Καλωσορίσατε στο GreekBirdClub.
Σελίδα 1 από 6 123 ... ΤελευταίοΤελευταίο
Αποτελέσματα 1 μέχρι 10 από 58
 1. #1
  Κελαηδάω
  Ημ. Εγγραφής
  Oct 2009
  Μηνύματα
  1,520
  'Ονομα
  Πωλίνα
  Post Thanks / Like

  Ranks Showcase

  Zebra Finch: Χρωματικές μεταλλάξεις

  Zebra Finch


  Τα Zebra Finches είναι από τα πιο διαδεδομένα και συμπαθητικά, εξωτικά πουλιά. Ένα μικρόσωμο αυστραλιανό πουλί το οποίο δεν ξεπερνά τα 11 εκατοστά σε μήκος και χωρίς ιδιαίτερο κελάηδισμα, αλλά με χαρακτήρα που σε κερδίζει από την πρώτη στιγμή. Ζωηρό, παιχνιδιάρικο και εξοικειωμένο με την ανθρώπινη παρουσία, είναι μερικοί από τους χαρακτηρισμούς που θα μπορούσαμε να του δώσουμε. Ένα ακόμη χαρακτηριστικό του είδους που το κάνει αγαπημένο των εκτροφέων, είναι οι πολλές μεταλλάξεις του (ποικιλίες) και οι συνδυασμοί που μπορούν να γίνουν με αυτές, κάτι που κρατάει αμείωτο το ενδιαφέρον όσο καιρό κι αν ασχολείσαι με αυτά τα πουλιά.

  Είναι διμορφικό είδος, που σημαίνει ότι υπάρχουν εξωτερικές διαφορές ανάμεσα στα δύο φύλα.
  Τα αρσενικά, τα οποία είναι και πιο εντυπωσιακά, αναγνωρίζονται από τα πορτοκαλί μάγουλα, τις μαύρες λωρίδες στο λαιμό (οι οποίες συνεχίζονται και γίνονται ένα ενιαίο μαύρο σημάδι στο στήθος) και τα πλευρά, τα οποία έχουν καστανό χρώμα με λευκά στίγματα. Τα θηλυκά δεν εμφανίζουν κανένα από αυτά τα χαρακτηριστικά και έχουν γκρίζο χρώμα σε όλες αυτές τις περιοχές του σώματός τους. Ένα ακόμη χαρακτηριστικό των αρσενικών είναι ότι έχουν πιο έντονο κόκκινο ράμφος σε σχέση με των θηλυκών, που είναι σχεδόν πορτοκαλί. Στην λευκή και την παρδαλή μετάλλαξη το χρώμα του ράμφους είναι και ο μόνος τρόπος να ξεχωρίσουμε τα δύο φύλα. Σε κάποιους συνδυασμούς μεταλλάξεων, όπως το λευκό με κίτρινο ράμφος, δεν υπάρχει τρόπος να ξεχωρίσουμε οπτικά το αρσενικό από το θηλυκό, αφού και το ράμφος αλλά και τα χρώματα του φτερώματος είναι κοινά και για τα δύο φύλα. Σε αυτές τις περιπτώσεις, μπορούμε να καταλάβουμε το φύλο του πουλιού μόνο από την συμπεριφορά του κατά το ζευγάρωμα. Τα νεαρά πουλιά μέχρι τον τρίτο μήνα της ζωής τους μοιάζουν πιο πολύ με θηλυκά με μόνη διαφορά ότι το ράμφος τους είναι μαύρο.



  Αρσενικό και Θηλυκό

  Η διατροφή του Zebra finch αποτελείται κυρίως από μείγμα σπόρων για εξωτικά πουλιά. Γενικά το είδος δεν είναι καθόλου απαιτητικό όσον αφορά τη διατροφή του, αλλά καλό είναι να τους προσφέρουμε φρούτα, λαχανικά και πιο σπάνια αυγοτροφή, έτσι ώστε να λαμβάνουν όλες τις βιταμίνες που χρειάζονται. Λόγω του υψηλού μεταβολισμού τους, τα Zebra Finches καταναλώνουν αρκετή τροφή και δεν αντέχουν ούτε μια μέρα νηστικά. Αντίθετα, είναι πολύ ανθεκτικά στο κακής ποιότητας νερό και στην έλλειψή του, αφού το φυσικό τους περιβάλλον είναι στην έρημο και αναγκάστηκαν να προσαρμοστούν σε τέτοιες συνθήκες. Αυτό φυσικά δεν σημαίνει ότι μπορούμε να αφήνουμε τα πουλιά αυτά με βρώμικο νερό. Αν θέλουμε ένα υγιές κοπάδι, θα πρέπει να του προσφέρουμε τις καλύτερες δυνατές συνθήκες διαβίωσης. Ψιλή άμμος, έτσι ώστε να χωνεύουν τα πουλιά και ασβέστιο σε διάφορες μορφές πρέπει να είναι πάντα διαθέσιμα. Επίσης, καλό είναι να τους προσφέρουμε ιταλικό κεχρί τακτικά, κυρίως αν τα διατηρούμε σε κοπάδι, καθώς τσιμπώντας το κεχρί έχουν μια ασχολία που τα αποτρέπει από καυγάδες και τσιμπολογήματα μεταξύ τους. Περισσότερες πληροφορίες αναφορικά με τη διατροφή των παραδείσιων πτηνών συντροφιάς, μπορείτε να αναζητήσετε στο άρθρο: Διατροφικές ανάγκες των παραδείσιων πτηνών.


  Το Zebra Finch είναι ένα εξαιρετικά προσαρμόσιμο και ανθεκτικό είδος. Μια διαφορά που έχει από όλα τα άλλα εξωτικά πουλιά, είναι ότι κατά τη διάρκεια της αναπαραγωγής αλλά και του ταΐσματος των νεοσσών έχει ελάχιστες απαιτήσεις στη διατροφή του. Οι ανάγκες σε πρωτεΐνες είναι μηδαμινές και πρακτικά μπορεί να αναθρέψει μικρά τρώγοντας μόνο σπόρους, κάτι που δεν συμβαίνει ούτε με τα καναρίνια. Φυσικά, καλό είναι να του προσφέρουμε αυγοτροφή κατά την αναπαραγωγή, καθώς αυτό θα βοηθήσει να παράγουμε πιο υγιή και καλύτερης ποιότητας πουλιά. Στο φυσικό του περιβάλλον, η εποχή της αναπαραγωγής σηματοδοτείται από τις βροχές. Στο κλουβί από την άλλη, τα Zebra ζευγαρώνουν σχεδόν πάντα. Πιο δύσκολο είναι να σταματήσουν να ζευγαρώνουν, παρά να δημιουργήσουμε τις κατάλληλες συνθήκες, έτσι ώστε να έχουμε επιτυχία στην αναπαραγωγή. Το κλουβί και η πρασινάδα δεν παίζουν κανένα ρόλο στο ζευγάρωμα των Zebra. Είτε σε ευρύχωρο κλουβί, είτε σε μεικτό πτηνοτροφείο, με φυτά ή χωρίς ζευγαρώνουν εξίσου εύκολα. Τις φωλιές τους τις προτιμάνε κλειστές ή μισάνοιχτες και σε ψηλά σημεία, αλλά θα δεχτούν οποιαδήποτε φωλιά σε οποιοδήποτε μέγεθος. Ακόμη κι αν δεν τοποθετήσουμε εμείς φωλιά, θα προσπαθήσουν να τη φτιάξουν σε οποιοδήποτε σημείο, από τη στιγμή που θα υπάρχει αρκετό υλικό.

  Την περίοδο που έχουν φωλιά, γίνονται λίγο πιο δύστροπα και προστατεύουν γενναία το χώρο τους απέναντι σε κάθε εισβολέα. Αυτό μπορεί να δημιουργήσει μικροπροβλήματα, κυρίως αν το πτηνοτροφείο μας πάσχει από υπερπληθυσμό. Προσοχή χρειάζεται στο υλικό φωλιάς που τους χορηγούμε. Από τη στιγμή που θα γεννηθεί το πρώτο αυγό πρέπει να αφαιρέσουμε κάθε υλικό, διότι μερικά πουλιά δεν σταματάνε να χτίζουν, με αποτέλεσμα να σκεπάζουν τα αυγά τους. Το χτίσιμο της φωλιάς το αναλαμβάνει σχεδόν εξ ολοκλήρου ο αρσενικός. Σε κάποιες περιπτώσεις, που δεν χτίζει ο αρσενικός, μπορούμε να βοηθήσουμε λίγο την κατάσταση τοποθετώντας υλικό μέσα στη φωλιά και δίνοντάς του μια αρχική φορμά με τα χέρια μας, έτσι ώστε να διευκολύνουμε το πουλί. Το θηλυκό γεννάει από τέσσερα έως εφτά αυγά και συνήθως αρχίζει να τα εκκολάπτει μετά το τρίτο ή τέταρτο. Το αρσενικό το αντικαθιστά μόνο όταν αυτό βγαίνει για να φάει ή να πιει νερό και συνήθως το βράδυ κοιμούνται μαζί μέσα στη φωλιά.

  Σε 13 ημέρες περίπου γεννιούνται οι νεοσσοί, οι οποίοι ταΐζονται και από τους δύο γονείς για 18 ημέρες, μέχρι δηλαδή να αποκτήσουν πτέρωμα και να εγκαταλείψουν τη φωλιά. Από εκείνη τη στιγμή, το τάισμα το αναλαμβάνει όλο και περισσότερο ο πατέρας, ο οποίος συνεχίζει μέχρι να απογαλακτιστούν, δηλαδή για άλλες 14-21 ημέρες. Αυτή την περίοδο αρχίζει και ο επόμενος κύκλος αναπαραγωγής του ζευγαριού. Όταν τα μικρά γίνουν ανεξάρτητα, οι γονείς τα απομακρύνουν και καλό είναι σε αυτή τη φάση να τα τοποθετήσουμε σε ξεχωριστό κλουβί, έτσι ώστε να συνεχίσει το ζευγάρι ανενόχλητο την αναπαραγωγή. Υπάρχει περίπτωση οι γονείς να κάνουν αυγά πριν απογαλακτιστούν πλήρως τα μικρά τους και να τα διώχνουν. Τότε καλύτερα να αφαιρέσουμε τα αυγά, ώστε να δώσουμε λίγο χρόνο στα μικρά για να ανεξαρτητοποιηθούνε. Εξάλλου είναι καλό και για τους γονείς να κάνουν ένα μικρό διάλειμμα πριν από κάθε γέννα, έτσι ώστε να μην εξαντληθούν.

  Τα Zebra finches δεν πρόκειται να σταματήσουν να γεννάνε αν δεν τα εμποδίσουμε και αυτό θα έχει ως αποτέλεσμα κατώτερης ποιότητας και φιλάσθενους νεοσσούς. Καλό είναι μετά από 3-4 συνεχόμενες γέννες να αφαιρούμε τις φωλιές, ώστε να ξεκουράζονται τα πουλιά. Πολλές φορές συνεχίζουν να γεννάνε αυγά ακόμη και χωρίς φωλιά, αλλά τουλάχιστον δεν έχουν το επιπλέον άγχος της προστασίας της φωλιάς τους και της ανατροφής των νεοσσών.


  Τα πουλιά αυτά είναι από τους καλύτερους γονείς σε σχέση με όλα τα άλλα είδη εξωτικών πουλιών. Σπάνια θα παρατήσουν φωλιά ή μικρά και οι απώλειες κατά την αναπαραγωγή είναι ελάχιστες. Αυτό το γεγονός τα κάνει ιδανικά για θετούς γονείς. Μπορούν να μεγαλώσουν μικρά κάθε είδους συγγενικού ή μη. Για είδη που παρουσιάζουν προβλήματα στην αναπαραγωγή όπως είναι τα Gouldians αποτελεί ιδανική λύση να χρησιμοποιούμε τα Zebras ως θετούς γονείς. Προσοχή χρειάζεται όταν έχουν μεγάλη διαφορά στα σημάδια του στόματος τα μικρά που τους τοποθετούμε με αυτά των δικών τους νεοσσών. Γενικά είναι προτιμότερο να τους βάζουμε μικρά ενός είδους κάθε φορά ώστε να μην μπορούν να συγκρίνουν τα ράμφη τους, γιατί τότε υπάρχει περίπτωση να μην ταΐζουν τα ξένα μικρά. Αυτό μερικές φορές μπορεί να συμβεί και με τα δικά τους μικρά όταν έχουν για παράδειγμα 2 κανονικά μικρά και 1 CFW το οποίο δεν έχει σχεδόν καθόλου σημάδια στο στόμα. Τα πουλιά σε αυτήν την περίπτωση μπορεί να θεωρήσουν το διαφορετικό πουλί ξένο και να το παρατήσουν. Η κατάσταση σώζεται μόνο αν έχουμε άλλους γονείς με μικρά για να το βάλουμε στη φωλιά τους, διαφορετικά ο νεοσσός είναι καταδικασμένος. Για περισσότερες πληροφορίες για την αναπαραγωγή των Zebra Finches δείτε το άρθρο: Αναπαραγωγή παραδείσιων πουλιών συντροφιάς.

  Όπως είπαμε στην αρχή υπάρχει μια πληθώρα μεταλλάξεων στο είδος του Zebra finch. Ο λόγος για αυτήν την πληθώρα είναι ότι οι μεταλλάξεις τους όταν συνδυάζονται μεταξύ τους μας δίνουν πολλά διαφορετικά αποτελέσματα και έτσι μπορούμε να πειραματιστούμε και να δημιουργήσουμε ορισμένα πολύ εντυπωσιακά πουλιά. Ας εξετάσουμε όμως ξεχωριστά αυτές τις μεταλλάξεις και τους τρόπους με τους οποίους κληρονομούνται:

  Περισσότερες πληροφορίες για τα Zebra Finch μπορείτε να αναζητήσετε στο άρθρο:
  Zebra Finch (Taeniopygia guttata).


  Χρήσιμα άρθρα:

  Τρόποι κληρονόμησης μεταλλάξεων στα Zebra Finches
  Zebra Finches: Η ανάπτυξη των νεοσσών
  Ωοσκόπηση σε παραδείσια πουλιά


  Καφέ (Fawn)
  Sex-Linked mutation


  Αρσενικό και Θηλυκό

  Η καφέ μετάλλαξη είναι η πιο συνηθισμένη στα Zebra Finches. Οφείλεται σε ένα υπολειπόμενο φυλοσύνδετο γονίδιο και αλλάζει αρκετά την εξωτερική εμφάνιση των πουλιών. Το κανονικό γκρι χρώμα γίνεται ανοιχτόχρωμο καφέ, αφού ελαττώνονται οι μαύρες ευμελανίνες και μένει η καφέ φαιομελανίνη. Ο τόνος του καφέ μπορεί να διαφέρει από το ένα πουλί στο άλλο, γι’ αυτό κατά την επιλογή των ζευγαριών πρέπει να διαλέγουμε πουλιά που να μοιάζουν μεταξύ τους ως προς τον τόνο του καφέ, για να πετύχουμε ομοιομορφία στα χρώματα των απογόνων. Όλα τα μαύρα σημάδια (δάκρυ και στήθος) στα πουλιά μετατρέπονται σε πολύ σκούρο καφέ, ενώ τα μάγουλα και τα πλευρά των αρσενικών έχουν ελαφρώς πιο ανοιχτό χρώμα από το κανονικό. Η κοιλιά των αρσενικών μερικές φορές έχει ξασπρισμένο καφέ χρώμα και μαλακά πούπουλα (buff). Ορισμένοι κριτές αυτό το θεωρούν πλεονέκτημα, ενώ κάποιοι άλλοι ελάττωμα. Η καφέ μετάλλαξη μπορεί να γίνει αντιληπτή από την γέννηση των νεοσσών και πριν ακόμη βγάλουν τα πρώτα τους φτερά. Το χρώμα τους είναι πιο ανοιχτόχρωμο από το κανονικό (γεννιούνται με ροζ δέρμα) όπως και το ράμφος τους. Μερικές φορές οι νεοσσοί έχουν κόκκινα μάτια, κάτι που δεν συνεχίζεται κατά την ενηλικίωση.

  Η καφέ μετάλλαξη, λόγω του υπολειπόμενου φυλοσύνδετου χαρακτήρα της, μπορεί να μεταφέρεται στο ένα από τα δύο χρωμοσώματα των αρσενικών πουλιών, χωρίς να εμφανίζεται στο φαινότυπό τους. Σε πολλές περιπτώσεις όπου τα Zebra είναι φορείς κάποιου γονιδίου, υπάρχουν σημάδια στα πουλιά που φανερώνουν την ύπαρξή του. Στην καφέ μετάλλαξη κάτι τέτοιο δεν ισχύει απόλυτα. Τα αρσενικά που φέρουν το γονίδιο, πολλές φορές εμφανίζουν ένα καφετί χρωματισμό στο φτέρωμα, αλλά αυτό μπορεί να συμβεί και στα κανονικά Zebra, οπότε δεν είναι ασφαλής ένδειξη.

  Με την καφέ μετάλλαξη συνδυάζονται όλες οι μεταλλάξεις που υπάρχουν και πλέον το καφέ θεωρείται σαν δεύτερο βασικό χρώμα των Zebra και όχι σαν μια μετάλλαξη όπως οι υπόλοιπες.


  Λευκό με καφέ πλευρά (Chestnut Flanked White-CFW)
  Sex-Linked mutation


  Αρσενικά


  Θηλυκό

  Η CFW μετάλλαξη οφείλεται σε ένα φυλοσύνδετο γονίδιο. Τα CFW χωρίζονται σε κανονικά και Continental. Παρόλο που και οι δύο μεταλλάξεις προέρχονται από διαφορετικό γονίδιο, είναι μέρος μιας πολλαπλής αλληλόμορφης σειράς, στην οποία ανήκει και το Zebra με ανοιχτόχρωμη πλάτη. Τα γονίδια των τριών αυτών μεταλλάξεων τοποθετούνται στον ίδιο χώρο του χρωμοσώματος του πουλιού και έτσι δεν μπορούν να συνδυαστούν μεταξύ τους. Είναι όλα παραλλαγές της ίδιας μετάλλαξης, η οποία φαίνεται να ξεκινά με το κανονικό CFW και στη συνέχεια να δημιουργούνται τα άλλα δύο γονίδια σαν μια εξέλιξη της μετάλλαξης (ή μια προσπάθεια του μεταλλαγμένου γονιδίου να επιδιορθώσει τον εαυτό του). Το κανονικό CFW είναι κυρίαρχο επί του Continental και το Zebra με ανοιχτόχρωμη πλάτη κυρίαρχο και στα δύο γονίδια. Δηλαδή, αν ένα πουλί (αρσενικό αφού πρόκειται για φυλοσύνδετο γονίδιο) μεταφέρει στο ένα χρωμόσωμά του το γονίδιο του Zebra με ανοιχτόχρωμη πλάτη και στο άλλο οποιοδήποτε γονίδιο CFW (κανονικό ή Continental), ο φαινότυπος θα είναι Zebra με ανοιχτόχρωμη πλάτη. Αντίστοιχα, αν μεταφέρει Continental CFW στο ένα χρωμόσωμα και κανονικό CFW στο άλλο, ο φαινότυπος θα είναι κανονικό CFW.

  Κανονικό CFW: Το κανονικό CFW είναι γνωστό και σαν «παλιού τύπου CFW» ή «CFW με μαύρα μάτια». Το πρότυπο για το κανονικό CFW ορίζει ένα πουλί άσπρο, με όσο το δυνατόν πιο έντονα μαύρα σημάδια γίνεται. Επίσης τα μάγουλα και τα πλευρά θα πρέπει να είναι σχεδόν όσο έντονα είναι και του κανονικού γκρι Zebra. Η ουρά σύμφωνα με το πρότυπο μπορεί να έχει ξεθωριασμένο γκρι χρώμα. Τις πιο πολλές φορές πάντως τα σημάδια του CFW παρουσιάζουν ελάττωση τόσο της μαύρης ευμελανίνης στην περιοχή των δακρύων, όσο και της καφέ φαιομελανίνης στα μάγουλα και στα πλευρά και είναι αρκετά δύσκολο να παράγουμε πουλί σύμφωνα με τα πρότυπα των διαγωνισμών. Η μεγαλύτερη ελάττωση συνήθως, παρουσιάζεται στα μάγουλα. Τα θηλυκά πουλιά πρέπει να είναι άσπρα με μόνο το σημάδι του δακρύου να ξεχωρίζει και με γκρι ουρά. Επίσης, παρουσιάζουν συνήθως πιο σκούρο κεφάλι και έχουν μαύρα στίγματα στην κορυφή του, κάτι που δεν είναι επιθυμητό, αφού τα πουλιά θα πρέπει να είναι όσο πιο ανοιχτόχρωμα γίνεται.

  Ως νεοσσοί τα CFW ξεχωρίζουν από τα κανονικά Zebra όταν αρχίζουν να βγάζουν πούπουλα, αφού το χρώμα του σώματος και το ράμφος δεν παρουσιάζουν καμία διαφορά. Τα νεαρά θηλυκά συνήθως έχουν πιο σκούρο φτέρωμα στο κεφάλι από ότι τα αρσενικά και έτσι μπορούμε να τα ξεχωρίσουμε από πολύ νωρίς.

  Conitinental CFW: Το Continental CFW είναι γνωστό σαν « νέου τύπου » ή « CFW με κόκκινα μάτια ». Η βασική διαφορά που έχει το Continental CFW σε σχέση με το κανονικό είναι στο χρώμα της πλάτης, το οποίο είναι ανοιχτόχρωμο κρεμ ή γκρι. Επίσης, η ουρά είναι πιο σκούρη στο Continental και μπορεί να είναι ακόμη και μαύρη. Συνήθως στα Continental CFW παρουσιάζεται μεγάλη ελάττωση στην καφέ φαιομελανίνη, με αποτέλεσμα τα μάγουλα και τα πλευρά να είναι πιο ξεθωριασμένα σε σχέση με το κανονικό CFW. Στα Continental CFW τα μάτια είναι κόκκινα. Αυτό είναι πιο ευδιάκριτο στους νεοσσούς, αλλά και όταν μεγαλώσουν τα πουλιά φαίνεται με τον κατάλληλο φωτισμό. Στα θηλυκά πουλιά παρατηρούνται οι ίδιες διαφορές στο χρώμα και επιπλέον δεν εμφανίζεται το φαινόμενο να έχουν μαύρα στίγματα στο κεφάλι.

  Οι νεοσσοί του Continental CFW ξεχωρίζουν στη φωλιά, αφού το δέρμα τους είναι ροζ, το ράμφος ανοιχτόχρωμο και τα μάτια τους κόκκινα. Από το στόμα απουσιάζουν σχεδόν εντελώς τα μαύρα σημάδια που έχουν τα κανονικά Zebra. Το παράξενο είναι ότι ενώ τα κανονικά Zebra ως ενήλικες είναι ανοιχτόχρωμα, όταν γεννιούνται είναι σχεδόν μαύρα. Αντίθετα τα Continental CFW γεννιούνται ανοιχτόχρωμα με κόκκινα μάτια, κατά την ενηλικίωσή τους γίνονται πιο σκούρα από τα κανονικά CFW.

  Όπως είπαμε, το CFW είναι μια υπολειπόμενη, φυλοσύνδετη μετάλλαξη. Αυτό σημαίνει ότι μόνο τα αρσενικά πουλιά χρειάζεται να έχουν το γονίδιο και στα δύο χρωμοσώματά τους για να το εμφανίσουν στο φαινότυπό τους. Αν το γονίδιο υπάρχει μόνο στο ένα χρωμόσωμα του αρσενικού, τότε το πουλί θα μεταφέρει την μετάλλαξη αλλά δεν θα την εμφανίσει. Αυτό δεν συμβαίνει με τα θηλυκά πουλιά γιατί το γονίδιο μεταφέρεται μόνο στο Χ χρωμόσωμα και έτσι τα θηλυκά (τα οποία έχουν ένα Χ χρωμόσωμα) αρκεί να μεταφέρουν ένα γονίδιο για να το εμφανίσουν. Τα γκρι Zebra που φέρουν την CFW μετάλλαξη, μερικές φορές μπορούν να αναγνωριστούν από ένα άσπρο τελείωμα που παρουσιάζουν στα οδηγητήρια φτερά. Ένα αρσενικό CFW μπορεί να μεταφέρει στο ένα χρωμόσωμα το γονίδιου του κανονικού CFW και στο άλλο του Continental. Επειδή τα γονίδια ανήκουν στην ίδια αλληλόμορφη σειρά όπως είπαμε, το πουλί θα εμφανίζει τα χαρακτηριστικά του κανονικού CFW, αλλά η πλάτη θα είναι λίγο πιο σκούρη και τα σημάδια πιο έντονα όπως του Continental. Σαν νεογνά, τα πουλιά θα μοιάζουν στο κανονικό CFW, αφού είναι κυρίαρχο του Continental.

  Με το CFW μπορούν να δημιουργηθούν μερικοί πολύ ελκυστικοί συνδυασμοί. Γενικά είναι μια μετάλλαξη ελάττωσης, η οποία μειώνει το ποσοστό μελανίνης στο φτέρωμα του πουλιού, με αποτέλεσμα να γίνεται πιο ανοιχτόχρωμο. Οι μεταλλάξεις ελάττωσης συνδυάζονται συνήθως με εκείνες που αλλάζουν ή κάνουν πιο έντονα τα σημάδια του αρσενικού. Έτσι, το CFW μπορεί να συνδυαστεί με μαύρα μάγουλα, μαύρο στήθος, μαύρο πρόσωπο ή καφέ στήθος, ενώ δεν συνιστάται να γίνονται συνδυασμοί με άλλες μεταλλάξεις ελάττωσης όπως το Florida Fancy ( Isabel) ή το Penguin, διότι χάνεται το σχέδιο του CFW, εξαιτίας της υπερβολικής ελάττωσης. Στην πράξη, λόγω της φύσης της CFW μετάλλαξης, η οποία τείνει να μειώνει τις μελανίνες των σημαδιών, σε όλους σχεδόν τους συνδυασμούς παρατηρούνται ξεθωριασμένα σημάδια και σκούρο γκρι χρώμα εκεί που θα έπρεπε να υπάρχει μαύρο. Στο συνδυασμό με τα μαύρα μάγουλα πολλές φορές παρατηρούνται και καφέ πλευρά αντί για μαύρα. Για να έχουμε τα καλύτερα δυνατά αποτελέσματα στους συνδυασμούς πρέπει να διαλέγουμε πουλιά που να παρουσιάζουν έντονα μαύρα σημάδια. Παρόλα τα προβλήματα με το χρώμα των σημαδιών, όταν πετύχουμε το επιθυμητό αποτέλεσμα, έχουμε μερικούς από τους πιο όμορφους συνδυασμούς που υπάρχουν στα Zebra.

  Ένας άλλος συνδυασμός που παρουσιάζει εξαιρετικό ενδιαφέρον, είναι με το καφέ Zebra. Αυτό μπορεί να επιτευχθεί εφόσον προηγηθεί ένα φαινόμενο που ονομάζεται Crossing over, το οποίο συμβαίνει τυχαία και έτσι δεν μπορούμε να υπολογίσουμε πότε ή αν θα πετύχει ο συνδυασμός. Στο καφέ CFW, τα μαύρα σημάδια γίνονται σκούρα καφέ, σε σχέση με το κανονικό. Από τη στιγμή που θα επιτευχθεί το Crossing Over, τα γονίδια συνδέονται και ο συνδυασμός συμπεριφέρεται σαν ξεχωριστή μετάλλαξη.

  Παράλληλα με το γονίδιο του CFW, είναι πιθανόν να επιδρούν στη μετάλλαξη και δύο άλλα γονίδια τροποποιητές. Το ένα είναι γονίδιο ελάττωσης και ευθύνεται για το ξεθώριασμα των σημαδιών. Αυτό φυσικά δεν είναι επιθυμητό και μπορεί να απομονωθεί με επιλεκτικά ζευγαρώματα. Ο άλλος τροποποιητής παρουσιάζει μια κρεμ πλάτη στα κανονικά CFW. Αυτά τα πουλιά, μπορούμε πολύ εύκολα να τα νομίσουμε για Continental και μόνο με δοκιμαστικά ζευγαρώματα επιβεβαιώνεται η ύπαρξη του τροποποιητή.

  Η CFW μετάλλαξη είναι ίσως η πιο περίπλοκη και ενδιαφέρουσα στα Zebra finches και ακόμη εξελίσσεται. Αυτή τη στιγμή υπάρχει και μια κρεμ – ίνο μετάλλαξη, η οποία πιθανόν να ανήκει στην ίδια αλληλένδετη αλυσίδα με τα CFW και την ανοιχτόχρωμη πλάτη


  Ανοιχτόχρωμη πλάτη (LightBack)
  Sex-Linked mutation


  Αρσενικό


  Θηλυκό

  Η μετάλλαξη της ανοιχτόχρωμης πλάτης οφείλεται σε ένα υπολειπόμενο, φυλοσύνδετο γονίδιο, το οποίο ανήκει στην ίδια πολλαπλή αλληλένδετη αλυσίδα με την CFW μετάλλαξη. Η ανοιχτόχρωμη πλάτη εμφανίστηκε πρώτη φορά στη Γερμανία, στα μέσα της δεκαετίας του 50, ενώ έφτασε στην Αγγλία στις αρχές του 70.

  Το χρώμα του κεφαλιού των φτερών και της πλάτης φαίνεται ξεθωριασμένο και παίρνει ένα ανοιχτό γκρι χρώμα που μοιάζει με ασημί. Το λευκό της κοιλιάς και της ουράς είναι πολύ φωτεινό και καθαρό (ενώ στο κανονικό είναι buff). Στο αρσενικό, τα μάγουλα και τα πλευρά είναι πιο ανοιχτόχρωμα από ότι στο κανονικό και το χρώμα τους πλησιάζει το ροδακινί, ενώ τα μαύρα σημάδια και στα δύο φύλα παρουσιάζονται έντονα όπως και στο κανονικό Zebra. Οι νεοσσοί αναγνωρίζονται στη φωλιά μόλις βγουν τα πρώτα τους πούπουλα, καθώς είναι πιο ανοιχτόχρωμα από τα κανονικά. Επίσης, αυτά που φέρουν το γονίδιο του CFW ξεχωρίζουν από τα ομοζυγωτά Lightback, αφού είναι ακόμη πιο ανοιχτόχρωμα.

  Όπως είπαμε, η Lightback μετάλλαξη είναι υπολειπόμενη και φυλοσύνδετη, που σημαίνει ότι τα αρσενικά πουλιά μπορεί να τη μεταφέρουν, χωρίς να εμφανίζεται στο φαινότυπό τους. Οι φορείς του γονιδίου δεν ξεχωρίζουν από τα χαρακτηριστικά τους και μόνο με δοκιμαστικά ζευγαρώματα μπορούμε να εξακριβώσουμε ότι φέρουν το γονίδιο. Αντίθετα, τα Lightback που φέρουν CFW ( Continental ή Regular), ξεχωρίζουν εύκολα από τα ομοζυγωτά Lightback από την πιο ανοιχτόχρωμη πλάτη τους. Όταν μεταφέρουν το γονίδιο του Continental CFW το χρώμα της πλάτης είναι κρεμ, ενώ στην περίπτωση του Regular CFW έχει μια σκονισμένη γκρι απόχρωση.

  Επειδή όπως είπαμε το γονίδιο του Lightback είναι μέρος μιας πολλαπλής αλληλόμορφης αλυσίδας με τις CFW μεταλλάξεις (Ουσιαστικά είναι μια παραλλαγή του CFW), δεν μπορεί να συνδυαστεί με αυτές. Για να συνδυαστεί με την καφέ μετάλλαξη, πρέπει να προηγηθεί το Crossing Over, όπως και στην περίπτωση του Καφέ CFW. Το Καφέ Lightback μοιάζει πολύ με τα απλά καφέ Zebra και ξεχωρίζει από τη λευκή κοιλιά, που έχουν και τα δύο φύλα. Λόγω των εξαιρετικά έντονων μαύρων σημαδιών του, οι καλύτεροι συνδυασμοί είναι με μεταλλάξεις που εκμεταλλεύονται και τονίζουν αυτά τα σημάδια. Συνδυασμοί με το Black Cheek, Black Breast ή Black Face δίνουν τα πιο εντυπωσιακά αποτελέσματα, καθώς έχουμε έντονα και εκτεταμένα μαύρα σημάδια σε ένα ξεθωριασμένο σώμα. Πολύ ελκυστικός είναι και ο συνδυασμός με το Orange Breast, αφού το στήθος παίρνει το ίδιο ροδακινί χρώμα με τα μάγουλα. Ο συνδυασμός με το κυρίαρχο ασημί είναι ίσως ο μόνος με μετάλλαξη ελάττωσης που δίνει όμορφα αποτελέσματα. Το χρώμα της πλάτης, καθώς και τα μάγουλα με τα πλευρά ξεθωριάζουν ακόμα περισσότερο, ενώ την ίδια στιγμή τα έντονα μαύρα σημάδια δημιουργούν μια πολύ ελκυστική αντίθεση. Με τις υπόλοιπες μεταλλάξεις ελάττωσης, όπως το Isabel και το Fawn Cheek δεν έχουμε τόσο καλά αποτελέσματα, αφού χάνεται το σχέδιο του πουλιού, λόγω της υπερβολικής ελάττωσης.


  Παρδαλό (Pied)
  Recessive mutation


  Αρσενικό

  Η μετάλλαξη του παρδαλού Zebra οφείλεται σε ένα υπολειπόμενο, ανεξάρτητο γονίδιο. Τα χαρακτηριστικά και στα δύο φύλλα αλλάζουν με τον ίδιο τρόπο. Το πουλί αποκτά λευκές περιοχές ακανόνιστα στο φτέρωμά του, οι οποίες μπορεί να εκτείνονται μόνο σε μερικά πούπουλα (συνήθως στις άκρες των φτερών και το λαιμό), ή ακόμη και σε ολόκληρο το φτέρωμα, δίνοντας του έτσι ένα ολόλευκο χρώμα. Πολλές φορές το λευκό καλύπτει τα σημάδια του αρσενικού (μάγουλα και πλευρά) και τότε μπορούμε να καταλάβουμε το φύλλο του πουλιού μόνο από το χρώμα του ράμφους. Τα επαναλαμβανόμενα ζευγαρώματα παρδαλών Zebra μεταξύ τους, συνήθως έχουν σαν αποτέλεσμα πιο ανοιχτόχρωμα πουλιά. Αν θέλουμε να πετύχουμε σκούρα παρδαλά (με λίγες λευκές περιοχές δηλαδή) πρέπει να ζευγαρώνουμε παρδαλό με φορέα παρδαλού.

  Οι φορείς της μετάλλαξης συνήθως ξεχωρίζουν από κάποια λευκά πούπουλα στις άκρες των φτερών τους, αλλά μπορεί και να μην παρουσιάσουν καμία διαφορά από τα κανονικά πουλιά. Επειδή η παρδαλή μετάλλαξη είναι υπολειπόμενη και μπορεί να μεταφερθεί χωρίς να εμφανιστεί στα γονίδια των πουλιών μας, καλό είναι να κρατάμε λεπτομερή αρχεία και να γνωρίζουμε το γενεολογικό τους δέντρο. Στην περίπτωση που παίρνουμε μέρος σε διαγωνισμούς η ύπαρξη του γονιδίου στα πουλιά μας μπορεί να αποδειχτεί καταστροφική, γιατί στα πουλιά διαγωνισμών ακόμη και λίγα λευκά πούπουλα θεωρούνται σοβαρό σφάλμα στο πουλί.

  Με τα παρδαλά Zebra μπορούμε να κάνουμε πολλούς συνδυασμούς, αλλά σίγουρα οι πιο καλαίσθητοι είναι αυτοί με τις πιο σκούρες μεταλλάξεις. Παρδαλά με μαύρα μάγουλα ή μαύρο κεφάλι, μαγνητίζουν αμέσως το βλέμμα λόγω της αντίθεσης των χρωμάτων. Από την άλλη, αν συνδυαστεί με ασημί ή CFW Zebra τα χαρακτηριστικά χάνονται λόγω των πολύ ανοιχτών χρωμάτων. Σε καμία περίπτωση δεν πρέπει να γίνεται συνδυασμός με Zebra πιγκουΐνο ή άλλη παρόμοια μετάλλαξη, γιατί χάνουμε την ομορφιά του σχεδίου της. Ένας πολύ όμορφος και ενδιαφέρον συνδυασμός θα μπορούσε να γίνει με το τριπλό μαύρο (μαύρο πρόσωπο, στήθος και μάγουλα) Zebra, καθώς θα είχε την μεγαλύτερη αντίθεση χρωμάτων.

  Στους διαγωνισμούς λαμβάνουν μέρος τα παρδαλά Zebras και υπάρχει πρότυπο για την κρίση τους. Σύμφωνα με το πρότυπο αυτό, οι λευκές περιοχές πρέπει να είναι ομοιόμορφα κατανεμημένες στο σώμα του πουλιού και να καλύπτουν περίπου το 50% αυτού. Δεν είναι εύκολο να βγάλουμε πουλιά σύμφωνα με το πρότυπο καθώς το σχέδιο της μετάλλαξης είναι εντελώς τυχαίο. Πάντως γνωρίζοντας ότι το λευκό αυξάνεται ζευγαρώνοντας παρδαλά μεταξύ τους και ελαττώνεται ζευγαρώνοντας φορείς, μπορούμε να καθορίσουμε κάπως τον βαθμό του λευκού στο πουλί.


  Μαύρο Στήθος (Black Breasted)
  Recessive mutation


  Αρσενικό και Θηλυκό

  Τα Zebra finches με μαύρο στήθος είναι από τα πιο συμπαθητικά πουλιά. Αυτή η υπολειπόμενη μετάλλαξη αλλάζει σχεδόν όλα τα σχέδια του πουλιού με διάφορους τρόπους. Τα μάγουλα των αρσενικών μεγαλώνουν και καλύπτουν μεγαλύτερη περιοχή προς τον σβέρκο. Το δάκρυ εξαφανίζεται εντελώς και στα δύο φύλλα και είναι ένας τρόπος για να ξεχωρίσουμε τα θηλυκά με μαύρο στήθος από τα απλά. Το σχέδιο της ουράς αλλάζει και οι ρίγες που παρουσιάζουν τα κανονικά Zebra χάνονται. Στην πραγματικότητα το σχέδιο δεν χάνεται, απλά αλλάζει προσανατολισμό και οι ρίγες γίνονται παράλληλες με την ουρά. Έτσι το τελικό αποτέλεσμα είναι να βλέπουμε μια ανοιχτόχρωμη ουρά. Το σχέδιο των πλευρών αλλάζει επίσης με ποικίλους τρόπους. Κάποιες φορές τα λευκά στίγματα στα πλευρά γίνονται πιο οβάλ ενώ μπορεί ακόμη και να μην υπάρχουν πλευρά, παρά μόνο κάποιες πορτοκαλί γραμμές. Τέλος το σχέδιο του στήθους καλύπτεται από μαύρο χρώμα και το αρσενικό γίνεται μαύρο από το πηγούνι ως την κοιλιά. Όλες αυτές οι αλλαγές μπορεί να ποικίλουν στο βαθμό που εμφανίζονται και να υπάρχει μια τεράστια ποικιλία στα χαρακτηριστικά των πουλιών. Όταν είναι στη φωλιά τα Zebra με μαύρο στήθος τα αναγνωρίζουμε μόλις βγάλουν πούπουλα από το σχέδιο της ουράς και το δάκρυ που λείπει.

  Συνήθως όταν ένα αρσενικό έχει πολύ μεγάλα μάγουλα το στήθος του είναι πιο λεπτό και το αντίστροφο. Με επιλεκτικά ζευγαρώματα μπορούμε να πετύχουμε πουλιά που να πλησιάζουν τα πρότυπα των διαγωνισμών. Τα πρότυπα αυτά ορίζουν ότι τα μάγουλα πρέπει να είναι όσο το δυνατό πιο εκτεταμένα και παράλληλα να υπάρχει πλούσιο και έντονο μαύρο στήθος που να ξεκινάει κοντά στο πηγούνι. Τις περισσότερες φορές το στήθος στο επάνω μέρος του έχει το σχέδιο της πέρλας και δεν είναι καθαρό μαύρο. Αυτό γίνεται δεκτό αλλά πρέπει να είναι περιορισμένο γιατί σε μεγάλο βαθμό θεωρείται σφάλμα και χάνει πόντους το πουλί. Τα πλευρά επίσης πρέπει να είναι καλοσχηματισμένα και να διακρίνονται καθαρά. Δυστυχώς πολλές φορές το σχέδιο εμφανίζεται μπερδεμένο στα πλευρά ή δεν εμφανίζεται καθόλου και υπάρχουν μόνο υπολείμματα πορτοκαλί χρώματος το οποίο είναι σφάλμα. Από τα χαρακτηριστικά που περιγράψαμε πιο πάνω καταλαβαίνετε ότι είναι μια αρκετά δύσκολη μετάλλαξη για να πάρετε μέρος σε διαγωνισμούς. Αν σκεφτείτε ότι στα ζευγαρώματα πρέπει να λάβετε υπόψη και το μέγεθος καθώς και την στάση των πουλιών καλό είναι να έχετε κάποια εμπειρία από αναπαραγωγή πριν ασχοληθείτε με τη συγκεκριμένη μετάλλαξη.

  Ένα Zebra μπορεί απλά να φέρει την μετάλλαξη χωρίς να είναι ομοζυγωτό και έτσι να μην την εμφανίζει στο φαινότυπό του. Οι φορείς αυτοί συνήθως αναγνωρίζονται εύκολα γιατί έχουν πολλά σημάδια που αλλάζουν τα σχέδιά τους. Το δάκρυ σε αυτά τα πουλιά πολλές φορές είναι πιο λεπτό από ότι στα κανονικά Zebra. Τα μάγουλα στα αρσενικά μπορεί να έχουν την τάση να εκταθούν προς τον σβέρκο και τα λευκά στίγματα στα πλευρά να είναι πεπλατυσμένα. Το πιο σίγουρο στοιχείο ωστόσο είναι το σημάδι της ουράς το οποίο παίρνει μια ενδιάμεση μορφή του κανονικού με το Black Breasted. Οι λευκές ρίγες από κάθετες γίνονται διαγώνιες και θυμίζουν το σχήμα κλεψύδρας. Όλες αυτές οι αλλαγές πάντως θα καταστρέψουν ένα κανονικό Zebra το οποίο προορίζεται για διαγωνισμό. Αυτά τα στοιχεία θεωρούνται σφάλματα στα σχέδια του Zebra και γι’ αυτό χρειάζεται προσοχή στα ζευγαρώματα.

  Οι συνδυασμοί που μπορεί να γίνουν με το μαύρο στήθος είναι πάρα πολλοί. Στην πραγματικότητα δεν υπάρχει μετάλλαξη που να μην συνδυάζεται. Εξαιρετικά αποτελέσματα έχουμε όταν συνδυάζουμε με τα μαύρα μάγουλα ή το μαύρο πρόσωπο αφού το αποτέλεσμα είναι ένα πολύ έντονο μαύρο πουλί. Ένας άλλος γνωστός συνδυασμός είναι με το ιζαμπέλα και μας δίνει το φαιό Zebra το οποίο είναι ένα ανοιχτόχρωμο πουλί με καφέ κεφάλι και σημάδια σε όλο το σώμα. Αν προσθέσουμε και το πορτοκαλί στήθος με το μαύρο πρόσωπο θα έχουμε ένα εξ’ ολοκλήρου πορτοκαλί Zebra. Λίγο περίπλοκος συνδυασμός και δύσκολος να επιτευχθεί αλλά σίγουρα αξίζει τον κόπο. Επίσης με το Zebra πιγκουΐνο δημιουργείται ένα πουλί με εκτεταμένα μάγουλα και φυσικά χωρίς στήθος αφού το καλύπτει το λευκό του πιγκουΐνου. Όταν συνδυάζεται το μαύρο στήθος με μαύρα μάγουλα ή γκρι μάγουλα πρέπει να γνωρίζετε ότι τα μάγουλα δεν θα επηρεαστούν καθόλου από τη μετάλλαξη του μαύρου στήθους.



  Μαύρο Πρόσωπο (Black Faced)
  Dominant mutation


  Αρσενικό

  Αυτή η μετάλλαξη είναι από τις λίγες που δημιουργήθηκαν στη φύση και όχι στην αιχμαλωσία. Προήλθε από άγριο, πιασμένο πουλί και εξελίχθηκε έπειτα, έτσι ώστε να αποτελεί σήμερα μία από τις πιο εντυπωσιακές μεταλλάξεις των Zebra Finches. Επίσης, είναι από τις λίγες κυρίαρχες μεταλλάξεις που έχουν παρατηρηθεί στο είδος. Ένα χαρακτηριστικό του αρσενικού Black Faced, είναι το χρώμα της περιοχής ανάμεσα στο δάκρυ και το ράμφος, το οποίο από λευκό μετατρέπεται σε μαύρο. Επίσης, η κοιλιά από το κάτω μέρος του στήθους και μέχρι την ουρά γίνεται μαύρη. Τις περισσότερες φορές, η κοιλιά παίρνει ένα σκούρο γκρι χρώμα, το οποίο δεν φτάνει μέχρι την ουρά και αυτό θεωρείται σφάλμα για τους διαγωνισμούς. Είναι αρκετά δύσκολο να πετύχουμε πολύ σκούρο πουλί και αυτό συχνά αναφέρεται σαν Zebra με μαύρο σώμα (Black Bodied), αλλά πρόκειται για την ίδια μετάλλαξη. Στο θηλυκό Black Faced, οι διαφορές από το κανονικό διακρίνονται πολύ δύσκολα. Με μια πρώτη ματιά, μπορούμε να ξεχωρίσουμε το χρώμα στην περιοχή ανάμεσα στο δάκρυ και το ράμφος, το οποίο αντί για λευκό είναι σκούρο γκρι. Ένας άλλος τρόπος να το ξεχωρίσουμε είναι από το χρώμα της ουράς, καθώς οι λευκές ρίγες γίνονται πιο λεπτές και η ουρά φαίνεται πιο σκούρα και στα δύο φύλα.

  Υπάρχουν πολλοί εντυπωσιακοί συνδυασμοί που μπορούν να γίνουν με το Black Faced. Ένας από αυτούς είναι με το Black Breasted. Σε αυτόν τον συνδυασμό το πουλί γίνεται κατάμαυρο από κάτω (από το ράμφος μέχρι την ουρά). Τα εκτεταμένα μάγουλα του Black Breasted κάνουν πολύ καλή αντίθεση με το έντονο μαύρο. Αν προσθέσουμε και το Black Cheek στον συνδυασμό παίρνουμε ένα πουλί ολοκληρωτικά μαύρο, χωρίς ίχνος άλλου χρώματος. Αυτός ο συνδυασμός ονομάζεται και “τριπλό μαύρο”. Όταν προσθέσουμε και το πορτοκαλί στήθος στον συνδυασμό, το πουλί γίνεται ολόκληρο πορτοκαλί. Δύσκολο στην υλοποίηση, αλλά αξίζει τον κόπο, αφού είναι ένα από τα πιο εντυπωσιακά Zebra που μπορούμε να δούμε. Λόγω αντίθεσης, πολύ ωραίος φαίνεται και ο συνδυασμός με το κίτρινο ράμφος. Τέλος, έχει ενδιαφέρον ο συνδυασμός του Black Face με το Florida Fancy. Αν και το Florida Fancy δεν αφήνει να φανεί το μαύρο της μετάλλαξης, όταν προσθέσουμε στη συνέχεια και το Orange Breasted παίρνουμε το Φαιό Zebra. Όλο το πουλί είναι πορτοκαλί διάστικτο πάνω σε ανοιχτόχρωμο φόντο. Μία από τις μεταλλάξεις που καλύπτει τα χαρακτηριστικά του Black Faced είναι και το Penguin. Αυτή η μετάλλαξη εξαφανίζει κάθε μαύρη μελανίνη από το πουλί, οπότε δεν φαίνεται κανένα χαρακτηριστικό από το Black Faced.

  Όπως αναφέραμε η μετάλλαξη είναι κυρίαρχη. Επίσης, υπάρχει και παράγων θνησιμότητας. Στο ζευγάρωμα δύο Black faced πουλιών κάποιο ποσοστό νεοσσών θα γεννηθούν νεκροί. Παρόλα αυτά, κάποιοι εκτροφείς χρησιμοποιούν αυτό το ζευγάρωμα για να βελτιώσουν τα σημάδια των πουλιών. Λέγεται, ότι το μαύρο ενισχύεται με αυτόν τον τρόπο και αφού είναι λίγο δύσκολο να διαλέξεις κατάλληλα πουλιά για επιλεκτικά ζευγαρώματα, πολλοί ακολουθούν αυτή την εύκολη λύση. Εκτός από τον παράγοντα θνησιμότητας, αυτή η αναπαραγωγή έχει και άλλα προβλήματα πιο μακροχρόνια. Το μέγεθος και η στάση των πουλιών μετά από μερικές γενιές αρχίζουν και χαλάνε. Γι’ αυτό δεν ενδείκνυται να προχωράμε σε αναπαραγωγή μόνο με Black Faced μεταξύ τους, αλλά αν το επιχειρήσουμε θα πρέπει μετά να βρούμε σύντροφο με τέλειο μέγεθος και στάση για να αντισταθμίσουμε την ζημιά.


  Μαύρα Μάγουλα (Black Cheek)
  Recessive mutation


  Αρσενικό


  Θηλυκό


  Πορτοκαλί Στήθος (Orange Breasted)
  Recessive mutation

  Αρσενικό


  Ισαβέλα (Isabel)
  Παρόμοιο με το Florida Fancy
  Recessive mutation


  Αρσενικό



  Πινγκουίνος (Penguin)
  Recessive mutation


  Αρσενικό και Θήλυκο


  Υπολειπόμενο Ασημί (Recessive Silver)
  Recessive mutation


  Αρσενικό και Θηλυκό


  Κυρίαρχο Ασημί (Dominant Silver)
  Dominant mutation



  Αρσενικό


  Λευκό (White)
  Recessive mutation



  Κίτρινο Ράμφος (Yellow Beak)
  Recessive mutation




  Θηλυκό


  Ανοιχτόχρωμα Μάγουλα (Fawn Cheek)
  Dominant mutation


  Αρσενικό και Θηλυκό


  Σκουφάτο (Crested)
  Dominant mutation

  Αρσενικό


  Λοιπές μεταλλάξεις:
  Αχάτης (Agate), Εύμο (Eumo), Slate (παρόμοιο στο Recessive Silver), Grizzle, Black Front, Charcoal.


  Πηγή:
  Avian World - birdsworld.gr, Roy Beckham - efinch.com
  Τελευταία επεξεργασία από Efthimis98; 21-11-2016 στις 18:51 Αιτιολογία: Ενημέρωση

 2. #2
  Αρχηγός Σμήνους!!!
  Ημ. Εγγραφής
  Oct 2009
  Τοποθεσία
  ΠΕΡΙΣΤΕΡΙ,ΑΘΗΝΑ
  Μηνύματα
  67,661
  'Ονομα
  ΔΗΜΗΤΡΗΣ
  Κατοικίδιο
  ΚΑΝΑΡΙΝΙΑ - ΚΑΡΔΕΡΙΝΕΣ
  Post Thanks / Like

  Ranks Showcase

  ενα ΜΕΓΑΛΟ Ευχαριστούμε Πωλίνα !!!!!!!!!!


  Θα ήθελα να κάνω σαφές , οτι η άποψη μου σε θέματα ασθενειών των πουλιών αποτελεί γνώμη ενός χομπίστα και όχι έγκυρα καταρτισμένου πτηνιάτρου , που είναι ο μόνος αρμόδιος να δίνει γνωματεύσεις . Έτσι πρέπει να εκλαμβάνεται σε κάθε περίπτωση !!!

 3. Likes Dream Syndicate, Windsa, Sophie liked this post
 4. #3
  Κελαηδάω
  Ημ. Εγγραφής
  Oct 2009
  Τοποθεσία
  London
  Μηνύματα
  2,016
  'Ονομα
  Nikol
  Κατοικίδιο
  2 Black headed Caiques,1 Green Cheek Conure
  Post Thanks / Like

  Ranks Showcase

  Πολύ όμορφα όλα τους.

 5. #4
  Αρχηγός Σμήνους!!!
  Ημ. Εγγραφής
  Oct 2009
  Τοποθεσία
  Καλαμάτα
  Μηνύματα
  7,728
  'Ονομα
  Κωνσταντίνος
  Κατοικίδιο
  Παπαγάλο blue crown conure
  Post Thanks / Like

  Ranks Showcase

  Τα νεαρά πουλιά μέχρι τον τρίτο μήνα της ζωής τους μοιάζουν πιο πολύ με θηλυκά.
  Είπα και εγώ τρία πουλάκια έκαναν τα δικά μου και τα τρία θηλυκά είναι;Όντως τώρα μοιάζουν με θηλυκά οπότε θα περιμένω να δω τι θα βγουν τελικά.





  The earth is what we all have in common.

 6. #5
  Κελαηδάω
  Ημ. Εγγραφής
  Oct 2009
  Μηνύματα
  1,520
  'Ονομα
  Πωλίνα
  Post Thanks / Like

  Ranks Showcase

  Κι εγώ είμαι πολύ χαρούμενη, επειδή πριν λίγες μέρες απόκτησα ένα πανέμορφο θηλυκό μα αρκετά σπανια μετάλλαξη - Κίτρινο Ράμφος!!! Yellow Beak, Fawn....την έβαλα με ένα αρσενικό CFW και περιμένω αυγά ))) Επίσης ζευγάρι Penguins κλωσάνε αυγά και ζευγάρι με Μαύρα μαγουλα επίσης έχουνε αυγά.

  Θα γεμίσουμε zemprakia σε λίγο...
  ετοιμαστείτε για υοθεσία!!! )))

 7. Likes Lucky Witch, vagelis76, georgealex7, xrzar liked this post
 8. #6
  Κελαηδάω
  Ημ. Εγγραφής
  Oct 2009
  Τοποθεσία
  Βολος
  Μηνύματα
  2,666
  Post Thanks / Like

  Ranks Showcase

  γιατι μου το κανετε αυτο?
  τα πιγκουινακια ειναι απλα,ευκολα αλλα σταθερη αξια!σαν τα μπατζι και αυτα!
  πρωτα αλλαζεις τον εαυτο σου...και μετα τον κοσμο!

 9. #7
  Στο κλαδί
  Ημ. Εγγραφής
  Sep 2010
  Τοποθεσία
  Aθήνα.
  Μηνύματα
  876
  'Ονομα
  Αντώνης
  Κατοικίδιο
  ζεμπράκια,ενυδρείο,bleu faced parrot finches,κουνέλι
  Post Thanks / Like

  Ranks Showcase

  Πολυ καλο και κατατοπιστικότατο.Στιν μετάλαξη "λευκο με καφέ μάγουλα" στην δευτερη φωτο το λευκο αυτο ζεμπρακι τι μετάλαξη ειναι??
  Μην πληγώνεις άλλο τη γή!! Όχι στις γούνες όχι στα δερμάτινα!

 10. #8
  Κελαηδάω
  Ημ. Εγγραφής
  Oct 2009
  Μηνύματα
  1,520
  'Ονομα
  Πωλίνα
  Post Thanks / Like

  Ranks Showcase

  Παράθεση Αρχικά καταχωρημένο από tonis! Εμφάνιση Μηνύματος
  Στιν μετάλαξη "λευκο με καφέ μάγουλα" στην δευτερη φωτο το λευκο αυτο ζεμπρακι τι μετάλαξη ειναι??
  Λευκό με καφέ πλευρά θυλικό. Πανω ειναι δυο αρσενικά.

 11. #9
  Στο κλαδί
  Ημ. Εγγραφής
  Sep 2010
  Τοποθεσία
  Aθήνα.
  Μηνύματα
  876
  'Ονομα
  Αντώνης
  Κατοικίδιο
  ζεμπράκια,ενυδρείο,bleu faced parrot finches,κουνέλι
  Post Thanks / Like

  Ranks Showcase

  εχω ενα ακριβως ιδιο 2 μηνων και 3 ημερων αλλα δεν μπορω να ξεχωρισω αν ειναι αρσενικο η θηλικο,καποιες φορες χορευει σαν αρσενικο αλλα δεν κελαηδαει κατα τα αλλα ειναι σαν θηλικο,υπαρχει περιπτωση να ειναι cfw αρσενικο αλλα ολολευκο σαν της φωτο?
  Τελευταία επεξεργασία από tonis!; 17-04-2011 στις 18:55
  Μην πληγώνεις άλλο τη γή!! Όχι στις γούνες όχι στα δερμάτινα!

 12. #10
  Εκκολαπτόμενος
  Ημ. Εγγραφής
  Oct 2009
  Τοποθεσία
  Megara attikhs
  Μηνύματα
  241
  'Ονομα
  Despoina
  Κατοικίδιο
  budgies,kakariki,cockatiels,nanday conure,zebras,society & java sparrows
  Post Thanks / Like
  εγω εχω μια θυληκια η οποια ειναι ολη μπεζ,χωρις μαγουλα κ χωρις τις γραμες,μου εδωσε απογονο με μαυρα μαγουλα.τρεχα γυρευε

 

 
Σελίδα 1 από 6 123 ... ΤελευταίοΤελευταίο

Ετικέτες γι'αυτό το Θέμα

Δικαιώματα Δημοσίευσης

 • Δε μπορείτε να δημοσιεύσετε νέα μηνύματα
 • Δε μπορείτε να δημοσιεύετε απαντήσεις
 • Δε μπορείτε να δημοσιεύσετε επισυναπτόμενα αρχεία
 • Δε μπορείτε να επεξεργαστείτε τα μηνύματα σας
 •  
 • BB code είναι σε λειτουργία
 • Smilies είναι σε λειτουργία
 • [IMG] κώδικας είναι σε λειτουργία
 • [VIDEO] code is σε λειτουργία
 • HTML Κώδικας είναι εκτός λειτουργίας