Η σημασία της ισορροπίας στην λήψη ω3 και ω6 στη διατροφή των πουλιών
Η σημασία της ισορροπίας στην λήψη ω3 και ω6
στη διατροφή των πουλιών
Είναι γνωστό ότι στους παπαγάλους αρέσει τρομερά ο ηλιόσπορος. H μεγάλη κατανάλωση του με μια πρώτη ματιά θα έλεγε κανείς ότι είναι πρόβλημα μόνο για τα υψηλά λιπαρά που προσθέτει στη διατροφή τους που κυρίως στα περισσότερα ήδη θα πρέπει να είναι φτωχή σε αυτά. Όμως το πρόβλημα δε σταματά εκεί. Ακόμα και όχι σημαντικές ποσότητες ηλιόσπορου αν δε συνδυαστούν κατάλληλα με άλλες πηγές συγκεκριμένου, όπως θα δούμε, λιπαρού οξέος, μπορεί να δημιουργήσουν πρόβλημα μεσοπρόθεσμα στη υγεία των πουλιών.
O ηλιόσπορος αλλά και ο σπόρος του κάρθαμου.
Που συναντάμε συνήθως στα μίγματα για παπαγάλους είναι και οι δυο ισχυρή πηγή λιπαρών οξέων ω6 χωρίς να έχουν μεγάλη ποσότητα ω3. Η μονομερή λήψη τους σε σχέση με άλλους σπόρους οδηγεί σε ανισορροπία του λόγω ω6 προς ω3 που πρέπει να είναι 2 προς 1. Τη σημασία της τήρησης της σωστής αναλογίας μπορούμε να δούμε στο σύνδεσμο: http://www.eufic.org/article/el/nutr...ty-acids-greek.
Όπως θα καταλάβατε αν διαβάσατε το άρθρο του συνδέσμου αλλά και άλλα εξειδικευμένα άρθρα πάνω στο θέμα των λιπαρών οξέων και την επίδραση τους στην υγεία των πουλιών που θα παρατεθούν στη συνέχεια, η ισχυρή ποσότητα ω6 κάνει κακό παρά καλό αν δεν προσεχθεί η παροχή τους. Κάτι τέτοιο οδηγεί σε αποτέλεσμα που σε πρώτη ανάγνωση θα είναι η μη απορρόφηση του συνόλου των ωφελίμων λιπαρών οξέων. Αυτό όμως οδηγεί σε πολλά άλλα προβλήματα υγείας που σχετίζονται με αυτή τη διατροφική έλλειψη.
Για να αντισταθμιστεί αυτό το πρόβλημα είναι απαραίτητη η χορήγηση και άλλων σπόρων με αρκετά ω3. Τέτοιος είναι ο λιναρόσπορος αλλά και το κανναβούρι. Εδώ μπορούμε να δούμε μια ενδιαφέρουσα προσέγγιση στο ρόλο αλλά και τη χρήση του λιναρόσπορου στη διατροφή με συγκεκριμένη πρόταση σαν λύση στο πρόβλημα που συζητάμε, αναφερόμενο στους African Grey: http://www.itsagreysworld.com/diet/flax.htm. Στο τέλος υπάρχει μια χρήσιμη συνταγή σταφιδόψωμου εμπλουτισμένη με λιναρόσπορο (flaxseed) και ηλιόσπορου μαζί.
Για το ίδιο θέμα μια πολύ αναλυτική προσέγγιση μπορούμε να δούμε και στην υπέροχη ιστοσελίδα holisticbirds: Essential Fatty Acids.
Άλλο ένα αποτέλεσμα, όχι ευχάριστο, από την λήψη υψηλής ποσότητας ω6 σε σχέση με τα ω3 είναι ότι προκαλούν χαμηλά επίπεδα "σεροτονίνης" στον εγκέφαλο, μιας ουσίας που η έλλειψη της οδηγεί σε καταθλιπτική συμπεριφορά και ίσως είναι η αιτία επιθετικών συμπεριφορών των παπαγάλων ή και μάδημα τους (feather plucking). Περισσότερες πληροφορίες μπορείτε να αναζητήσετε στο σύνδεσμο: http://www.itsagreysworld.com/diet/flax.htm.
Τελευταία επεξεργασία από Efthimis98; 06-02-2017 στις 17:51Αιτιολογία: Ενημέρωση
Θα ήθελα να κάνω σαφές , οτι η άποψη μου σε θέματα ασθενειών των πουλιών αποτελεί γνώμη ενός χομπίστα και όχι έγκυρα καταρτισμένου πτηνιάτρου , που είναι ο μόνος αρμόδιος να δίνει γνωματεύσεις . Έτσι πρέπει να εκλαμβάνεται σε κάθε περίπτωση !!!
Ευχαριστούμε jk21 για τον χρόνο και την ενέργεια που σπαταλάς και μας κρατάς ενήμερους πάνω στα θέματα διατροφής (και όχι μόνο...) των μικρών μας φίλων
ξερω για λιναροσπορο καφε και λιναροσπορο χρυσο ή κιτρινο .
διατροφικα τα δυο ειδη ειναι ιδια (εκτος αν ο χρυσος λιναροσπορος στην ουσια ειναι οχι ο γνωστος αλλα καποια ειδικη ποικιλια γνωστη και ως linola http://en.wikipedia.org/wiki/Linola που εχει πολυ λιγοτερα ω3
<< Most types have similar nutritional characteristics and equal numbers of short-chain omega-3 fatty acids. The exception is a type of yellow flax called solin (trade name Linola), which has a completely different oil profile and is very low in omega-3 FAs. >>
What is the difference between brown flax seed and golden or yellow flax seed? Is one better than the other?
No, one flax seed is not better for you than another. Brown flax seeds provide the same nutritional benefits as golden (or yellow) ones. Both brown and golden flax seeds have plenty of lignans and dietary fibre, and both contain more than 50 per cent alpha-linolenic acid. This is an omega-3 fat which offers you health and heart fitness. While some people prefer yellow-coloured seed in their cooking, brown flax seeds add the same nutrition to your diet as do golden ones. This means you can choose your flax seed freely. Brown flax seed may be more commonly found than golden, as more brown than golden flax seed is grown commercially. Note: There is another yellow seed that looks like flax, but is not flax. It is most likely solin seed, a crop developed from flax. Solin seeds do NOT provide the same nutritional benefit of flax seeds. Solin seeds contain less than one-tenth of the alpha-linolenic acid found in flax seeds. Thus, the important omega-3 advantage of flax is missing in solin.
Αν καποιον απο αυτους τον βρεις καθαρισμενο να ξερεις οτι αν δεν καταναλωθει συντομα ,ταγγιζει ευκολα και οι λιποδιαλυτες βιταμινες και τα λιπαρα του οξεα χανουν την αξια τους .οσο και αν μας βολευει (οπως αντιστοιχα και ο ηλιοσπορος ) να τον τρωμε χωρις να βγαζουμε τον φλοιο.ομως για τα πουλια που τον τρωνε στην ταιστρα σιγα σιγα ,πρεπει να ειναι ακαθαριστος .ακομα και η διαδικασια ξεφλουδισματος ειναι μια λειτουργια που τους κανει να συμπεριφερονται με τον γονιδιακο τους τροπο .ειναι απο τη φυση τους ταγμενα να ξεφλουδιζουνε και δεν πρεπει να τους το αλλαζουμε .ισως οπως εμεις οταν μασαμε πριν καταπιουμε ,εκρυουμε το σαλιο που εχει ωφελιμες ουσιες για τη χωνεψη (ειδικα των υδατανθρακων ) ,με παρομοιο τροπο να πρεπει και κεινα να περνουν τη διαδικασια του ξεφλουδισματος .
Θα ήθελα να κάνω σαφές , οτι η άποψη μου σε θέματα ασθενειών των πουλιών αποτελεί γνώμη ενός χομπίστα και όχι έγκυρα καταρτισμένου πτηνιάτρου , που είναι ο μόνος αρμόδιος να δίνει γνωματεύσεις . Έτσι πρέπει να εκλαμβάνεται σε κάθε περίπτωση !!!
ΝΙΚΟ να ξερεις οτι αυτο που διαπραγματευεται το παρον αρθρο δεν ισχυει μονο για παπαγαλους αλλα σε οποιο ειδος πουλιου παιρνει μονομερως πηγη λιπαρων οξεων ειτε ω3 ειτε ω6 και οχι συνδιασμου τους . επειδη ξερω οτι εχεις πουλια παραδεισια και ισως χρησιμοποιεις καποιο μιγμα που εχει και λιγο niger (που εχει σχεδον 63% των λιπαρων οξεων σε ω6 ) http://onlinelibrary.wiley.com/doi/1...a.729/abstract καλα θα ηταν με παραλληλη προσθηκη καποιου ειδους millet για να μην ανεβουν συνολικα τα λιπαρα ,να δοθει και λιγος λιναροσπορος που εχει ω3 αρκετο .τα ιδια ισχυουν (για να γυρισουμε στους παπαγαλους ) και για καποια μιγματα που εχουν ειτε καρθαμο ( cardy ) ,ειτε κανναβουρι ειτε ηλιοσπορους ειτε νιζερ ειτε λιναρι ειτε καποιον αλλο σπορο .πρεπει να ειναι σε ποσοστοση λιγο παραπανω αυτοι που εχουν κυριως ω3 .δεν λεω για διπλασια ποσοτητα οπως ειναι ο σωστος λογος γιατι καποιοι απο αυτους εχουν συγχρονως σε μικροτερη και το αντιθετο λιπαρο οξυ και δεν μπορουμε να μετραμε απολυτα .επισης λιπαρα οξεα εχουν καποιες φορες σε ικανη ποσοτητα και αμυλουχοι σποροι παρα τα χαμηλα λιπαρα τους ,με την κινοα http://www.livestrong.com/article/51...in-raw-quinoa/ να εχει αρκετη ποσοτητα ω6 (λινολεικου οξεος )
Θα ήθελα να κάνω σαφές , οτι η άποψη μου σε θέματα ασθενειών των πουλιών αποτελεί γνώμη ενός χομπίστα και όχι έγκυρα καταρτισμένου πτηνιάτρου , που είναι ο μόνος αρμόδιος να δίνει γνωματεύσεις . Έτσι πρέπει να εκλαμβάνεται σε κάθε περίπτωση !!!