είναι το feather picking ή αλλιώς πτεροφαγία και πολλά άλλα που αναφέρθηκαν στην προηγούμενη παράγραφο. Τα παιχνίδια αυτά πρέπει να είναι διαφόρων ειδών στα οποία ο παπαγάλος μπορεί να μασήσει άφοβα και να τα καταστρέψει ή να εκτελέσει τα ακροβατικά του σκαρφαλώνοντας σε αυτά. Επιπλέον, είναι καλό να παρέχονται πλυμένα, στεγνωμένα και χωρίς φυτοφάρμακα ή άλλες επιβλαβείς ουσίες μικρά κλαδιά ελιάς ή ευκαλύπτου. Σημαντικά επίσης είναι και τα λεγόμενα foranging toys, ή στα ελληνικά παιχνίδια αναζήτησης της τροφής, καθώς βοηθούν στο ακόνισμα του μυαλού των παπαγάλων. Οι πατήθρες επιβάλλεται να είναι ξύλινες, κατασκευασμένες από ασφαλή για τον παπαγάλο ξύλο, για το φυσικό τρόχισμα των νυχιών και του ράμφους του Αφρικάνικου Γκρίζου, καθώς και σχοινένιες για να ξεκουράζονται τα πόδια του. Οι σχοινένιες πατήθρες επίσης συμβάλλουν στην καταπολέμηση της ποδοδερματίτιδας, αφού το σχοινί εκτελεί ενός είδους μαλάξεων στα πόδια του παπαγάλου.

  Διατροφή


  Η διατροφή διαδραματίζει ζωτικής σημασίας ρόλο στους ζωντανούς οργανισμούς. Έτσι συμβαίνει και με τους African Grey. Υψηλές ανάγκες πλούσιας διατροφής έχουν το χρονικό διάστημα μέχρι την ενηλικίωσή τους, όσο δηλαδή αναπτύσσονται, την περίοδο της πτερόρροιας και την αναπαραγωγική περίοδο.

  Γενικά, στην περίοδο συντήρησης:

  Πρέπει να εξασφαλίσουμε ένα καλής ποιότητας μίγμα σπόρων για την βασική τους διατροφή με μεγάλη ποικιλία σπόρων.

  Για την παροχή πρωτεΐνης προτείνεται βρασμένο αυγό για περίπου 10 με 15 λεπτά αναλόγως του μεγέθους -μπορεί να είναι οποιουδήποτε είδους, κότας, πάπιας, χήνας ή και ορτυκιού-.
  Περιστασιακά είναι καλό να δίνεται μικρή ποσότητα κοτόπουλου ή και ψαριού, χωρίς αλάτι ή άλλα πρόσθετα. Ίσως μαζί με ρίγανη ή άλλων αποξηραμένων βοτάνων, εφόσον είναι ασφαλείς για τους παπαγάλους και τα αποδέχεται.

  Επίσης, εξίσου σημαντική είναι η παροχή ασβεστίου, που μπορεί να δοθεί φυσικά υπό τη μορφή του σουπιοκόκκαλου, των τριμμένων οστράκων (grit), ξηρών καρπών ή οσπρίων και ορισμένων λαχανικών και χορταρικών, είτε τεχνητά υπό τη μορφή σκευασμάτων που διαλύονται στο νερό.

  Αναγκαίες είναι επίσης και οι βιταμίνες που παρέχονται μέσω των επιτρεπόμενων χορταρικών και λαχανικών κυρίως καθώς και φρούτων. Αξίζει να τονιστεί πως ιδιαίτερα σημαντική είναι η βιταμίνη Α που υπάρχει σε μεγάλη ποσότητα στο μπρόκολο, το σπανάκι, το αντίδι, το καρότο και τον κρόκο του αυγού. Απαγορευμένες τροφές θεωρούνται η σοκολάτα, το αβοκάντο, το αλκοόλ, το κρεμμύδι και τα πράσινα μέρη της ντομάτας.


  Ορισμένα άρθρα που αφορούν τη διατροφή των παπαγάλων είναι τα εξής:
  Διαχωρισμός φύλου

  Αν και οι African Grey δεν είναι διμορφικό είδος, δηλαδή, το θηλυκό άτομο να έχει διακριτές φαινομενικές διαφορές από το αρσενικό, υπάρχουν μερικοί προσεγγιστικοί μέθοδοι για να διακρίνουμε το φύλο τους. Παρόλα αυτά, η μόνη σίγουρη μέθοδος για τον διαχωρισμό του φύλου είναι το test DNA.

  Αρσενικά (Males) _____________ Θηλυκά (Females)  Κοντινό Πλάνο (Close ups)  _____________________________________________
  Κοντινό Πλάνο (Close ups)


  Αναπαραγωγή

  Ηλικία αναπαραγωγής: Οι Ζακό είναι αναπαραγωγικά ώριμοι στην ηλικία των 4-5 χρόνων. Ωστόσο είναι καλό να μην αναπαράγονται όταν είναι μόνο σωματικά ώριμοι αλλά και ψυχολογικά ώριμοι. Έτσι, αποφεύγονται καταστάσεις και προβληματικές συμπεριφορές όπως άσπορα αυγά, σπάσιμο των αυγών, τραυματισμός των νεοσσών, δυστοκία και άλλα.

  Εποχή αναπαραγωγής: Η αναπαραγωγική περίοδος γι' αυτούς τους παπαγάλους διαρκεί όλο το χρόνο, αν εξαιρέσουμε το καλοκαίρι που απαγορεύεται ρητά διότι οι θερμοκρασίες εντός της ξύλινης φωλιάς είναι αρκετά μεγάλη και αυτό ελλοχεύει πολλούς κινδύνους για την υγεία των πουλιών (εστία μόλυνσης και ανάπτυξης μικροβίων λόγω των κενώσεων των νεοσσών, αύξηση θερμοκρασίας που ευνοεί την ανάπτυξη τους, αποπνικτική ατμόσφαιρα κ.α.). Ωστόσο, οι African Grey προτιμούν να αναπαράγονται τους πιο δροσερούς μήνες του χρόνου, δηλαδή το φθινόπωρο και την άνοιξη.

  Κατάλληλο κλουβί: Για να υπάρξει επιτυχημένη αναπαραγωγή οι African Grey πρέπει να στεγάζονται σε άνετο χώρο, ο οποίος είναι κατάλληλος για να φιλοξενεί τόσο τους γονείς όσο και τους μελλοντικούς απογόνους. Το ιδανικό μέγεθος είναι 183(μ)x183(π)x152,5(υ) εκατοστά περίπου. Η μία πλευρά του κλουβιού τουλάχιστον πρέπει να καλύπτεται από κάποια επιφάνεια -καλύτερα τοίχος- ώστε να νιώθουν μεγαλύτερη ασφάλεια οι παπαγάλοι. Το κλουβί είναι αναγκαίο να τοποθετηθεί σε ήσυχο χώρο, χωρίς πολύ φασαρία, διερχόμενους ανθρώπους συνεχούς κίνησης ή άλλους παπαγάλους. Αυτός ο παράγοντας είναι ίσως μία συνήθης αιτία που πολλοί Ζακό δεν προχωρούν σε αναπαραγωγή.

  Φωλιά: Η φωλιά που απαιτείται για την αναπαραγωγή των African Grey είναι ίδιου τύπου με τους περισσότερους παπαγάλους, ίσως εκτός των Monk Quaker Parakeet, δηλαδή κλειστή και ξύλινη. Όταν το ζευγάρι νιώσει έτοιμο να μπει σε αυτή την επίπονη διαδικασία, πρέπει να του χορηγήσουμε φωλιά σχήματος L και μέγεθος 30.5(μ)x30.5(π)x61(υ) εκατοστά. Πρέπει να τοποθετείται σε ψηλό μέρος του κλουβιού εξωτερικά-πάντα σε ύψος που να επιτρέπει στον ιδιοκτήτη τον έλεγχο της φωλιάς, των αυγών και των νεοσσών.  Επιλογή παπαγάλων για ζευγάρωμα:
  Οι παπαγάλοι που επιλέγονται για αναπαραγωγή είναι απαραίτητο να είναι υγιείς. Αυτό συμβάλλει στην ομαλή εκπόνηση της διαδικασίας αυτής τόσο από τους γονείς όσο και από τον ιδιοκτήτη. Η επιλογή μη υγιών παπαγάλων μπορεί να οδηγήσει σε απώλεια του ζευγαριού, στην εγκατάλειψη των αυγών ή και των νεοσσών ή ακόμη και σε ασθενικούς απογόνους. Χαρακτηριστικά, τα μάτια των παπαγάλων πρέπει να είναι λαμπερά, χωρίς εκκρίσεις ή δάκρυα, το ράμφος καθαρό από βλέννα ή άλλες εκκρίσεις, το φτέρωμα καθαρό και όχι ταλαιπωρημένο ή φουσκωμένο, τα πόδια χωρίς όγκους, πληγές, σπυριά, ερεθισμούς ή ξεφλούδισμα.

  Διατροφική προετοιμασία: Για να στεφθεί με επιτυχία η αναπαραγωγή είναι απαραίτητο να παρέχεται στους παπαγάλους πλούσια διατροφή, τόσο καθόλη τη διάρκεια του χρόνου όσο και ιδιαίτερα λίγους μήνες πριν την αναπαραγωγή. Η διατροφή αυτή πρέπει να αποτελείται από πληθώρα τροφών. Για την παροχή πρωτεΐνης, καθώς και ω6 και ω3 λιπαρών, πέρα από το αυγό προτείνεται η παροχή βρασμένου ή ψημένου κοτόπουλου και ψαριού. Επιπλέον, καλό είναι να παρέχεται και κάποιο σκεύασμα ασβεστίου για την αποφυγή προβλημάτων όπως η δυστοκία.

  1. Αυγό με τσόφλι για παροχή πρωτεϊνών και ασβεστίου. Πρέπει να αφαιρείται σε 5-6 ώρες το χειμώνα και 3-4 ώρες το καλοκαίρι.

  2. Αυγοτροφή -κατά προτίμηση σπιτική- που μπορείτε να προσθέσετε πολλά περισσότερα υλικά με αποτέλεσμα την πλουσιότερη παροχή βιταμινών και άλλων από ότι το αυγό.

  3. Λαχανικά και χορταρικά πρέπει να δίνονται σε καθημερινή βάση για παροχή βιταμινών, ιχνοστοιχείων και πολλών άλλων.

  4. Κόκκαλο σουπιάς, είναι αναγκαίο καθ' όλη την διάρκεια του χρόνου γιατί είναι άψογη πηγή ασβεστίου και άλλων ιχνοστοιχείων.

  5. Γύρη, πολύ καλή πηγή ιχνοστοιχείων, βιταμινών, αμινοξέων και άλλων.

  Επώαση και εκκόλαψη αυγών: Η θηλυκιά μετά από λίγο διάστημα και αφού αισθάνεται άνετα και ασφαλή με την φωλιά και τον περιβάλλοντα χώρο θα γεννήσει από 2 έως και 5 το πολύ άσπρα αυγά στο μέγεθος ενός καρυδιού. Κατά μέσο όρο γεννούν 3 αυγά. Η επώαση τους ξεκινά συνήθως ύστερα από τον ερχομό του δεύτερου αυγού. Διαρκεί 28 με 30 μέρες και αν τα αυγά είναι γόνιμα, θα προκύψουν νεοσσοί.

  Ανατροφή των νεοσσών: Οι νεοσσοί απαιτούν πλούσια διατροφή από την εκκόλαψη τους έως και την ενηλικίωσή τους. Όσο είναι νεοσσοί, λαμβάνουν όλα τα απαραίτητα στοιχεία από τους γονείς τους. Έτσι πρέπει να παρέχουμε πληθώρα τροφών καθημερινά στους γονείς ώστε να τρέφονται σωστά και οι νεοσσοί. 15 μέρες μετά την εκκόλαψή των νεοσσών θεωρείται ότι έχουν προσλάβει όλα τα απαραίτητα αντισώματα από το σάλιο των γονιών. Τότε είναι ιδανική στιγμή για να αποφασίσει ο εκτροφέας την ανατροφή των νεοσσών. Πιο συγκεκριμένα, οι νεοσσοί μπορούν να παραμείνουν με το ζευγάρι, διατηρώντας τα ένστικτά τους και τα οποία συνήθως προορίζονται μελλοντικά για αναπαραγωγή. Επιπλέον, μπορεί ο εκτροφέας να πάρει τους νεοσσούς από τους γονείς και να τα ταΐσει στο χέρι, σε ποσότητα του ενός δεκάτου του σωματικού βάρους του νεοσσού κάθε πρωί σε ml, γεγονός που εγκυμονεί όμως πολλούς κινδύνους.Ορισμένοι από αυτούς είναι: λάθος χειρισμός και κατάληξη του νεοσσού λόγω ασφυξίας κατά το τάισμα, λάθος θερμοκρασία κρέμας και έγκαυμα του πρόλοβου ή παραμονή της τροφής στον πρόλοβο και ανάπτυξη μικροβίων και άλλα πολλά. Επίσης, αυτοί οι παπαγάλοι δένονται αρκετά με τους ανθρώπους, συχνά απορρίπτουν το ίδιο τους το είδος στο οποίο επιτίθενται και έντονα ψυχολογικά προβλήματα, όπως προαναφέρθηκαν. Ο τρίτος και ιδανικός τρόπος ανατροφής των νεοσσών είναι η μέθοδος του συνδυαστικού ταΐσματος. Ο εκτροφέας αφήνει τους νεοσσούς με τους γονείς έως και την έξοδό τους από τη φωλιά ή ακόμη και την ανεξαρτητοποίησης τους, ταΐζοντας συνδυαστικά λίγη ποσότητα κρέμας.
  Ανεξαρτητοποίηση των νεοσσών: Η ανεξαρτητοποίηση των παπαγάλων δεν είναι κάτι προκαθορισμένο. Ο κάθε παπαγάλος θέλει το δικό του ρυθμό και δεν πρέπει να διακόπτεται απότομα η παροχή κρέμας για ποικίλους λόγους. Αν σταματήσει νωρίς, τότε ο παπαγάλος κινδυνεύει να μείνει νηστικός και να λιμοκτονήσει, είτε να του προκληθούν διάφορα ψυχολογικά προβλήματα καθώς όταν ταΐζεται και από τους γονείς του νιώθει σιγουριά και αισθάνεται γενικότερα τη συμπαράσταση τους. Αυτό το ρόλο πολλές φορές τον αναλαμβάνουν οι εκτροφείς στα πουλιά που μεγαλώνουν με τάισμα στο χέρι, ταΐζοντας τα με λίγη κρέμα καθημερινά μέχρι να σταματήσουν να την επιζητούν. Σε αυτή τη φάση καλό είναι να παρέχονται καθημερινά μαλακές τροφές, όπως αυγό και αυγοτροφή, φρούτα και πολτοποιημένα μεταξύ τους σε μορφή κρέμας.


  Μεταλλάξεις

  Υπάρχει πληθώρα μεταλλάξεων στους African Grey οι οποίες προήλθαν ύστερα από επιλεκτική εκτροφή. Πολλές είναι οι περιπτώσεις που τυχαία εμφανίζονται κόκκινα φτερά (ένα ή δύο το πολύ) στους African Grey, σε κάποια φάση της ζωής τους. Οπότε αν συμβεί αυτό, μην ανησυχήσετε. Έχετε έναν ξεχωριστό παπαγάλο!  Asymmetrical Timney Pied African Grey Parrot  Red Pied Single Factor African Grey Parrot  Red Pied Double Factor African Grey Parrot  Red Pied Double Factor Incomplete African Grey Parrot  Albino African Grey Parrot
  (ύπαρξη κόκκινων ματιών)  Lutino African Grey Parrot ή Light Yellow African Grey Parrot  White African Grey Parrot
  (ύπαρξη καφετί ματιών)  White Tail African Grey Parrot.  Red Spangled African Grey Parrot  Red Beak African Grey Parrot  Inο Incomplete African Grey Parrot  Cinnamon African Grey Parrot  Blue African Grey Parrot  Grizzles African Grey Parrot
  Βιβλιογραφία:
  Τελευταία επεξεργασία από Efthimis98; 16-10-2016 στις 14:24 Αιτιολογία: Ενημέρωση

 2. #2
  Super Moderator
  Ημ. Εγγραφής
  Jul 2013
  Μηνύματα
  4,641
  'Ονομα
  Χρύσα
  Κατοικίδιο
  Ξέρξης & Πηνελόπη (Κοκατιλοπαιδάκια μου!!)
  Post Thanks / Like

  Ranks Showcase

  Ευχαριστούμε Ευθύμη πολύ ωραίο άρθρο!

  Ξετρελάθηκα, μακάρι να είχα και άλλο χώρο σπίτι μου για να έπερνα ένα ή δύο τέτοιους παπαγάλους, ίσως στο μέλλον. Πως τα πάνε αλήθεια η μεγάλοι παπαγάλοι με τους μεσαίους, απο περιέργεια ρωτάω?

 3. #3
  Administration Team
  Ημ. Εγγραφής
  Apr 2012
  Τοποθεσία
  Πάτρα
  Μηνύματα
  12,834
  'Ονομα
  Δημήτρης
  Κατοικίδιο
  Timbrados Classico, Gouldians, Canaries, Carduelis balcanica and Carduelis chloris.
  Post Thanks / Like

  Ranks Showcase

  Υπεροχο αρθρο!!

  Ευθυμακο! σε ευχαριστουμε πολυ!!!!


 4. #4
  Στο κλαδί
  Ημ. Εγγραφής
  Aug 2013
  Μηνύματα
  910
  'Ονομα
  Γιώργος
  Κατοικίδιο
  Η μικρη μου κοκατιλινα η πηνελοπη!!!! ;)
  Post Thanks / Like
  Απλα τελειο και πολυ ομορφο αρθρο ευχαριστουμε ευθυμη!!!!!

 5. #5
  Super Moderator
  Ημ. Εγγραφής
  Jul 2011
  Τοποθεσία
  Θεσσαλονίκη
  Μηνύματα
  12,223
  'Ονομα
  Ευθύμης
  Post Thanks / Like

  Ranks Showcase

  Παράθεση Αρχικά καταχωρημένο από xrisam Εμφάνιση Μηνύματος
  Ευχαριστούμε Ευθύμη πολύ ωραίο άρθρο!

  Ξετρελάθηκα, μακάρι να είχα και άλλο χώρο σπίτι μου για να έπερνα ένα ή δύο τέτοιους παπαγάλους, ίσως στο μέλλον. Πως τα πάνε αλήθεια η μεγάλοι παπαγάλοι με τους μεσαίους, απο περιέργεια ρωτάω?
  Αχ, Χρύσα ξέχασα να σου απαντήσω, συγγνώμη!!
  Όλα είναι θέμα ιδιοσυγκρασίας του κάθε παπαγάλου. Ο κάθε παπαγάλος έχει το δικό του χαρακτήρα-προσωπικότητα. Π.χ εμένα το budgie ταΐζονται με το ζεμπράκι... !!

 6. Likes xrisam liked this post
 7. #6
  Κελαηδάω
  Ημ. Εγγραφής
  Mar 2013
  Μηνύματα
  2,123
  'Ονομα
  Γιάννης
  Post Thanks / Like

  Ranks Showcase


 8. #7
  Στο κλαδί
  Ημ. Εγγραφής
  Feb 2010
  Τοποθεσία
  Βέροια
  Μηνύματα
  546
  'Ονομα
  Αντώνης
  Κατοικίδιο
  Κοκκινα λιποχρωμικα μωσαϊκα ασπροκοκκινα και κοινα καναρινια
  Post Thanks / Like

  Ranks Showcase

  Μπράβο Ευθύμη πολύ ωραίο άρθρο!

 9. #8
  Στο κλαδί
  Ημ. Εγγραφής
  Sep 2013
  Τοποθεσία
  ΑΘΗΝΑ - ΙΛΙΟΝ
  Μηνύματα
  857
  'Ονομα
  ΓΙΩΡΓΟΣ
  Κατοικίδιο
  ΚΑΝΑΡΙΝΙΑ - ΠΑΠΑΓΑΛΟΣ ΚΟΚΑΤΙΛ
  Post Thanks / Like
  Ευχαριστουμε πολυ Ευθυμη για το αρθρο σου.

 10. #9
  Αρχηγός Σμήνους!!!
  Ημ. Εγγραφής
  Oct 2009
  Τοποθεσία
  ΠΕΡΙΣΤΕΡΙ,ΑΘΗΝΑ
  Μηνύματα
  67,661
  'Ονομα
  ΔΗΜΗΤΡΗΣ
  Κατοικίδιο
  ΚΑΝΑΡΙΝΙΑ - ΚΑΡΔΕΡΙΝΕΣ
  Post Thanks / Like

  Ranks Showcase

  Μπραβο Ευθυμη !!!
  Θα ήθελα να κάνω σαφές , οτι η άποψη μου σε θέματα ασθενειών των πουλιών αποτελεί γνώμη ενός χομπίστα και όχι έγκυρα καταρτισμένου πτηνιάτρου , που είναι ο μόνος αρμόδιος να δίνει γνωματεύσεις . Έτσι πρέπει να εκλαμβάνεται σε κάθε περίπτωση !!!

 11. #10
  Στο κλαδί
  Ημ. Εγγραφής
  Jul 2013
  Τοποθεσία
  Πάτρα
  Μηνύματα
  705
  'Ονομα
  Βασιλης
  Κατοικίδιο
  2 Cockatiels, η Κίκη και ο Πάρης
  Post Thanks / Like
  Πολύ καλό άρθρο Ευθύμη, ευχαριστούμε!!!!!!!


 

 
Σελίδα 1 από 2 12 ΤελευταίοΤελευταίο

Δικαιώματα Δημοσίευσης

 • Δε μπορείτε να δημοσιεύσετε νέα μηνύματα
 • Δε μπορείτε να δημοσιεύετε απαντήσεις
 • Δε μπορείτε να δημοσιεύσετε επισυναπτόμενα αρχεία
 • Δε μπορείτε να επεξεργαστείτε τα μηνύματα σας
 •  
 • BB code είναι σε λειτουργία
 • Smilies είναι σε λειτουργία
 • [IMG] κώδικας είναι σε λειτουργία
 • [VIDEO] code is σε λειτουργία
 • HTML Κώδικας είναι εκτός λειτουργίας