Απο: inca1099

PROVENTRICULAR DILATATION DISEASE PDD

(Νόσος διάτασης πρόλοβου)


Μια σχετικά άγνωστη νόσος από τους κατόχους παπαγάλων και άλλων πτηνών. Η νόσος PDD ανακαλύφθηκε το 1978 σε παπαγάλο MACAW, από τον δόκτορα Hannis. L. Stoddard III και στην αρχή ονομάστηκε «macaw wasting syndrome» κάτι που με τον καιρό άλλαξε. Η νόσος δεν αφορά αποκλειστικά παπαγάλους macaw αλλά σχεδόν όλα τα είδη ψιττακών με περισσότερη προσβολή στους (Macaw, cockatoo, conures ), αλλά και σε είδη όπως χήνες, toucans, καθώς και σε πουλιά της κατηγορίας υφάντρων.

Ιός

Ο ιός διατάσει τον πρόλοβο και τον καταστρέφει σε βραδύ χρονικό διάστημα, όπως και τα λεπτά έντερα, με αποτέλεσμα την μη σωστή πέψη των τροφών. Οι τροφές που παραμένουν στον πρόλοβο, λόγο διάτασης, αλλά και στο παχύ έντερο προκαλούν λοιμώξεις και ανάπτυξη σοβαρότατων βακτηριδίων.

Ενδείξεις

Η απώλεια βάρους, παρά την καλή διατροφή και την όρεξη του πτηνού, οι αχώνευτες τροφές στα περιττώματα, η δυσκολία αναπνοής, λόγο διάτασης του πρόλοβου, όπως και οι συχνοί έμετοι, μπορεί να είναι μερικά από τα συμπτώματα για PDD. Αρκετές φορές δεν υπάρχουν ενδείξεις για την ασθένεια που λειτουργεί ύπουλα στον οργανισμό.

Μετάδοση

Η μετάδοση του ιού ως προς το πρωτεύων ασθενή δεν έχει αποδειχθεί ακόμα, μιας και σε ζεύγος πτηνών μόνο το ένα φύλο να είναι φορές του ιού. Μελέτες δείχνουν ότι τα πιο ευάλωτα πτηνά είναι αυτά με μειωμένο ανοσοποιητικό σύστημα, και ότι η μετάδοση γίνεται από το ένα πτηνό στο άλλο του ιδίου φύλλου, χωρίς να έχει εξακριβωθεί επισήμως. Η διάρκεια επώασης του ιού διαρκεί 8 περίπου εβδομάδες αλλά υπάρχουν και περιπτώσεις οξείας επώασης της νόσου. Η νόσος αξίζει να σημειωθεί ότι έχει παρατηρηθεί ακόμα και σε άτομα με ηλικία των 10 εβδομάδων.

Διάγνωση

Η διάγνωση γίνεται αποκλειστικά σε εργαστήρια, βάση μελέτης των περιττωμάτων καθώς και σε δείγματα στομάχου και πρόλοβου με αναρρόφηση. Σε θανόντα πτηνά γίνεται με βιοψία του πρόλοβου και των εντέρων.

Θεραπεία

Εδώ ξανά τα πράγματα δεν είναι καλά. Η θεραπεία απουσιάζει και για αυτή την ασθένεια. Μπορούνε να χορηγηθούνε όμως αντιβιοτικά, για ελάχιστη καταστολή της νόσου κάτι που δεν ενδείκνυται μιας και η ταλαιπωρία που υπόκειται το πτηνό είναι μεγαλύτερη. Η μόνη αντιμετώπιση στην παραπάνω ασθένεια είναι ευθανασία του πτηνού, για μείωση της εξάπλωσης της νόσου. Στην περίπτωση που η νόσος διαγνωστεί έγκαιρα, μπορεί να καταπολεμηθεί με αντιβιοτικά (σελεκοξίμπη, βρίσκεται στο φάρμακο celebrex) χωρίς όμως να είναι σίγουρη η καταπολέμηση του ιού.
Proventricular Dilatation Disease
Αξίζει να σημειωθεί ότι το celebrex είναι ύποπτο για κίνδυνο εμφράγματος και εγκεφαλικών επεισοδίων (σύμφωνα με μελέτη του NCI– Εθνικό Αντικαρκινικό Ινστιτούτο Αμερικής)

Μελέτες

Αρκετοί ξένοι φορείς και παράγοντες συνεργάζονται, σε μια προσπάθεια εύρεσης κρουσμάτων, και περιπτώσεις φορέων, με σκοπό την μη εξάπλωση της νόσου, αλλά και την προσπάθεια εύρεσης φαρμακευτικών σκευασμάτων. Πολλά πανεπιστήμια, κυρίως της Αμερικής, ‘’επικηρύσσουν’’ τα ασθενή πτηνά με σκοπό περισσοτέρων δειγμάτων και μελετών σε θανόντα ή μη πτηνά.
Avian Health Network: PDD FAQ

Πρόληψη

Η συχνή και σωστή παρακολούθηση του πτηνού, καθώς και η συνεχής αξιολόγηση περιττωμάτων, όπως φυσικά και ο τακτικός έλεγχος (τσεκ απ) από κάποιον ειδικό, μπορεί να βοηθήσει στην έγκαιρη διάγνωση της νόσου.

Στο σημείο αυτό να ευχαριστήσω την πτηνίατρο (που δεν θα αναφέρω το όνομά της, μιας και δεν το επιθυμεί) για την βοήθειά της, καθώς το παραπάνω άρθρο γράφτηκε με αφορμή ένα παπαγαλάκι Budgie, το οποίο μετά από ενδελεχή εξέταση της πτηνιάτρου και διάγνωσης του ιού, επιβληθεί σε ευθανασία.Πηγή: www.petbirds.gr