Το παρόν θέμα, προσπαθεί να δώσει μερικές πληροφορίες σχετικά με την ευλογιά των πτηνών και κυρίων των καναρινιών.
Σύμφωνα με την επιστήμη της Ιολογίας,από την Υποοικογένεια των Chordopoxvirinae (όπου περιλαμβάνονται όλοι οι ιοί Ευλογιάς των σπονδυλωτών),της Οικογένειας Poxviridae, ο Avipoxvirus είναι ο μόνος που προσβάλει μη θηλαστικά.
Αυτός είναι και ο υπαίτιος για την πρόκληση της Ευλογιάς των Καναρινιών. O ιός αυτός αναπτύσσεται μέσα στα κύτταρα του ξενιστή του, τα οποία στη συνέχεια "σπάνε" και απελευθερώνουν νέα ιϊκά μόρια. Υπάρχουν πολλά είδη του ιού που προσβάλουν διαφορετικά είδη πτηνών.

Τρόποι Μετάδοσης

Ο ποιο συνηθισμένος, η μετάδοση με κουνούπια και ψείρες. Ποιο ευαίσθητα τα πτηνά που ζούνε σε εξωτερικό χώρο, απ’ αυτά που ζούνε μέσα. Αν και είναι εξαιρετικά σπάνια, παρόλα αυτά είναι δυνατή η μετάδοση του ιού και με μολυσμένα τεμάχια τροφής ή και με εισπνοή αερολύματος, επισήμανση ότι ο ιός είναι ευάλωτος στο εξωτερικό περιβάλλον. Κάθετη μετάδοση από τη μητέρα στο αυγό δεν πραγματοποιείται.

Μορφές της νόσου

Ξηρή ή Δερματική Μορφή: Παρατηρούνται οζίδια ή/και κρούστες σε τμήματα του πτηνού χωρίς πτεροφυΐα. Η μορφή αυτή είναι και η πιο συχνή.


Υγρή ή Φαρυγγική μορφή: Εμφανίζονται παχιές πλάκες(λευκού ή υποκίτρινου χρώματος) σε στόμα, φάρυγγα και στα ιγμόρεια. Η πιο σπάνια μορφή.Προσοχή: Είναι δυνατό τα συμπτώματα Υγρής και Ξηρής μορφής να εμφανιστούν στο ίδιο ασθενές πτηνό.Και στις δύο μορφές παρόντα και τα μη κοινά συμπτώματα, απώλεια βάρους , υπνηλία, φούσκωμα των φτερών, κατήφεια, ταχύπνοια, ξαφνικός θάνατος.

Θεραπεία: Δεν υπάρχει θεραπεία.

Συστήνονται: α) Παροχή υποστηρικτικών μέσων, υγρά, ζεστό περιβάλλον, καθαρή τροφή, άφθονα μπάνια.
β) Περιποίηση των κρουστών/ογκιδίων για αποφυγή επιμολύνσεων.
γ) ΠΡΟΛΗΨΗ!!!!!

Μέτρα Πρόληψης

α) Έλεγχος των κουνουπιών και των ψειρών.
β) Εσωτερικές εκτροφές καναρινιών, όπου είναι δυνατό
γ) Εμβολιασμός, δεν υπάρχει εμβόλιο στην Ελλάδα. Στην Ευρώπη γίνεται.


Πουλιά που θεραπεύθηκαν:

Όσα πουλιά θεραπεύθηκαν είναι φορείς εφ’ όρου ζωής, δηλαδή φέρουν τον ιό μέσα τους χωρίς να νοσούν. Σε περίπτωση που τα πουλιά φορείς τσιμπηθούν από ένα κουνούπι που δεν είναι μολυσμένο, τότε ο ιός μπορεί να μεταφερθεί σε άλλα υγιή πουλιά. Αυτός είναι και ο κύριος λόγος που ο εμβόλιο δεν παίρνει άδεια στη χώρα μας. Αφού περιέχει ζωντανό ιό ελαττωμένης λοιμογόνου δύναμης, με αποτέλεσμα να μετατρέπει όλα τα εμβολιασμένα πτηνά σε φορείς.


Μετά τιμής Θανάσης


Σχόλια και παρατηρήσεις, εδώ