Καλωσορίσατε στο GreekBirdClub.
 • Zebra Finch (Taeniopygia guttata)

  The Zebra Finch (Taeniopygia guttata)


  Το
  zebra finch στη φύση:

  Το zebra finch, στην Ελλάδα γνωστό και ως «ζεμπράκι», κατάγεται από την Αυστραλία και μπορούμε να το συναντήσουμε ελεύθερο στο μεγαλύτερο μέρος αυτής της ηπείρου.
  Ζουν κυρίως σε μέρη που θυμίζουν σαβάνα, χωρίς πολύ βλάστηση . Τα πτηνά αυτά ταξιδεύουν μαζί σε σμήνη που μπορούν να αγγίξουν μέχρι και τα εκατό άτομα σε μη αναπαραγωγικές περιόδους ενώ κατά τη διάρκεια της αναπαραγωγής, ο αριθμός αυτός μειώνεται στο μισό.
  Όλο το σμήνος χρησιμοποιεί διάφορους ήχους, αρκετά χαρακτηριστικούς, για να επικοινωνήσει. Όμως, μόνο τα αρσενικά έχουν τη δυνατότητα να παράγουν κάποιου τύπου κελάηδισμα, είτε για να προσεγγίσουν το θηλυκό είτε για δική τους διασκέδαση. Συνήθως τα νεαρά αρσενικά μιμούνται το κελάηδισμα του πατέρα τους, το οποίο και τελειοποιούν στην ηλικία των τριών μηνών περίπου.
  Τα zebra finch στη φύση, τρέφονται περισσότερο με σπόρους που βρίσκουν στο έδαφος παρά με αυτούς που υπάρχουν πάνω στα φυτά. Ένα μεγάλο ποσοστό της ημέρας των πτηνών αυτών λοιπόν, καταναλώνεται στην αναζήτηση για τροφή και νερό.
  Το
  zebra finch στην αιχμαλωσία:

  Αυτό το είδος σπίνου, είναι εκπληκτικά δημοφιλές και ως κατοικίδιο. Πλέον συναντάται στην αιχμαλωσία σε ποικίλα μέρη ανά τον κόσμο. Είναι αρκετά ανθεκτικό και με τις σωστές συνθήκες διαβίωσης μπορεί να ζήσει από 5-9 έτη περίπου.
  Το zebra finch, είναι ένα πτηνό που κυρίως το παίρνουμε για την ευχαρίστηση που μας χαρίζει η παρατήρηση του, παρά για την αλληλεπίδραση που θα έχει μαζί μας. Αν είναι αρκετά εξοικειωμένο με την παρουσία μας, ίσως καταφέρουμε να φάει κάποια τροφή από το χέρι μας, σε καμία περίπτωση όμως δεν είναι σαν τους παπαγάλους. Σε αυτό φυσικά υπάρχουν ελάχιστες εξαιρέσεις.
  Είναι πολύ κοινωνικά πουλάκια, που μαθαίνουν το άτομο το οποίο τα φροντίζει. Λόγω της κοινωνικότητας τους, συνίσταται να παραμένουν σε ομάδες τουλάχιστον δύο πτηνών (είτε αρσενικό- θηλυκό, είτε ιδίου φύλου), μιας και έχουν ανάγκη την παρέα των ομοειδών τους. Κατά τη διάρκεια της ημέρας τα ζεμπράκια επικοινωνούν μεταξύ τους με χαμηλούς ήχους, με τα αρσενικά συχνά να κελαηδούν ένα μικρό σκοπό.
  Μορφολογία- Διάκριση φύλου:

  Τα zebra finches φτάνουν περίπου τα 10-12 εκατοστά σε ύψος και περίπου τα 13 γραμμάρια σε βάρος. Είναι αρκετά μικρόσωμα πτηνά, με το κυρίαρχο χρώμα να είναι το γκρι στο κεφάλι και τη ράχη και ένα πιο απαλό μπεζ-άσπρο στην κοιλιά. Χαρακτηριστικό τους είναι η μαύρη ρίγα σαν δάκρυ πίσω από τα μάτια τους. Τέλος, η ουρά τους είναι μαύρη με άσπρες ρίγες.Παρόλα αυτά, είναι διμορφικά πτηνά. Αυτό σημαίνει, πως υπάρχουν οπτικές διαφορές μεταξύ αρσενικού και θηλυκού.

  Συγκεκριμένα, τα αρσενικά χαρακτηρίζονται από:

  1. τα πορτοκαλί «μάγουλα» στα πλάγια του προσώπου
  2. τις ασπρόμαυρες ρίγες στο στήθος
  3. την καφέ απόχρωση με άσπρες κουκκίδες που υπάρχει στα πλάγια του σώματος, δίπλα στις φτερούγες.
  Στα θηλυκά άτομα αυτού του είδους, όλα αυτά τα χαρακτηριστικά απουσιάζουν. Το μόνο που παραμένει είναι το μαύρο «δάκρυ» δίπλα από τα μάτια τους.
  Διαμονή:

  Τα zebra finches είναι αρκετά υπερκινητικά πτηνά. Αυτό σημαίνει πως αρέσκονται να πετούν συνεχώς από πατήθρα σε πατήθρα. Το ιδανικό λοιπόν κλουβί για αυτά, πρέπει να έχει περισσότερο μήκος από ότι ύψος.Υπάρχουν δύο είδη κλουβιών που είναι κατάλληλα για zebra finches.

  Ζευγαρώστρες


  Συνήθως υπάρχουν σε 3 διαφορετικά μήκη, 60/75/90 cm, που είναι όλα κατάλληλα για ζεμπράκια. Σε αυτές τις διαστάσεις κρατάμε συνήθως 1 ζευγάρι πτηνών, εκτός αν πρόκειται για πτηνά μερικών μηνών και η κατοικία είναι προσωρινή.

  Κλούβες πτήσης


  Οι κλούβες πτήσης είναι κλουβιά με μεγαλύτερες διαστάσεις που επιτρέπουν στα zebra finches να κάνουν μια πιο πραγματική πτήση από τη μια άκρη στην άλλη. Δεν υπάρχουν συγκεκριμένες διαστάσεις καθώς συνήθως αυτά τα κλουβιά φτιάχνονται από εμάς στα εκατοστά που τα επιθυμούμε.

  Στις κλούβες αυτές μπορεί να μπει και παραπάνω από ένα ζευγάρι πτηνών, πάντα όμως με σχεδιασμό. Παρόλο που τα zebra finches είναι κοινωνικά πτηνά, όταν δημιουργούν ζεύγη διεκδικούν πιο κτητικά την περιοχή τους. Για αυτό το λόγο θα πρέπει να μένουν πάντοτε σε 3άδες ζευγαριών, προκειμένου να αποφεύγονται οι σοβαρές διενέξεις.

  Συγκεκριμένα, θέλουμε πάντοτε μονό αριθμό ζευγαριών σε μια κλούβα (3 ή 5 ή 7 ζεύγη, ανάλογα με τις διαστάσεις της), αλλά ζυγό αριθμό πτηνών (6 ή 10 ή 14). Με αυτό τον τρόπο, καθίσταται σίγουρο πως δεν θα υπάρχει ποτέ ίση «δύναμη» ατόμων (π.χ. δύο εναντίον δύο ζευγαριών) για να μαλώσουν σοβαρά. Σίγουρα μεταξύ τους θα υπάρχουν διαφωνίες, αφού κάθε πτηνό έχει έναν προσωπικό χώρο που μόνο το ταίρι του επιτρέπεται να παραβιάσει. Οποιοδήποτε άλλο πτηνό έρθει πολύ κοντά, το διώχνει.

  Επιπλέον, όταν εισάγουμε τρία ζευγάρια zebra finches σε μία κλούβα πτήσης, θα πρέπει να γίνει την ίδια στιγμή. Με αυτό τον τρόπο, δημιουργούν μια ιεραρχία μεταξύ τους και διεκδικούν τις περιοχές του κλουβιού που επιθυμούν. Αν κάποιο ζευγάρι προστεθεί αργότερα, είναι πολύ πιθανόν να εκδιωχθεί.

  Προσθέτουμε πολλαπλές ταΐστρες, πατήθρες και κουρνιές (πατήθρες σε υψηλά σημεία της κλούβας που χρησιμοποιούνται για τον ύπνο των πτηνών), ώστε να μην δημιουργηθούν καυγάδες στην προσπάθεια τους να προστατέψουν την τροφή.


  Παιχνίδια:


  Τα zebra finches περνούν το χρόνο τους κυρίως πετώντας ανάμεσα στις πατήθρες και καθαρίζοντας το φτέρωμα τους. Έχοντας ως στόχο να εμπλουτίσουμε το περιβάλλον τους αλλά και να διατηρήσουμε υγιές το φτέρωμα τους, απαιτείται να τους βάζουμε μπανιέρα για να πλένονται. Η πλειοψηφία αυτών των πτηνών λατρεύει το μπάνιο. Επίσης, μπορούμε να τοποθετήσουμε στο κλουβί τους κούνιες για να παίζουν.


  Διατροφή:


  Ένας σημαντικός παράγοντας στην υγεία και ευζωία των κατοικίδιων zebra finches, είναι αυτός της σωστής διατροφής. Τα πτηνά αυτά, όπως και κάθε άλλο είδος παραδείσιου, χρειάζονται μια ποικιλία τροφών για να παραμείνουν υγιή. Περισσότερα για τη διατροφή μπορείτε να δείτε εδώ: Διατροφικές ανάγκες των παραδείσιων πτηνών

  Ανάμεσα στις τροφές που μπορούν να καταναλώσουν, αγαπημένες μπορούν να θεωρηθούν το κεχρί, το μπρόκολο, το σπανάκι, η γλιστρίδα και το αυγό. Φυσικά αυτό εξαρτάται και από την προτίμηση του κάθε πτηνού ατομικά.


  Αναπαραγωγή:  Τα zebra finches είναι πτηνά που αν ταιριάξουν με το ζευγάρι τους, θα κάνουν αρκετές επιτυχημένες αλλά και συνεχόμενες αναπαραγωγές. Είναι πολύ σημαντικό να μην διατηρούμε τη φωλιά στο κλουβί για μεγάλο χρονικό διάστημα, μιας και κάτι τέτοιο ενθαρρύνει τα πτηνά να συνεχίσουν σε μια αναπαραγωγή που τα εξαντλεί. Περισσότερα για την αναπαραγωγή μπορείτε να διαβάσετε εδώ: Αναπαραγωγή Παραδείσιων Πουλιών Συντροφιάς

  Ανάμεσα σε ένα σμήνος πτηνών, το κάθε ζεμπράκι είναι ικανό να διαλέξει το ταίρι που αυτό επιθυμεί για να γίνει ζευγάρι. Αν έχουμε τη δυνατότητα να αφήσουμε τα πτηνά να επιλέξουν, είναι πιθανόν να έχουμε μία ακόμα καλύτερη αναπαραγωγική προσπάθεια.

  Έρευνες δείχνουν πως ο τρόπος που τα zebra finches διαλέγουν το ταίρι τους, βασίζεται κατά πολύ στη συμβατότητα της συμπεριφοράς του αρσενικού και του θηλυκού. Με απλά λόγια, όπως και εμείς, τα θηλυκά διαλέγουν το αρσενικό που τους ταιριάζει περισσότερο σε θέματα συμπεριφοράς. Για παράδειγμα, ένα ντροπαλό ζεμπράκι, θα επιλέξει ένα επίσης ντροπαλό ταίρι. Αντίστοιχα ένα εξωστρεφές και θαρραλέο θηλυκό, θα επιλέξει ένα εξίσου δυναμικό αρσενικό.


  Μεταλλάξεις:


  Τα zebra finches στη φύση διατηρούν τα χρώματα που αναφέρθηκαν παραπάνω. Στην αιχμαλωσία, με το πέρασμα των χρόνων, έγιναν επιλεκτικές αναπαραγωγές που οδήγησαν σε μία μεγάλη γκάμα χρωματικών αποχρώσεων στο φτέρωμα τους. Περισσότερα μπορείτε να βρείτε εδώ: Τρόποι κληρονόμησης μεταλλάξεων στα Zebra Finches, Zebra Finch: Χρωματικές Μεταλλάξεις


  Το σίγουρο είναι, πως η παρατήρηση αυτών των μικρών πτηνών, των συνηθειών και των αλληλεπιδράσεων τους σε ένα μικρό τεχνητό σμήνος στο χώρο μας, είναι μία απόλαυση. Για αυτό, οφείλουμε να τους παρέχουμε όσο περισσότερα μπορούμε για να έχουν μία ικανοποιητική και μακροχρόνια ζωή κοντά μας.  Ας προσπαθήσουμε να φέρουμε λίγη από τη φύση τους κοντά τους, αφού εκείνα δεν μπορούν να πετάξουν ελεύθερα στις εκτάσεις της Αυστραλίας.

  πηγές:

  http://animals.mom.me/natural-habitat-zebra-finch-1705.html
  http://animaldiversity.org/accounts/...pygia_guttata/
  http://www.zbirds.com/zebracare.html
  http://www.efinch.com/species/zebra.htm
  http://www.birdchannel.com/bird-spec...a-finch-2.aspx
  http://exoticpets.about.com/cs/finch...brafinches.htm
  http://www.finchinfo.com/birds/finch...ebra_finch.php
  http://www.petmagic.com.au/small-ani...ds/zebra-finch
  http://www.biologicaldiversity.org/n...-30-2011b.html
  http://www.birdchannel.com/bird-beha...nch-pairs.aspx
  This article was originally published in forum thread: Zebra Finch (Taeniopygia guttata) started by CaptainChoco View original post
 • Επικαιρότητα

 • Μηνιαίο Αφιέρωμα

 • Κοίτα Να Μαθαίνεις