Καλωσορίσατε στο GreekBirdClub.
 • Η έννοια της Καραντίνας στα πτηνά  Πόσοι από εμάς παραβλέπουμε μέσα στον ενθουσιασμό μας αυτή την τόσο σημαντική διαδικασία ή δεν γνωρίζουμε καν την ύπαρξη της ; Μάλλον οι περισσότεροι. Έχουμε λοιπόν στήσει το εκτροφείο μας και έχουμε πάρει ήδη τα πρώτα πουλάκια. Μετά από μερικές μέρες αγοράζουμε και κάποια άλλα και βάζουμε και αυτά μέσα στην εκτροφή μας. Κάποιος γνωστός, επίσης μας χάρισε και ένα νέο φιλαράκο, οπότε γίνεται αμέσως και αυτός μέλος της μεγάλης οικογενείας που έχουμε φτιάξει. Μόνο σε μόνο λίγες μέρες η εκτροφή μας έχει μεγαλώσει αρκετά και η χαρά μας είναι απερίγραπτη !!

  Όμως, κάτι φαίνεται να έχει αρχίσει να μην πάει καλά. Τσακωμοί, αδιαθεσίες, νωχελικότητα και αρκετά προβλήματα είναι τα κύρια χαρακτηριστικά της εκτροφή μας. Νευριάζουμε, απελπιζόμαστε και στο τέλος πελαγώνουμε αφού τα προβλήματα μέρα παρά μέρα αρχίζουν να παίρνουν μεγάλες διαστάσεις. Άρα το χόμπι μας σταματά να είναι διασκέδαση και ο κόπος μας πάει χαμένος. Τι έφταιξε όμως ; Τι δεν κάναμε σωστά ;

  Η απάντηση σίγουρα είναι ότι δεν ακολουθήσαμε την διαδικασία της καραντίνας. Βιαστήκαμε να στήσουμε γρήγορα την εκτροφή μας, ετοιμάσαμε τα πάντα και ξεχάσαμε το πιο σημαντικό που είναι η καραντίνα. Τι σημαίνει όμως καραντίνα ;

  Η λέξη καραντίνα προέρχεται από την ιταλική λέξη quaranta που σημαίνει σαράντα. Όταν ένα πουλάκι έρχεται στην κατοχή μας, ακόμα και υγιέστατο να είναι, θα στρεσαριστεί τόσο με την αλλαγή περιβάλλοντος ώστε αρκετοί παθογόνοι οργανισμοί θα βρουν πρόσφορο έδαφος και θα καταπονήσουν τον οργανισμό του πτηνού. Οι οργανισμοί αυτοί, σύντομα θα εξαπλωθούν σε όλη την εκτροφή μας, μέσω του αέρα, του νερού, του φαγητού και τέλος ακόμα και από εμάς τους ίδιους. Επίσης και η ύπαρξη μιας ασθένειας σε ένα νεόφερτο πτηνό, μπορεί να αποβεί μοιραία για όλη την εκτροφή μας.

  Για τον λόγο αυτό, πρέπει το νέο πουλάκι πριν το βάλουμε στην εκτροφή μας μαζί με τα άλλα, να το έχουμε για 40 μέρες (quaranta) σε καραντίνα. Την περίοδο αυτή, το πουλάκι πρέπει να είναι σε εντελώς διαφορετικό χώρο από τα υπόλοιπα της εκτροφής μας. Κάτι που ξεχνούμε οι περισσότεροι, αλλά είναι πολύ σημαντικό, είναι ότι πρέπει το νεόφερτο πουλάκι πάντα να το φροντίζουμε τελευταίο, αφού όπως αναφέραμε και προηγουμένως τα μικρόβια μεταδίδονται και μέσω ημών.

  Την διαδικασία της καραντίνας, πρέπει να την εφαρμόζουμε όσο μικρή και να είναι η εκτροφή μας, ακόμα και αν αποτελείται από ένα μόνο πουλάκι. Δεν παρακάμπτουμε ποτέ την διαδικασία της καραντίνας, ακόμα και εάν είμαστε σίγουροι για τον εκτροφέα που το παραλάβαμε. Τα πτηνά γνωρίζουν να κρύβουν καλά την όποια ασθένεια τους, ώστε ούτε ο ίδιος να γνωρίζει το πρόβλημα του πτηνού.

  Μετά το πέρας των 40 ημερών, αφού δεν παρατηρήσουμε κάποια ανωμαλία στην συμπεριφορά του πτηνού, δεν βάζουμε απευθείας το πουλάκι μαζί με τα άλλα στο ίδιο χώρο. Του δίνουμε την δυνατότητα να γνωρίσει το κοπάδι μας και το κοπάδι να γνωρίσει αυτό. Για λίγες μέρες, το βάζουμε κάπου κοντά, είτε με κάποιο χώρισμα στο κλουβί, έτσι ώστε να ακούει και να βλέπει την νέα του οικογένεια και η ένταξη του στο κοπάδι να είναι όσο το δυνατόν πιο ομαλή. Πουλάκι το όποιο θα μπει κατευθείαν στην κλούβα μαζί με τα υπάρχοντα πουλάκια της εκτροφής μας, είναι σχεδόν βέβαιο ότι θα στρεσαριστεί και θα έχει προβλήματα σίτισης λόγο κυριαρχίας των παλαιών αποίκων. Αφού λοιπόν περάσει και αυτό το στάδιο το πουλάκι με επιτυχία, είναι έτοιμο για την ένταξη του και εμείς σίγουροι ότι δεν θα υπάρξει πρόβλημα.

  Ακολουθώντας τα παραπάνω, μπορεί να μην είμαστε σίγουροι στο 100% ότι δεν θα υπάρξει κάποιο πρόβλημα, αλλά σίγουρα θα έχουμε πάρα πολλές πιθανότητες. Ολοκληρώνοντας, αξίζει να σημειώσουμε και το παρακάτω πρόγραμμα που εφαρμόζουν ορισμένοι, με την είσοδο κάθε νέου πουλιού στο χώρο

  Πρόγραμμα Καραντίνας
  1η μέρα : Αποπαρασίτωση πτηνού. Τα πτηνά ερχόμενα από ξένο χώρο, ίσως και να κουβαλούν μαζί τους διάφορα παράσιτα. Τα πιο διαδεδομένα από αυτά είναι η κόκκινη ψείρα, τα ακάρεα πτερών, ράμφους, ποδιών και τέλος τραχείας. Αφού πρόκειται ουσιαστικά για υπόνοια παρασίτων και όχι για αποδεδειγμένη προσβολή του πτηνού, καλό θα είναι να είμαστε προσεκτικοί με τη χρήση προϊόντων που μπορεί να επιβαρύνουν άσκοπα τον οργανισμό του πτηνού.

  Για τις ψείρες, κάνουμε χρήση κάποιου σχετικά ήπιου αντιπαρασιτικού όπως το repeli neem, Chevi-tren και τέλος η σκόνη Pinex. Σημαντική ενέργεια είναι η επανάληψη της αποπαρασίτωσης σύμφωνα με τις οδηγίες του κάθε προϊόντος.

  Για τα ακάρεα τραχείας, η αποτελεσματικότερη και αποδεδειγμένη λύση έως σήμερα είναι η χρήση μοξιδεκτίνης και ιβερμεκτίνης που μπορούμε να τις βρούμε στα προϊόντα SCATT, Pulmosan, Vetermec. Λεπτομέρειες αυτών των προϊόντων, αναγράφονται αναλυτικά στο άρθρο Ακάρεα της τραχείας - θεραπεία. Υπάρχουν όμως και διάφορες αναφορές χωρίς όμως ακόμα αποδείξεις, ότι ίσως να έχουμε θετικά αποτελέσματα και με την χρήση κάποιου προϊόντος που περιέχει καθαρό αιθέριο έλαιο του σπόρου neem. Ένα τέτοιο προϊόν με διάλυση του σε ποσότητα γλυκερίνης και επάλειψη στο λαιμό του πτηνού, ίσως να έχει επίδραση αφού η οσμή του τρελαίνει τα ακάρεα και δεν μπορούν να φάνε. Η ίδια ενέργεια θα πρέπει να γίνει 3 φορές κάθε 8 μέρες.

  Για τα ακάρεα ποδιών και ράμφους, η λύση βρίσκεται στο προϊόν epithol ή στην απλή βαζελίνη, αλλά αναμφισβήτητα και στα προϊόντα που αναφέρθησαν για τα ακάρεα τραχείας.Την συχνότητα και τον τρόπο εφαρμογής και στα ακάρεα των ποδιών και ράμφους ,θα τον βρείτε στις συσκευασίες των προϊόντων

  3η έως 10η μέρα : Κοκκιδίωση. Ένα πτηνό είναι δυνατόν να έχει προσβληθεί από κοκκίδια, τα όποια έχουν μεταφερθεί από τα κόπρανα άλλων πουλιών και έχουν μολύνει την τροφή και το πόσιμο νερό. Εαν δεν έχουμε σαφείς υπόνοιες οτι το πουλάκι έχει προσβληθεί, μπορούμε να εφαρμόσουμε για 7 μέρες αγωγή, με την χρήση αλόης και ρίγανης ή ριγανέλαιο. Για περισσότερες πληροφορίες πως θα φτιάξουμε αυτά τα προϊόντα μόνοι μας, ρίξτε μια ματιά στα άρθρα :Η Αλόη και η χρήση της στα πτηνά & Σκευάσματα με βότανα για την πρόληψη ασθενειών των πτηνών

  14η έως 22η μέρα : Μυκητίαση. Συνεχής χρήση αντιβιώσεων, κακές συνθήκες διαβίωσης και κακή ποιότητα σπόρων, είναι οι κυριότερες αιτίες προσβολής ενός πτηνού. Όπως και εδώ, αφού δεν έχουμε σαφείς υπόνοιες ύπαρξης τους, μπορούμε να κάνουμε εφαρμογή βιολογικού μηλόξυδου στο πουλάκι για 8 μέρες. Ειδικότερα, βάζουμε 1 κουταλάκι του γλυκού μηλόξυδο σε 100 ml νερού και αλλαγή κάθε 24 ώρες. Επίσης βάζουμε μηλόξυδο και στην μπανιέρα του πουλιού που του προσφέρουν ενα υγιές και καθαρό πτέρωμα. Κλείνοντας, υπενθυμίζουμε ότι η χρήση μηλόξυδου δεν αντικαθιστά σε καμία περίπτωση τα φάρμακα κατά των μύκητων, γιαυτό και η εφαρμογή του γίνεται είτε προληπτικά, είτε όταν υπάρχει αβεβαιότητα ύπαρξης τους.

  25η έως 30η μέρα : Τόνωση Ανοσοποιητικού. Είναι πολύ πιθανό τα πτηνά που προέρχονται από pet-shop να μην είχαν ποτέ στο διαιτολόγιο τους λαχανικά και φρούτα, που είναι απαραίτητα για την καλή λειτουργία και άμυνα του οργανισμού. Εκτός από την φυσική πηγή των βιταμινών που έτσι και αλλιώς θα πρέπει να υπάρχουν πάντα στο κλουβί του πτηνού, υπάρχουν και κάποια πολυβιταμινούχα σκευάσματα του εμπορίου όπως το Muta-Vit Orlux το οποίο μπορούμε να χορηγήσουμε στο νερό του πτηνού για 5 μέρες.

  33η έως 40η μέρα : Έλλειψη Ασβεστίου. Εάν το πουλάκι δεν ασχολείται καθόλου με το σουπιοκόκκαλο που έχουμε τοποθετήσει στο κλουβί του, τότε ίσως θα μπορούσαμε να εφαρμόσουμε κάποιο έτοιμο σκεύασμα ασβεστίου όπως το Calci-Lux. η προληπτική εφαρμογή του είναι 2 φορές μέσα σε 7 μέρες.
  This article was originally published in forum thread: Η έννοια της Καραντίνας στα πτηνά started by ninos View original post
 • Επικαιρότητα

 • Μηνιαίο Αφιέρωμα

 • Κοίτα Να Μαθαίνεις

 • Τελευταία Θέματα

  mariach

  Ακαρεα τραχειας

  Δημιουργός: mariach

  Καλημέρα. Ήθελα να ρωτήσω αν ξέρει κάποιος. Σε περίπτωση που υπάρχουν ακαρεα στην ταχεία

  Τελευταίο Μήνυμα Από: mariach 20-08-2019, 09:05 Μετάβαση στο τελευταίο μήνυμα
  Egaleotis82

  Myiopsitta monachus.

  Δημιουργός: Egaleotis82

  Καλημέρα σε ολους! Ασχολούμαι τον τελευταίο καιρο με τα πανέμορφα μονκ παρακιτ και

  Τελευταίο Μήνυμα Από: Egaleotis82 19-08-2019, 05:38 Μετάβαση στο τελευταίο μήνυμα
  John2211

  Φύλλο

  Δημιουργός: John2211

  Καλημέρα παιδιά εκανα τη δεύτερη μου γεννα και εχω 3 μικρα 1μιση μηνών και βλέπω πολύ

  Τελευταίο Μήνυμα Από: John2211 17-08-2019, 13:13 Μετάβαση στο τελευταίο μήνυμα
  Manostyro

  Πρώτο κελαηδισμα

  Δημιουργός: Manostyro

  Ειμαι πολυ χαρουμενος!! Πρωτο κελαηδισμα

  Τελευταίο Μήνυμα Από: Manostyro 14-08-2019, 14:42 Μετάβαση στο τελευταίο μήνυμα
 • Follow us on