Καλωσορίσατε στο GreekBirdClub.
Αποτελέσματα 1 μέχρι 1 από 1
  1. #1
    Gold Member
    Ημ. Εγγραφής
    Feb 2011
    Τοποθεσία
    Ναξάρα!!!
    Μηνύματα
    22,409
    'Ονομα
    Δημήτρης
    Κατοικίδιο
    Razza espanol, cockatiels, καρδερίνες, σκυλάκια
    Post Thanks / Like

    Ranks Showcase

    Σουπιοκόκκαλο (Κόκκαλο σουπιάς)

    Σουπιοκόκκαλο (Κόκκαλο σουπιάς)



    Ένα από τα συνηθέστερα διατροφικά συμπληρώματα που χορηγούμε στους φτερωτούς μας φίλους είναι το κόκκαλο της σουπιάς! Εκτός από τη διατροφική του αξία, τα πουλάκια μας το εκμεταλλεύονται στο έπακρον για το ξύσιμο-τροχισμα του ράμφους τους. Στην ουσία είναι το οστό της σουπιάς με το οποίο, λόγω των αεροφόρων θαλαμών που υπάρχουν μέσα στο κέλυφος του ελέγχει την πλευστότητα της.


    Είναι εύθραυστο και έχει δυο πλευρές, μια σκληρή και μια μαλακή, την οποία να πιέσουμε με το νύχι μας θα πάει προς τα μέσα, αυτήν την πλευρά, λοιπόν, τη μαλακή, εκμεταλλεύονται τα πουλιά. Άριστη πηγή ασβεστίου, ιωδίου (το οποίο βοηθάει στην πρόληψη της βρογχοκήλης) και άλλων μετάλλων, απαραίτητο καθ' όλη τη διάρκεια του έτους στα πτηνά συντροφιάς και ειδικότερα στα θηλυκά άτομα κατά την περίοδο της αναπαραγωγής. Το βρίσκουμε στα pet shop σε διαφορετικά μεγέθη και διαλέγουμε ανάλογα το μέγεθος του πουλιού για το οποίο προορίζεται.


    Προσοχή πρέπει να δώσουμε στα μεταλλικά στηρίγματα, διότι έχουν αναφερθεί αρκετές περιπτώσεις μπλεξίματος των ποδιών καναρινιών σε αυτά με δυσάρεστα αποτελέσματα.


    Τα clips, συνήθως πλαστικά, έχουν πάρει τη θέση αυτών και μερικά έχουν ενσωματωμένη μια μικρή πατήθρα για να κάθονται και να τσιμπάνε τα πουλιά.


    Μια ακόμη καλή πατέντα είναι να τρυπήσουμε το σουπιοκόκκαλο και με ένα λεπτό σύρμα να το κρεμάσουμε από το κλουβί, προσέχοντας πάντα μην εξέχει το αιχμηρό σύρμα προς τα μέσα και τραυματίσει το πουλί.

    Πολλές φορές τα πουλιά δεν το χρησιμοποιούν και τότε πρέπει να κάνουμε μερικά κολπάκια. Το μέγεθος του κόκκαλου μπορεί να φοβίζει τα πουλιά, για αυτό πρέπει να το γυρίσουμε σε οριζόντια θέση. Αν εξακολουθούν να μην το χρησιμοποιούν τότε μπορούμε να το αναποδογυρίσουμε, λόγω της προτίμησης που δείχνουν στη λεία και πιο λευκή πλευρά του. Αν παρ' όλα αυτά εξακολουθούν να μην το τρώνε, τότε η χορήγηση των συστατικών του θα γίνει με άλλο τρόπο, ξύσιμο και προσθήκη αυτού στην αυγοτροφή του.

    Ωστόσο αν είμαστε φίλοι με τον ψαρά της γειτονιάς ή ψαρεύουμε οι ίδιοι και μπορούμε να βρούμε το φρέσκο σουπιοκόκκαλο να το βράσουμε με νερό και ξύδι για τουλάχιστον 15 λεπτά και έπειτα να το στεγνώσουμε είτε στον ήλιο αν είναι καλοκαίρι, είτε στο καλοριφέρ το χειμώνα. Αφού είμαστε πλέον σίγουροι ότι έχει στεγνώσει καλά και δεν υπάρχει υγρασία σε αυτό είτε το χρησιμοποιούμε απευθείας ή αν φτιάξαμε πολλά τα τυλίγουμε σε ένα χαρτί κουζίνας για να απορροφήσει τυχόν υγρασία που έχει απομείνει, το βάζουμε σε ένα σακουλάκι το κλείνουμε καλά και το χρησιμοποιούμε όποτε το χρειαστούμε! Αν δούμε και έχει μαυρίσει τότε δεν το χρησιμοποιούμε γιατί έχει μείνει υγρασία μέσα και η ύπαρξη βακτηρίων είναι πιθανή.

    Αν δεν το είχατε κάνει, βάλτε γρήγορα ένα στον φτερωτό σας φίλο, θα το εκτιμήσει!


    ΥΓ: Η μόνη περίπτωση που το βγάζουμε, είναι όταν χορηγούμε αντιβίωση!


    Για τα σχόλια & τις παρατηρήσεις σας, κάντε κλικ εδώ.
    Τελευταία επεξεργασία από Efthimis98; 25-12-2016 στις 20:07 Αιτιολογία: Ενημέρωση
    ΓΗΡΑΣΚΩ ΑΕΙ ΔΙΔΑΣΚΟΜΕΝΟΣ

    ΠΣΕΠΠ G130



 

 

Δικαιώματα Δημοσίευσης

  • Δε μπορείτε να δημοσιεύσετε νέα μηνύματα
  • Δε μπορείτε να δημοσιεύετε απαντήσεις
  • Δε μπορείτε να δημοσιεύσετε επισυναπτόμενα αρχεία
  • Δε μπορείτε να επεξεργαστείτε τα μηνύματα σας
  •  
  • BB code είναι σε λειτουργία
  • Smilies είναι σε λειτουργία
  • [IMG] κώδικας είναι σε λειτουργία
  • [VIDEO] code is σε λειτουργία
  • HTML Κώδικας είναι εκτός λειτουργίας