Καλωσορίσατε στο GreekBirdClub.
 • Οδηγός Αναπαραγωγής των παπαγάλων Cockatiel

  Οδηγός Αναπαραγωγής των παπαγάλων
  Cockatiel

  Οι παπαγάλοι Cockatiel , όπως και τα περισσότερα είδη παπαγάλων , είναι κοινωνικά πουλιά οπότε στη φύση συναντώνται σε μεγάλα κοπάδια .
  Καλό θα ήταν λοιπόν, έχοντας ήδη στο σπίτι μας ως συντροφιά ένα cockatiel να αρχίσουμε να σκεφτόμαστε για την αγορά ενός δεύτερου.
  Η παρουσία του καινούριου cockatiel θα μεγαλώσει τις ευθύνες και για αυτό πριν την αγορά θα πρέπει να είμαστε ήδη αποφασισμένοι να αντιμετωπίσουμε τις καινούριες , όχι όμως άγνωστες , απαιτήσεις του καινούριου παπαγάλου. Βοηθός μας στην απόφαση πέραν του ότι ο ήδη υπάρχον μας παπαγάλος χρειάζεται παρέα , θα πρέπει να είναι και τα
  τρία "Χ" τα οποία θα πρέπει να πληρούνται .

  Είναι προφανές πως ανάμεσα στα δύο cockatiel μας μπορεί να υπάρξουν συμπεριφορές όπως ζήλια , ανταγωνισμός κτλ. για αυτό το λόγο θα πρέπει να σκεφτούμε προσεκτικά τι φύλο θα έχει το καινούριο cockatiel μας.
  Μια πολύ καλή επιλογή για το φύλο του καινούριου cockatiel μας είναι αντίθετου φύλου με το ήδη υπάρχον μιας και έτσι οι πιθανότητες ζήλιας και ανταγωνισμού μειώνονται ή ξεπερνιόνται πιο εύκολα σε σχέση με το να πάρουμε ίδιου φύλου.
  Ακόμα , παίρνοντας ένα παπαγάλο αντίθετου φύλου από τον ήδη υπάρχον , μας δίνεται η δυνατότητα μιας μελλοντικής αναπαραγωγής.
  Έχοντας πλέον καταλήξει στο ότι θα πάρουμε ένα δεύτερο cockatiel , πριν από την γνωριμία με το ήδη υπάρχον μας θα πρέπει να ακολουθήσουμε πιστά την
  Καραντίνα στο καινούριο πτηνό ώστε να διασφαλίσουμε την υγεία και σωστή γνωριμία των δύο πουλιών .

  Έχοντας λοιπόν αποφασίσει ότι θα πάρουμε ακόμα ένα cockatiel , ο
  Χώρος διαμονής τους θα αλλάξει μιας και σίγουρα θα χρειαστούμε ακόμα ένα κλουβί για την διαδικασία της καραντίνας !
  Θα είναι όμως το μόνιμο κλουβί του ή μόνο της καραντίνας ;
  Αν επιλέξουμε να πάρουμε ένα cockatiel ίδιου φύλου με το τωρινό , καλό θα ήταν να έχουμε δυο διαφορετικά κλουβιά ώστε να μην υπάρξουν περιστατικά τσακωμών ή διαφωνίας για το πιο θα φάει πρώτο ή για την καλύτερη πατήθρα στο κούρνιασμα .
  Στην περίπτωση επιλογής ενός αντίθετου φύλου από το τωρινό cockatiel , θα χρειαστούμε ένα κλουβί το οποίο θα είναι εξίσου ευρύχωρο με τα προηγούμενα τους , αλλά η διαφορά πλέον είναι ότι θέλουμε ένα κλουβί εύκολο στο καθάρισμα ώστε στην αναπαραγωγή να μην τα ενοχλούμε αρκετά και που στο μέλλον θα μπορεί να στεγάσει μια φωλιά και τους νεοσσούς του ζευγαριού έως να απογαλακτιστούν .  Δεμένο ζευγάρι ή Πουλιά συνεργάτες ;


  Έχοντας πλέον επιλέξει να έχουμε ένα ζευγάρι παπαγάλων cockatiel στο σπίτι μας ανοίγουμε ένα μεγάλο κεφάλαιο στην εμπειρία μας πάνω στο είδος .
  Δύο πουλιά με διαφορετικούς χαρακτήρες , νοοτροπίες και εμφανισιακά χαρακτηριστικά μας έχουν πάντα σε μια ενασχόληση και παρατήρηση συμπεριφορών και αλληλεπιδράσεων μεταξύ τους .
  Πριν λοιπόν ξεκινήσουμε να διαβάζουμε για το τι πρέπει να προσέξουμε πάνω στην αναπαραγωγή τους , θα πρέπει πρώτα να ξέρουμε τα ίδια μας τα πουλιά το οποίο γίνεται μέσω της καθημερινής μας ενασχόλησης και παρατήρησης της
  γλώσσας του σώματος τους .
  Βάζοντας λοιπόν σε αναπαραγωγή ένα ζευγάρι , θα πρέπει να γνωρίζουμε ή να κάνουμε ένα πρώτο πλάνο στο μυαλό μας στο τι συμπεριφορά θα έχουν μεταξύ τους .
  Δύο πουλιά , όπως λέει και ο τίτλος της παραγράφου αυτής μπορεί να είναι είτε δεμένα ζευγάρι , είτε συνεργάτες ή ακόμα και εχθροί , πως όμως τα ξεχωρίζουμε και τι κάνουμε για κάθε περίπτωση ;


  > Ένα δεμένο ζευγάρι θα έχει αρκετά καλύτερα και πιο φυσιολογικά αποτελέσματα αναπαραγωγής από κάθε άλλο ζευγάρι .
  Ο λόγος είναι ότι τα πουλιά εκτός από συνεργάτες σε όλη την ανατροφή , έχουν και την αίσθηση του τι κάνουν χωρίς να είναι επηρεασμένα από τις ορμονικές διαταραχές της περιόδου .
  Το δεμένο ζευγάρι εμφανίζει τα εξής χαρακτηριστικά μεταξύ του :  • Το ζευγάρι θα τρώει μαζί από ένα μπολ χωρίς τσακωμούς και ανταγωνισμούς ή αν όχι από το ίδιο μπολ , από κοντινά δοχεία χωρίς να έχουμε περιπτώσεις διεκδίκησης των δοχείων ή τσακωμού .
  • Το ζευγάρι θα κοιμάται και θα κάθεται το ένα δίπλα στο άλλο σε αρκετά κοντινή απόσταση χωρίς να νιώθει κάποιο από τα δύο άβολα (κατεβασμένο τσουλούφι , γερτό σώμα και άγρυπνο βλέμμα ) .
  • Θα απασχολούνται με κοινές δραστηριότητες , όπως να τρώνε κεχρί μαζί , να παίζουν με ένα παιγνίδι μαζί ή να κάνουν βόλτες και πτήσεις συγχρονισμένα .
  • Με την παρουσία της φωλιάς το ζευγάρι θα μοιραστεί τον χώρο χωρίς να έχει ανταγωνισμούς για την καλύτερη θέση
  • Η συμπεριφορά που μπορεί άμεσα και χωρίς δεύτερη σκέψη να κρίνει ένα ζευγάρι δεμένο είναι τα χάδια μεταξύ τους και ο μεταξύ τους καθαρισμός .  Ο τρόπος που μπορούμε να βοηθήσουμε τα δύο μας cockatiel να δεθούν μεταξύ τους είναι να τους δίνουμε χρόνο μεταξύ τους χωρίς να επεμβαίνουμε εμείς όπως για παράδειγμα κοινές δραστηριότητες (κεχρί , παιγνίδι) , να είμαστε απόλυτα δίκαιοι με τα χάδια ώστε να μην ζηλέψει κάποιο από τα δύο και μέσα στο κλουβί όλα να υπάρχουν x2 ώστε να μην χρειαστεί κάποιο να θέλει κάτι που έχει το άλλο ενώ εκείνο δε μπορεί να το βρει , πχ. παιγνίδι .  > Ένα μη δεμένο ζευγάρι μπορεί να χωριστεί σε δύο κατηγορίες ,

  α) πουλιά που δε δέχονται καθόλου την παρουσία το ένα του άλλου (προτείνεται αυτά τα πουλιά να ζουν σε ξεχωριστά κλουβιά μιας και μπορεί να υπάρξουν τσακωμοί ) και

  β) πουλιά τα οποία ανέχονται το ένα το άλλο (όχι απαραίτητα συμπαθούν) και επηρεασμένα από τις ορμονικές διαταραχές τους και την έλλειψη επιλογής ζευγαριού από εκείνα , θα ζευγαρώσουν μεταξύ τους και θα γεννήσουν αυγά .
  Σαν γονείς συνήθως δείχνουν προσοχή στα αυγά και εκκολάπτονται οι νεοσσοί αλλά από εκεί και πέρα τι γίνεται ;
  Θα συνεργαστούν στο τάισμα ή δε θα ταίζει κανένας τους ; Θα είναι προσεκτικοί με τους νεοσσούς ή σε κάποιον καυγά θα τραυματίσουν κάποιον ;
  Εκεί τα πράγματα δεν είναι απόλυτα σίγουρα οπότε η στενή παρακολούθηση της συμπεριφοράς του ζευγαριού θα μας δώσει την δυνατότητα σε κάθε δύσκολη περίπτωση να δράσουμε άμεσα χωρίς να έχουμε απώλειες .
  Τα ζευγάρια που απλά συνεργάζονται εμφανίζουν τα εξής χαρακτηριστικά μεταξύ τους :  • Τσακωμούς και μικρές αναστατώσεις στις κοινές δραστηριότητες
  • Συμπεριφορές διεκδίκησης είτε τροφής , είτε χώρου , είτε και της ίδιας της φωλιάς χωρίς να αφήνει το άλλο πουλί να μπει
  • Καμία επαφή μεταξύ τους όπως χάδια ή κατά την διάρκεια του ύπνου τους
  • πολλά άσπορα αυγά στην περίοδο της αναπαραγωγής
  • απόρριψη και εγκατάλειψη των νεοσσών μετά την εκκόλαψη
  Κανείς όμως δεν πρέπει να θεωρήσει ότι δύο πουλιά συνεργάτες δε θα είναι καλοί γονείς ή ότι τα δεμένα ζευγάρια είναι τέλειοι γονείς .
  Έχουν υπάρξει περιπτώσεις που πουλιά δέθηκαν μετά την αναπαραγωγή ή ήδη δεμένα πουλιά δεν ήταν καλοί γονείς ή και πουλιά που δεν ήταν δεμένα να είναι αρκετά συνεργάσιμα μεταξύ τους κατά την αναπαραγωγή .
  Το ζευγάρι που δεν πρέπει να μπει σε αναπαραγωγή είναι αυτό που είναι αρκετά επιθετικό το ένα με το άλλο και για λόγους σωματικής ασφάλειας τους τα κρατάμε χωριστά .
  Τα υπόλοιπα ζευγάρια καλό είναι να μπαίνουν στην προσπάθεια της αναπαραγωγής και βλέπουμε το αποτέλεσμα ...  Επιλογή ζευγαριών για αναπαραγωγή


  Μπαίνοντας σιγά σιγά στην περίοδο αναπαραγωγής και θέλοντας να ετοιμάσουμε τα φετινά μας ζευγάρια , αν έχουμε κάποια εργένικα πουλιά τότε η επιλογή για το ταίριασμα τους είναι στο τι Μεταλλάξεις θα επιθυμούσαμε να έχουμε μιας και μέσω της γενετικής θα μπορούσαμε να υπολογίσουμε τις μεταλλάξεις των νεοσσών μας .
  Επιλέγουμε πάντα υγιή πουλιά , πουλιά που δεν βγήκαν πρόσφατα από
  πτερόροια μιας και υπάρχει πιθανότητα ξανά εμφάνισης της και εξάντλησης του πουλιού και πουλιά των οποίων η ηλικία είναι άνω των 18 μηνών θυμούμενοι ότι τα θηλυκά cockatiel είναι γόνιμα μέχρι 8-10 χρονων και τα αρσενικά μέχρι 12-14 .
  Πουλιά μικρότερα της ηλικίας των 18 μηνών πιθανόν να εμφανίσουν αδύναμους νεοσσούς , τα θηλυκά να εμφανίσουν επιπλοκές κατά την ωοτοκία όπως δυστοκία και γενικά οι γονείς δεν έχουν την απαραίτητη ωριμότητα και σωματική διάπλαση για αυτή την περίοδο ακόμα .  Κατάλληλες συνθήκες αναπαραγωγής - Προετοιμασία


  Η κατάλληλη περίοδο για τα cockatiel στην χώρα μας να μπουν στην αναπαραγωγή είναι η άνοιξη , δηλαδή , η φωλιά να μπει αρχές Μάρτη και να τελειώσουμε Ιούνιο το αργότερο .
  Μέχρι τώρα αυτοί οι μήνες δίνουν τις κατάλληλες φυσικές συνθήκες ώστε τα πουλιά να έχουν μια όσο γίνεται πιο εύκολη περίοδο μιας και για εκείνα πέραν των τρυφερών στιγμών και συναισθημάτων που υπάρχουν , είναι από τις πιο ψυχοφθόρες και επίπονες διαδικασίες .
  Οι κατάλληλες συνθήκες για την αναπαραγωγή λοιπόν είναι ,
  • επαρκής φυσικός φωτισμός 13-15 ωρών με θερμοκρασία του χώρου να κυμαίνεται από 18-25 βαθμούς Κελσίου και τα ποσοστά υγρασίας πρέπει να είναι 50-60% .
  • μια πλούσια διατροφή η οποία δύο μήνες πριν μπει η φωλιά να έχει ενισχυθεί με αυγό και αρκετά χόρτα και λαχανικά δίνοντας έτσι στα πουλιά μας τα κατάλληλα επιπλέον λιπαρά και ενέργεια που χρειάζονται για την ωοτοκία και μεγάλωμα των νεοσσών .
  • εκγύμναση μέσω κάποιων επιπλέον ωρών πετάγματος έξω από το κλουβί ώστε το αρσενικό σωματικά να μπορεί να ανταποκριθεί στο τάισμα νεοσσών και θηλυκού , στο κλώσημα αλλά και στο βάτεμα του θηλυκού , όπως επίσης και το θηλυκό να μπορεί να αντέξει την γέννα , το κλώσημα και το μεγάλωμα .
  • Όσο πλησιάζουμε στην μέρα ανεβάσματος φωλιάς , τόσο αυξάνουμε την ποικιλία στην διατροφή και τόσο μειώνουμε έως μηδενισμού , των ωρών που το ζευγάρι ασχολείται με εμάς ή και των ωρών του έξω από το κλουβί . Η αναπαραγωγή είναι μια διαδικασία μεταξύ εκείνων οπότε θέλουν χρόνο και ηρεμία . Επίσης , το πέταγμα έξω από το κλουβί ενώ το θηλυκό μπορεί αν κυοφορεί μπορεί να της προκαλέσει προβλήματα όπως κατάποση ή και από κάποια απότομη κίνηση να σπάσει μέσα της το αυγό έχοντας μοιραία αποτελέσματα .

  Φωλιά και Φώλιασμα


  Όσο περνάει ο καιρός παρατηρούμε όλο και πιο τρυφερό το ζευγάρι μας , τον αρσενικό να αρχίζει όλο και πιο έντονα να κελαηδάει και να προσπαθεί να ζευγαρώσει ή να ζευγαρώνει το θηλυκό και την θηλυκιά σιγά σιγά να ψάχνει ένα μέρος να γεννήσει ( ζευγάρωμα μπορεί να υπάρχει χωρίς απαραίτητα να σημαίνει ότι το ζευγάρι θα προχωρήσει σε γέννηση αυγών , και εκείνα κάποιες φορές το κάνουν για ευχαρίστηση και ενδυνάμωση της σχέσης τους . Συνήθως αυτό ισχύει για μηνες εκτός αναπαραγωγικής περιόδου ).
  Θα πρέπει λοιπόν σιγά σιγά να ετοιμαζόμαστε να
  Κατασκευάσουμε μια φωλιά για cockatiel ή να αγοράσουμε κάποια , κατά προτίμηση ξύλινη με διαστάσεις 25x25x30 cm και μέγιστες 30x30x35 cm και διάμετρο εισόδου 7-8 cm .
  Η φωλιά δε θα πρέπει να ξεπερνάει αυτές τις διαστάσεις ή να υστερεί μιας και θα έχουμε στρίμωγμα και τσακωμούς στους γονείς και πιθανό σπάσιμο αυγών για τις μικρές φωλιές και πάγωμα νεοσσών ή δυσκολία στο μάζεμα των αυγών για να κλωσήσει το ζευγάρι στις μεγάλες φωλιές .
  Η φωλιά πρέπει να τοποθετείτε σε ένα φωτεινό σημείο , χωρίς ρεύματα αέρα , σε αρκετά ψηλό σημείο μέσα στο κλουβί και με ευκολία πρόσβασης από εμάς για ελέγχους .
  Το υπόστρωμα φωλιάς για τα cockatiel που συνήθως επιλέγουμε είναι το πριονίδι χωρίς αρώματα και ασφαλή για ζώα (μη τοξικό) .  Αυγά και ανάπτυξη νεοσσών


  Τα cockatiel μετά από 7-10 ημέρες από το ζευγάρωμα υπό την παρουσία φωλιάς θα γεννήσουν το πρώτο τους αυγό και κάθε 2-3 μέρες θα γεννάνε από ένα .
  Συνήθως , γεννάνε 4-6 αυγά κατά μέσο όρο ( υπάρχουν περιπτώσεις και με 8 ) τα οποία θα ξεκινήσουν να κλώθουν από το 2ο για 18-24 μέρες με κάθε γονέα να κλωσάει εναλλάξ (συχνά πρωί το αρσενικό και βράδυ το θηλυκό) ή και ταυτόχρονα με εναλλάξ ολιγόλεπτες βάρδιες για φαγητό . Σε περίπτωση που κάποιο θηλυκό cockatiel αρχίσει να ξεπερνάει τον αριθμό των 6 αυγών , δεν υπάρχει θέμα ανησυχίας , όπως αναφέρεται και εδώ
  #9αποτελεί μια φυσιολογική διαδικασία του οργανισμού τους .
  Μετά από τις 18-24 μέρες οι νεοσσοί ξεκινούν να εκκολάπτονται και η νέα ζωή ξεκινά .
  Περιληπτικά περιγράφονται παρακάτω τα σημαντικά στάδια ζωής ενός νεοσσού,

  Την πρώτη μέρα που σπάει το αυγό ο νεοσσός θα προσπαθεί να βγει έξω από το αυγό!!
  Τις επόμενες δύο μέρες ο νεοσσός έχει το μέγεθος ενός κέρματος 2 Ε και θα έχει λίγα πούπουλα-τριχούλες.
  Τις ημέρες 4,5 και 6 τα ματάκια θα αρχίζουν να ανοίγουν, μοιάζουν με μια μαύρη γραμμούλα !
  Τις επόμενες τρεις ημέρες μέχρι και την 10η τα ματάκια θα έχουν ανοίξει τελείως και είμαστε και εμείς έτοιμοι στο διάστημα 8ης και 10ης ημέρας να ξεκινήσει το
  Δαχτυλίδωμα .

  Σιγά σιγά τα φτερά έχουν αρχίσει να εμφανίζονται και στην ηλικία των 4-5 εβδομάδων έχουμε όλα τα φτερά των νεοσσών και αρχίζουμε να κάνουμε τις πρώτες βόλτες έξω από την φωλιά.
  Σε αυτή την ηλικία τα μικρά αρχίζουν να μοιάζουν και να είναι όσο μεγάλα όσο και οι γονείς τους με τη διαφορά πως υπάρχει μικρότερη ουρά και ράμφος.
  Στην ηλικία των 5-8 εβδομάδων το αρσενικό θα συνεχίσει να τα ταΐζει ενώ εκείνα ταυτόχρονα τρώνε και μόνα τους.
  Στην ηλικία των 6 έως 12 μηνών έρχεται η πρώτη πτεροροία και ξέρουμε σε πολλές μεταλλάξεις το φύλο των μικρών.

  Ένα βίντεο με τις πρώτες 30 μέρες ζωής δύο νεοσσών cockatiel

  Πηγές :

  Οδηγός Αναπαραγωγής Cockatiel (αρχικό άρθρο)

  http://www.tieltreasures.com/babygallery.htm
  http://www3.sympatico.ca/davehansen/tbreed.html
  http://www.internationalcockatielres...dage-pair.html
  This article was originally published in forum thread: Οδηγός Αναπαραγωγής των παπαγάλων Cockatiel started by Μάριος_1 View original post
 • Επικαιρότητα

 • Μηνιαίο Αφιέρωμα

 • Κοίτα Να Μαθαίνεις